Yazar "Şahin, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı sürelerde süt içirmenin siyah alaca buzağıların gelişim performansına etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2000) Şahin, Mehmet; Şekerden, ÖzelÖZET FARKLI SÜRELERDE SÜT İÇIRMENİN SİYAH ALACA BUZAĞILARIN GELİŞİM PERFORMANSINA ETKİLERİ Bu çalışmada, Hatay Tarım İşletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca buzağılar, 60., 75. ve 90. günde sütten kesilmişlerdir. Erkek buzağılara ait 6. ay canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 134.1+20.84 kg, 143.6±16.19 kg ve 144.6+19.13 kg, dişi buzağılarda yine sırasıyla 129.3+16.60 kg, 134.9+16.14 kg ve 135.6+12.67 kg olarak tespit edilmiştir. Süt içirme süresinin 6. ay canlı ağırlık üzerine etkisi tüm gruplarda önemsiz (P>0.05) bulunmuştur. Süt içirme süresinin 6. ay incik çevresine etkisi erkek buzağılarda çok önemli (P<0.01), dişi buzağılarda önemsiz (P>0.05); diğer vücut ölçülerine etkisi ise tüm gruplarda önemsiz (P>0.05) bulunmuştur. Yapılan ekonomik analize göre ise 1. grup buzağıların içtiği sütün maliyeti, 2. ve 3. gruba göre sırasıyla % 28.6 ve % 42.9 daha düşük gerçekleşmiştir. 2000, 63 sayfaÖğe Siyah Alaca sığırlarda laktasyonun ilk 10 gününde sütün bileşiminde meydana gelen değişim(1999) Şekerden, Özel; Tapkı, İbrahim; Şahin, MehmetBu araştırma Reyhanlı Tarım İşletmesi (T.İ.M) Siyah Alaca sığırlarında laktasyonun I. gününden 10. gününe kadar olan periyodda süt kompozisyonundaki değişimin belirlenmesi için gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın materyalini 24.10.1997-29.03.1998 periyodunda buzağılayan 17 ineğin laktasyonlarının 1. gününden 10. gününe kadar sabah sütlerinden alınan süt örneklerine ait veriler oluşturmuştur. 1. gün örneklerinin kompozisyonu, diğer günlerden çok farklıdır. Protein oranındaki değişim laktasyonun ilk 8 gününde, toplam kuru madde (TKM) oranındaki değişim laktasyonun ilk 9 gününde tamamlanmakta;yağ,yağsız kuru madde (YKM).ve kül oranlarındaki değişim ise laktasyonun 10. gününe kadar devam etmektedir. Kolostrum periyodundaki süt kompozisyonu ortalamaları yağ ve laktoz oranları için laktasyonun ilk 7 gününde, TKM, YKM ve kül oranlan için laktasyonun 10 gününde stabil olmuştur.