Yazar "İnce, Ahmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Buğday hasadında kullanılan klasik ve yolucu hasat baslıklarının performans karsılastırması(2010) Say, Sait Muharrem; İnce, Ahmet; Uğurluay, Selçuk; Soysal, AlperBu çalısmada, klasik biçerdöver baslığıyla tahıl hasadına alternatif olabilecek yolucu baslığın buğday hasadında teknik ve isletmecilik yönünden karsılastırılması hedeflenmistir. Bu amaçla, her iki baslıkla hasada ait dane kaybı, gerçek tarla kapasitesi ve yakıt tüketimi değerleri belirlenmistir. Tarla denemeleri, hasat baslığı (klasik ve yolucu), biçerdöver ilerleme hızı (5, 7 ve 9 km $h^ {-1}$) ve ürün dane neminin (% 11 ve % 16) faktör olarak seçildiği tesadüf bloklarında bölünmüs parseller deneme desenine göre yürütülmüstür. Denemeler sonucunda ilerleme hızı ve dane neminin dane kayıpları ve yakıt tüketimi üzerinde istatistiksel olarak etkili olduğu belirlenmistir (P<0.01). Klasik baslıkla hasatta 5 km $h^ {-1}$ ilerleme hızında %11 nem içeriğinde toplam dane kaybı %0.79, yakıt tüketimi 10.4 l $ha^ {-1}$ bulunurken, % 16 nem içeriğinde toplam dane kaybı %0.71ve yakıt tüketimi ise 12.2 l $ha^ {-1}$ olarak saptanmıstır. Yolucu baslıkla hasatta toplam dane kayıpları ilerleme hızı ve ürün neminin artmasıyla azalmıstır. Yolucu baslıkla hasatta toplam dane kaybı değerleri ilerleme hızına bağlı olarak %11 nem içeriğinde %1.11 ile %0.86 arasında değisirken %16 nem içeriğinde %0.82-%0.59 arasında değismistir. Yakıt tüketim değerleri ise ilerleme hızının artısı ile azalmıs ancak dane neminin yükselmesiyle artmıstır. Bu değerler yine ilerleme hızına bağlı olarak yüksek nem içeriğinde 6.4-8.0 l $ha^ {-1}$ arasında kalırken, düsük nem içeriğinde 7.6-8.8 l ha-1 arasında değismistir. Klasik baslıkla ideal hasat hızı (5 km $h^ {-1}$) ile yolucu baslığın en yüksek hasat hızı (9 km $h^ {-1}$) karsılastırıldığında yolucu baslıkla hasatta toplam kayıpların aynı kaldığı, gerçek tarla kapasitesinin %153 arttığı ve yakıt tüketiminin ortalama %32 azaldığı belirlenmistir.