Yazar "Aksoy, Mehmet Can" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Derim sonrası kitosan uygulaması ve modifiye atmosferde paketlemenin 'Hicaznar' nar çeşidinin muhafazasına etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Aksoy, Mehmet Can; Çandir, Eli̇fBu çalışmanın amacı, derim sonrası kitosan (CH) ve modifiye atmosferde paketleme (MAP) uygulamalarının 'Hicaznar' nar çeşidi meyvelerinin depo ve raf ömrüne etkisinin belirlenmesidir. Meyveler derimden hemen sonra %1 CH uygulandıktan sonra açıkta veya MAP torbalarda 6°C'de 6 ay süre ile depolanmıştır. Raf ömrünün değerlendirilmesi için 2 ay aralıkla soğuk hava deposundan çıkarılan meyveler 20°C'de 7 gün bekletilmiştir. Hiçbir uygulama yapılmamış meyveler kontrol uygulaması ve saf su uygulanan meyveler kontrol su uygulaması olarak değerlendirilmiştir. Depo ve raf ömrü sırasında, ağırlık kaybı, meyve kabuk ve tane rengi, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asit (TEA) miktarı, meyve suyu pH'sı, askorbik asit miktarı, toplam fenolik madde miktarı, toplam monomerik antosiyanin (TMA) miktarı, antioksidan aktivite, fizyolojik ve mantarsal bozulma oranları incelenmiştir. Ayrıca, depo ve raf ömrü sırasında meyvelerde duyusal değerlendirme yapılmıştır. Sonuçta CH+MAP ve MAP ambalaj uygulamaları ağırlık kaybını kontrol uygulamasına göre 5 kat azaltmıştır. Sadece CH uygulaması ağırlık kaybını azaltmada CH+MAP ve MAP ambalaj uygulamaları kadar etkili olmamıştır. Soğukta muhafaza ve raf ömrü periyodu boyunca MAP ambalaj, CH+MAP ve CH uygulamaları fizyolojik ve mantarsal bozulmaları azaltmış, meyvelerin kabuk rengini, TEA ve askorbik asit miktarını kontrol uygulamasına göre daha iyi korumuşlardır. CH+MAP ve MAP ambalaj uygulamalarında tane rengi diğer uygulamalara göre daha parlak (daha yüksek L* değeri) fakat daha açık kımızı (daha düşük a* ve C*) olmuş ve daha düşük antioksidan aktivite, TMA ve toplam fenolik madde miktarı belirlenmiştir. CH uygulanan meyveler en koyu kırmızı tanelere (yüksek a* ve C* değerleri) ve en yüksek antioksidan aktivite, TMA ve toplam fenolik madde miktarına sahip olmuşlardır. CH+MAP ve MAP ambalaj uygulamalarına ait meyveler 6°C'de 6 ay ve 20°C'de 7 gün bekletildikten sonra pazarlanabilir kalitede iken Kontrol ve CH uygulamalarına ait meyveler 6°C'de sadece 4 ay ve 20°C'de 7 gün süre ile pazarlanabilir kalitede kalmışlardır.Öğe Effects of chitosan coating and modified atmosphere packaging on postharvest quality and bioactive compounds of pomegranate fruit cv. 'Hicaznar'(Elsevier, 2018) Candir, Elif; Ozdemir, Ahmet Erhan; Aksoy, Mehmet CanThe objective of this study is to determine effects of chitosan (CH) coating and modified atmosphere packaging (MAP) on postharvest quality and bioactive compounds of 'Hicaznar' pomegranate fruit. Pomegranates were subjected to CH treatment (0% or 1%) and packaged with or without MAP bags. Following treatments, pomegranates were kept at 6 +/- 0.5 degrees C and 90 +/- 5% relative humidity for 6 months. After 2, 4 or 6 months of storage, fruit were removed from cold storage and kept at 20 degrees C for 7 days to simulate a shelf life period. The untreated fruit was served as a control treatment. CH, MAP and CH + MAP treatments maintained better husk color, titratable acidity (TA) and ascorbic acid (MA) content, compared to control treatment. CH + MAP and MAP treatments significantly reduced weight loss and husk scald. CH coating alone was the most effective treatment to control fungal decay during cold storage and its effect continued during the shelf life period. The arils of CH-coated fruit were deep red and had highest antioxidant activity, total monomeric anthocyanin (TMA) and total phenolic (TP) content. After 6 months of storage plus shelf life period, control and CH coated fruit became unmarketable while MAP and CH + MAP treated fruit were still marketable. The best results were obtained from CH + MAP treatment for controlling husk scald, decay and weight loss of 'Hicaznar' pomegranate fruits with maintaining visual quality and initial red aril color intensity for 6 months of cold storage plus shelf life.Öğe Effects of modified atmosphere packaging on the storage and shelf life of Hicaznar pomegranate fruits(TÜBİTAK, 2019) Çandır, Elif; Özdemir, Ahmet Erhan; Aksoy, Mehmet CanThis study compared the postharvest quality of Hicaznar pomegranate fruit unpackaged and packaged with 5-kg or 12-kg bags of two different modified atmosphere packaging (MAP) materials (X5, X12, L5, and L12) during 6 months of storage at 6 °C. The fruits were also evaluated during a simulated shelf life period at 20 °C for 7 days after each cold storage period. The MAP bags significantly reduced the loss of titratable acidity and ascorbic acid content and retarded husk discoloration of the fruit during cold storage and the shelf life period. The incidence of fungal decay was lower in fruit packaged with MAP bags than unpackaged fruit. X5 and X12 MAP bags were more effective in reducing weight loss and husk scald than L5 and L12 MAP bags. X5 and X12 MAP bags maintained initial red aril color intensity and antioxidant properties of Hicaznar pomegranates throughout cold storage and the shelf life period. Unpackaged control fruit remained marketable for only 4 months at 6 °C plus shelf life period, while packaged fruit maintained visual quality for up to 6 months at 6 °C plus shelf life period.