Yazar "Üstün, Durmuş" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Aşılı üretilen crimson tide karpuz çeşidinin hasat olum zamanının saptanması(2014) Özdemir, Ahmet Erhan; Yetişir, Halit; Çandır, Elif; Aras, Veysel; Aslan, Ömer; Üstün, Durmuş; Ünlü, MustafaBu çalışmada; Ferro, RS841, Agentario ve Macis anaçları üzerinde aşılı yetiştirilen Crimson Tidekarpuz çeşidinin hasat olum zamanının belirlenmesi amaçlanmıştır. Aşılanmamış Crimson Tide çeşidimeyveleri kontrol olarak kullanılmıştır. Kulakçık ve sülüğü yeşil, kulakçık ve sülükten birisi kurumuşve kulakçık ve sülüğün her ikisi de kurumuş olmak üzere her anaç x kalem kombinasyonundankarpuzların hasadı yapılmıştır. Meyve ağırlığı, meyve çapı, kabuk kalınlığı, suda çözünebilir toplamkuru madde içeriği (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), pH, meyve eti sertliği (MES), meyve etrengi (L*, h°), meyve etinde kopma , meyve olgunluğu ve duyusal analizler gibifiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kulakçık ve sülüğü kurukarpuzlarda meyve ağırlığı en fazla olurken, RS841 anacı üzerine aşılı Crimson Tide karpuz çeşidimeyvelerinin ağırlığı en fazla olmuştur. Kulakçık ve sülüğü yeşil olanlarda en az SÇKM ve kulakçıkve sülüğü kuru karpuzlarda duyusal kalite (tat) en yüksek olurken, kulakçık ve sülüğü yeşil olanlardaen düşük tat saptanmıştır. Kulakçık ve sülüğü kuru olanlarda en düşük MES olurken, Ferro ve RS841anaçları üzerine aşılı karpuzlarda MES en yüksek olmuşturÖğe Modifiye atmosferde paketleme ve etanol buharı uygulamalarının soğukta muhafaza sırasında red globe üzüm çeşidinin kimyasal bileşimine ve antioksidan kapasitesine etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2011) Üstün, Durmuş; Çandır, ElifBu çalışmada, modifiye atmosferde paketleme (MAP) ile birlikte, etanol buharı generatör (EG) pedleri ve kükürt dioksit (SO2) uygulamalarının soğukta muhafaza sırasında Red Globe üzümlerinin kimyasal bileşimine ve antioksidan kapasitesine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Red Globe üzümleri SO2 generatör pedleri veya farklı büyüklükteki EG pedleri ile birlikte delikli polietilen (DPE) veya farklı gaz geçirgenliğine sahip MAP1 ve MAP2 torbalarla paketlenerek 0°C sıcaklık ve %90-95 oransal nem koşullarında 3 ay süreyle soğukta muhafaza edilmiştir. Depolama sırasında üzümlerin suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) içeriği, meyve suyu pH'sı, titre edilebilir asit (TA) içeriği, tane rengi (L*, a*, b*, C* ve h°) , toplam ve bireysel şeker, organik asit ve antosiyanin içerikleri ile antioksidan kapasitesinde meydana gelen değişimler ve bu parametreler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Red Globe üzümlerinde hakim şekerlerin fruktoz ve glikoz olduğu, sakkarozun ise bulunmadığı belirlenmiştir. DPE veya MAP2 ambalajda SO2 pedi uygulamalarında diğer uygulamalara göre daha yüksek fruktoz ve glikoz içeriği ve daha düşük tartarik asit içeriği belirlenmiştir. Derim sonrası uygulamaların sitrik ve malik asit içeriği üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Red Globe üzüm çeşidinde hakim antosiyanin peonidin-3-glikozit (%44) olup, bunu malvidin-3-glikozit (%16) izlemektedir. Soğukta muhafaza sırasında toplam ve bireysel antosiyanin içerikleri ile toplam monomerik antosiyanin (TMA) içeriklerinin artmasına bağlı olarak demir III indirgeme antioksidan gücü (FRAP) ve troloks eşdeğeri antioksidan kapasitesi (TEAC) artmıştır. Toplam ve bireysel antosiyanin içerikleri ile TEAC antioksidan kapasite arasındaki ilişkinin önemli olduğu belirlenmiştir. MAP1 ambalajda EG-80 pedi uygulamasının diğer uygulamalar ile karşılaştırıldığında antosiyanin içeriğini (toplam ve bireysel antosiyanin içerikleri, TMA içeriği) ve antioksidan kapasitesini (FRAP ve TEAC) arttırdığı, tane rengini geliştirdiği belirlenmiştir.Öğe Phytochemical characteristics of grafted watermelon on different bottle gourds (Lagenaria siceraria) collected from the Mediterranean region of Turkey(2013) Çandır, Elif; Yetişir, Halit; Karaca, Fatih; Üstün, DurmuşThe objective of this study is to determine the sugar, organic acid, and carotenoid content of Crimson Tide watermelons grafted onto bottle gourd genotypes collected from the Mediterranean region of Turkey. The experiment was carried out during the 2008 and 2009 growing season. Grafting on the local bottle gourd rootstocks improved the total soluble solid (TSS), titratable acidity (TA), TSS/TA ratio, sugar, organic acid, and carotenoid (β-carotene and lycopene) contents of Crimson Tide fruits. Grafting also altered the ratios among the sugars of Crimson Tide watermelon fruits. Among the Crimson Tide/rootstock (CT/rootstock) combinations, the CT/09-01 and CT/07-06 graft combinations with higher sucrose, lycopene, and total carotenoid content were found promising to increase the quality of Crimson Tide fruits. Commercial rootstocks (Macis and Argentario) reduced carotenoid content compared to the control.Öğe Sergen koşullarda aşılı crimson tide çeşidi karpuzlarda kalite parametrelerindeki değişimler(2015) Aras, Veysel; Özdemir, Ahmet Erhan; Yetişir, Halit; Çandır, Elif; Güler, Zehra; Aslan, Ömer; Üstün, Durmuş; Baltaer, Özay; Ünlü, MustafaBu çalışmada; Ferro, RS841, Agentario ve Macis anaçları üzerinde aşılı yetiştirilen Crimson Tide karpuz çeşidinin sergen koşullarda 2009 -2010 yıllarında derim sonrası kalitesini belirlemek amaçlanmıştır. Aşılanmamış Crimson Tide çeşid i meyveleri kontrol olarak kullanılmıştır. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan sergen koşullarında derimden sonra meyveler 27 ° C’de %50±5 oransal nem koşullarında 7 gün depolanmıştır. Meyve örneklerinde; meyve kabuk kalınlığı (mm), ağırlık kayıpları oranı (% ), suda çözünebilir toplam kuru madde içeriği ( SÇKM, %), meyve eti sertliği (MES, kg- k), titre edilebilir asitlik (TEA, %), meyve suyu pH’sı, meyve et rengi (L* a* b*) , mantarsal bozulmalar (%), fruktoz, g likoz, s akkaroz ve toplam şeker içerikleri (%) ile ? -karoten, toplam likopen ve toplam karotenoid içerikleri (µg/g ) ile meyvelerin tat durumunu belirlemek için duyusal analizler (1 -9) gibi fiziksel ve kimyasal parametrelerde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Bulgularımıza göre, sergen koşullarda Crimson Tide karpuz çeşidinde mantarsal bozulma görülmemiştir. S ergen koşulunda aşılı ve aşısız Crimson Tide karpuz çeşidi meyvelerinde hakim şekerin sakkaroz (ortalama %3 .76 -5 .58) olduğu saptanmıştır. Ağırlık kayıpları, SÇKM, meyve et rengi a* ve b* değerleri ve sakkaroz içeriği artarken, meyve kabuk kalınlığı, MES, TEA, fruktoz, g likoz ve toplam şeker, toplam likopen ve toplam karotenoid içerikleri, meyve et rengi L* değeri ve duyusal tat azalmıştır.