Yazar "Şanal, Hasan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Chaneges in inorganic substances and colour values of awassi sheep colostrum during ten days after parturition(2007) Güler, Zehra; Şanal, HasanBu çalışmada, Avasi koyum kolostrumundaki 20 elementin konsantrasyonunun belirlenmesi, ICP-OES kullanılarak başarıyla gerçekleştirilmiştir. Koyun koloştrumunun element içerikleri ve renk değerleri doğum sonrası 10 gün süresince önemli bir şekilde değişmiştir (P < 0.05, P < 0.01, P < 0.001). Deneme süresi sonunda makro elementlerden Ca en yüksek ortalama konsantrasyona sahip olmuştur. Bu elementi P, K, Na, S ve Mg izlemiştir. Minör elementlerden B, Si, Zn, Se, Fe, Cu ve Al kolostrumda en fazla belirlenmiştir. Doğum sonrası periyotda kolostrumun beyazlık indeksi (L-değeri) artarken, yeşillik (-a değeri) ve sarılık (b-değeri) azalmıştır. Sonuçta koyun koloştrumunun element içeriği ve renk değerleri doğum sonrası 9. ve 10. günlerde hemen hemen sabit olmuştur. Bundan dolayı kolostrum doğum sonrası 9. günde normal süte dönüşmüş olabilir.Öğe Farklı tür sütlerden üretilen torba (süzme) yoğurtlarda element içeriğinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2007) Şanal, Hasan; Güler, ZehraBu çalısmada inek (Siyah Alaca), koyun (vesi) ve keçi (Sami) sütlerinde, bu sütlerden üretilen yogurt ve torba yogurtlarda, torba yogurt üretiminde bir yan ürün olan serumda kimyasal nitelikler ile esansiyel ve esansiyel olmayan 26 element belirlenmistir. Mikrodalga sistemde yas yakma teknigi kullanılarak hazırlanan örneklerde elementler ndüktif Eslesmis Plazma Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) ile tespit edilmistir. nek, koyun ve keçi torba yogurtlarında esansiyel elementlerin ortalama miktarları (ppm) sırasıyla; Ca 1060, 1807, 1231; Na 373, 785, 483; K 1527, 1707, 1894; P 1639, 2180, 1728; Mg 425, 478, 467; Co 0.28, 0.36, 0.16; Cr 1.21, 1.32, 1.26; Cu 0.24, 0.83, 0.38; Fe 0.45, 0.59, 0.41; Mn 0.29, 0.24, 0.29; Mo 1.42, 0.84, 0.88 olarak belirlenmistir. Esansiyel olmayan elementler ise inek, koyun ve keçi torba yogurtlarında sırasıyla; Ag 0.32, 0.67, 0.71; Al 6.73, 7.60, 7.18; B 23.26, 10.59, 11.64; Ba tanımlanamadı, 0.37, tanımlanamadı; Be 0.06, 0.12, 0.04; Cd 0.18, 0.18, 0.19; Ni 2.72, 2.32, 2.31; Pb 3.21, 4.13, 3.70; Sb 2.31, 2.12, 2.57; Ti 0.46, 0.23, 0.19; TI 7.18, 7.17, 7.37 ve V 1.30, 1.34, 1.42 ppm olarak tespit edilmistir. Analiz edilen örnekler arasında keçi sütü, yogurdu, torba yogurdu ve serumu en yüksek miktarda K elementini içermistir. Ca, Na, P, Mg ve Co esansiyel elementleri de koyun torba yogurdunda en fazla seviyede belirlenmistir. Mikro elementlerden B tüm torba yogurtlarda en yüksek miktarda çıkmıstır. Ba elementi ise inek ve keçi torba yogurtlarında tanımlanamamıstır. Mikro elementlerden yalnızca B (P<0.05) ve Cu (P<0.001) torba yogurtlar arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar göstermislerdir. Sonuçta torba yogurtların P, Ca, Mg, Se ve Zn; serumun ise K, Na ve laktoz bakımından önemli birer kaynak oldugu ortaya konmustur. Torba yogurt üretimi sırasında torbada en fazla tutulan element P, en az tutulan element K olmustur. Torba yogurtlar arasında inek torba yogurdunda, tüm elementlerin en fazla kayıpları ve en düsük miktarları gözlemlenmistir. 2007, 60 sayfa