Yazar "Akar, Muzaffer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe GRAIN YIELD, FORAGE YIELD AND FORAGE QUALITY OF DUAL PURPOSE WHEAT AS AFFECTED BY CUTTING HEIGHTS AND SOWING DATE(Soc Field Crop Sci, 2018) Atis, Ibrahim; Akar, MuzafferDual purpose wheat production can help to produce the forage needed for livestock feeding, without reducing the sowing area of reserved for grain production. To determine the proper management techniques that reduce the loss of grain yield crops in dual purpose systems is very important. The objectives of this study were to investigate the effects of sowing date and cutting heights on grain yield, forage yield and nutritive value of dual-purpose wheat. The experimental design was split-plot under randomized complete block design, sowing dates (early, normal and late) as the main plot treatments and cutting heights (5, 7.5 and 10 cm) as the subplot treatments with three replications. Forage yield and forage protein yield were significantly affected by sowing date. Maximum forage yield and forage protein yield were obtained at normal sowing date (20 November) in both years, while maximum grain yield was obtained at early sowing date (20 October). The effect of sowing date on forage quality characters varied between years. Deeper cutting increased forage yield, while decreased grain yield. The effects of cutting heights on forage quality were different between years. The cutting treatments caused the decrease yield of the grain, but dual-purpose system for winter wheat was an advantageous crop system when evaluated in terms of the total amount of production. The height of 7.5 cm can be recommended as a suitable cutting height in term of the total crop quantity.Öğe Vejetatif dönemde biçim uygulaması yapılan buğdayın ot ve tane özellikleri üzerine ekim zamanı ve biçim yüksekliğinin etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2015) Akar, Muzaffer; Atış, İbrahimBu çalışma 2013-2014 kış yetiştirme sezonunda Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama alanında yürütülmüştür. Vejetatif dönemde biçim uygulamalarının etkilerini belirlemek amacıyla 3 farklı tarihte ekilen buğday (Erken:20 Ekim, Normal:20 Kasım, Geç: 20 Aralık), üç farklı biçim yüksekliğinde (5 cm, 7.5 cm, 10 cm) biçilmiştir. Deneme üç tekrarlamalı olarak tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuş ve yürütülmüştür. Denemede ana parselleri ekim zamanları, alt parselleri ise biçim yükseklikleri oluşturmuştur. Araştırma sonucunda yaş ot ve kuru ot verimlerinin ekim zamanı ve biçim yüksekliklerine bağlı olarak önemli derecede değiştiği, yaş ot ve kuru ot verimi açısından en uygun ekim zamanın normal ekim zamanı (20 Kasım) olduğu, biçim yüksekliğinin artması ile ot üretiminin azaldığı belirlenmiştir. Elde edilen otun kalite özelliklerinden protein oranı hem ekim zamanı hem de biçim yüksekliklerinden önemli derecede etkilenirken, NDF oranı ve kuru madde oranı sadece ekim zamanına bağlı olarak önemli derecede değişmiştir. Deneme faktörlerinden ADF ve ADL içerikleri üzerine etkisi ise önemsiz olmuştur. Tane verimi üzerine her iki deneme faktörü ve bunların interaksiyonları önemli etkide bulunmuştur. Erken ekim zamanında diğer ekim zamanlarına oranla daha yüksek tane verimleri elde edilirken, ekim zamanının gecikmesine bağlı olarak tane verimi de düşmüştür. Biçim yüksekliğinin artmasına bağlı olarak tane verimi de artmıştır. Ekim tarihindeki gecikmeye bağlı olarak başakta tane sayısı ve ağırlığı azalmıştır. Tane ilgili özellikler üzerine biçim yüksekliklerinin genel olarak önemli etkisi olmakla birlikte, biçim uygulamalarının kendi içerisinde benzer grupta yer aldığı ancak kontrolden istatistiksel olarak farklı olduğu belirlenmiştir.