Yazar "Şi̇mşek, Fatma Nuray" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çeşitli ortamlardan l-sistein üreten bakterilerin izolasyonu, tanımlanması ve l-sistein üretim miktarlarının saptanması(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Şi̇mşek, Fatma Nuray; Aldanmaz, Emi̇neBu çalışmada, l-sistein üreten bakteriler çeşitli ortamlardan izole edilmiş ve l-sistein üretim miktarları saptanmıştır. Araştırmada Hatay, Antakya ilinden toplam 28 farklı kaynaktan 224 adet bakteri suşu izole edilmiştir. İzole edilen bakteri suşları glikoz besiyeri ve üre besiyeri olmak üzere iki farklı fermantasyon ortamında inkübasyona bırakılmıştır. Fermantasyon sonucunda ürettikleri l-sistein miktarı spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. Araştırma sonucunda en yüksek sistein üretim miktarı 0.096 g/L, en düşük üretim miktarı 0.001 g/L, en yüksek pH değeri 9.49, en düşük pH değeri 3.78, en yüksek toplam kuru madde miktarı %1.589, en düşük toplam kuru madde miktarı %0.005 olarak belirlenmiştir. Her iki besiyerinde yüksek miktarda l-sistein üretimi yapan suşlar seçilmiş ve mikroskobik özellikleri incelenmiştir. İzole edilen bu suşların tamamı gram (+) olarak belirlenmiştir. Ayrıca morfolojik olarak %77'si çubuk, %23'ü kokobasil olarak saptanmıştır. İzole edilen suşlarının %31'i Bacillus cereus, %15'i Bacillus amyloliquefaciens, %8'si Bacillus altitudinis, %23'ü Bacillus pumilus, %23'ü Bacillus subtilis olarak tanımlanmıştır. Bacillus pumilus'dan en yüksek l-sistein üretimi elde edilmiştir.