Yazar "İpek, Arif" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Essential oil composition of Salvia aucheri Bentham var. canescens Bioiss. & Heldr. Described endemic species from Turkey(2008) İpek, Arif; Gürbüz, Bilal; Sarıhan, Ercüment Osman; Duran, Ahmet; Kendir, HayrettinThis study was carried out at the laboratory of Field Crops Department, Faculty of Agriculture and University of Ankara in 2004. Plant material of Salvia aucheri Bentham var. canescens Boiss. & Heldr. was collected from the locality: C4 Karaman, between Ermenek and Gülnar, Görmeli Village in Turkey. Aerial parts of plants were dried in shadow than the leaves were separated from the stems. The essential oil was extracted from the leaves by hydro distillation method. The average content of essential oil was obtained as 1.32%. The water-distilled essential oil from dried leaves of this species was analysed by GC-MS. A total of 47 components, representing 98.8 % of the oil, were characterized. The major component of essential oil was camphor as 23.41%. The other important compounds were identifi ed such as 1,8-cineole, camphene, α pinene, borneol and β-pinene.Öğe Farklı dikim derinliklerinin ve soğan boylarının safranın (Crocus sativus L.) verim ve verim kriterlerine etkisi(2009) İpek, Arif; Arslan, Neşet; Sarıhan, Ercüment OsmanSafran (Crocus sativus L.) bilinen en eski kültür bitkilerinden biridir. Geçmiste baharat, boya ve tıbbi olarak büyük bir ekonomik öneme sahip olan bu bitki, önceleri Bolu, Tokat, Sanlıurfa, Adana, İzmir gibi illerde yetistirilmesine ragmen zamanla önemini yitirmis, dikim alanları giderek daralmıs ve sadece Safranbolu’da birkaç üreticinin tarlası ile sınırlı kalmıstır. Son zamanlarda tekrar üzerinde durulan bu bitkinin üretiminin gelistirilmesinde en büyük engel tohumluk olarak kullanılan soganların (korm) yetersizligidir. Ankara Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yapılan bu arastırmada, soganların çogalmasında kültürel tedbir olarak dikim derinliginin ve sogan boylarının safranın çogalmasına etkisi arastırılmıstır. Farklı boylardaki safran soganları 2002 yılında 20 x 10 cm aralıkla 5, 10 ve 15 cm derinliginde dikilmis ve 2004 yılında hasat edilmistir. Dikim derinligi ve sogan boylarının hem safranın çiçeklenmesine, hem de yavru sogan olusturmasına etkili oldugu bulunmustur.Öğe Farklı soğan kesme yöntemlerinin Fritillaria persica L.'nın bazı özellikleri üzerine etkisi(2008) Arslan, Neşet; Sarıhan, Ercüment Osman; İpek, ArifFritillaria persica L. Türkiye’den üretimi yapılarak ihraç edilen türlerden birisi olup, vejetatif veya generatif yolla çoğaltılabilmektedir. Generatif çoğaltmada soğanların ihraç edilebilir boya gelmesi için 4-6 yıl gerekirken; vejetatif çoğaltmada ise çoğalma süresi daha kısa olmaktadır. Bu araştırma 2003-2005 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Tarlasında yürütülmüştür. Denemede, bir bıçak yardımıyla, soğanın tamamı kesilmeksizin farklı kesme şekilleri ile hazırlanan, a) kontrol (kesilmemiş), b) alt kısmından ortasına kadar dikey olarak kesilmiş, c) üst kısmından orta kısmına kadar dikey kesilmiş, d) taban kısmı daire şeklinde derince çizilmiş ve e) alt taban kısmı oyularak çıkartılmış Fritillaria persica L. soğanları kullanılmıştır. Soğanlar 30x30 cm sıra arası ve sıra üzeri mesafe olacak şekilde 3 sıra halinde ve her sırada 7’şer soğan olacak şekilde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak dikilmişlerdir. Denemede bitki boyu, çiçeklenme oranı, çiçek salkım uzunluğu, meyve bağlama oranı, meyve sayısı, bitki başına soğan sayısı ve soğan verimi gibi karakterler ölçülmüştür. Soğan kesme yöntemlerinin bitki başına soğan sayısına ve soğan verimine etkili olduğu bulunmuştur.