Yazar "Aksu, Zeliha Necla" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Arı sütü ve buzağı serumunun sığır oositlerinin vitrifikasyonu ve olgunlaşması üzerine etkilerinin araştırılması(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2010) Aksu, Zeliha Necla; Önal, Ali GalipBu çalışmayla amaçlanan; seruma alternatif olarak düşünülen arı sütünün oosit olgunlaştırmada kullanılarak, olgunlaştırılan oositlerin OPS vitrifikasyon yöntemiyle dondurulduktan sonra canlı kalma oranlarını ve fertilizasyon yeteneklerinin araştırılmasıdır.Çalışmanın materyalini Antakya Belediyesi'ne ve özel bir kişiye ait iki farklı mezbahaneye kesim için getirilen Siyah-Beyaz Alaca sığırlara ait ovaryumlardan elde edilen oositler oluşturmaktadır. Oositler morfolojik olarak sınıflandırılmışlar ve kaliteli olanlar in vitro olgunlaştırma ortamına (TCM-199 + % 10 (v/v) FBS + % 0,625 (w/v) arı sütü (AS5) + % 1,25 (w/v) arı sütü (AS4) + FSH (5 µg/ml) + LH (5 µg/ml) + 50 IU/mL penisilin / 50 µg/mL streptomisin) aktarılarak, 38°C sıcaklıkta %5 CO2 li atmosferde 22-24 saat inkübe edilmişlerdir. Oositler ters mikroskop (Olympus, CKX41) altında X40 oranında büyütülerek nükleer olgunlaşmaları incelenmiş ve ters mikroskoba (Olympus, CKX41) bağlı floresan ışık kaynağı ve UV filtre kullanılarak olgunlaşmalar tespit edilmiştir. Olgunlaştırma ortamlarına ilave edilen arı sütünün kontrol grubunda kullanılan seruma alternatif olabilecek ölçüde oositlerin olgunlaşması (K: % 77,8, AS4: % 64,5 ve AS5: % 74,5) üzerine etkili olduğu görülmüştür (P>0,05). Ortama ilave edilen arı sütü dondurulmuş olgunlaşmayan oositlerin olgunlaşma oranlarını olumlu yönde etkilemiş (HYC+K: % 71,4 HYC+V: % 54,3 AS5+K: % 61,2 AS5+V: % 60,8) fakat tespit edilen bu etki istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Ayrıca arı sütü vitrifikasyon sonrası fertilizasyonu (AS5+K: % 54,7 ve AS5+V: % 62,5) olumlu şekilde etkilemektedir.Sonuç olarak, arı sütü sığır oositlerinin olgunlaştırılması ve fertilizasyonunda seruma alternatif olma potansiyeline sahiptir. Ancak, arı sütünün oosit vitrifikasyonu açısından daha detaylı araştırılmasına ihtiyaç vardır.