Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Aktaş, Zeyni" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Melis F1 domates çeşidine Pro-Ca ve farklı gübre uygulamalarının fide gelişimi ve kalitesine etkileri
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2017) Aktaş, Zeyni; Sermenli, Tamer
    Fidelerin aşırı boylanması ve şaşırtma sırasında çevre koşullarına adaptasyonu konusundaki olumsuzluklar sebze yetiştiriciliğinde önemli bir sorundur. Bu araştırma; 2013 yılında domates Melis F1 domates çeşidine Prohexadione-calcium (Pro-Ca) ve farklı NPK gübre dozları uygulamasının fide gelişimi ve kalitesine olan etkilerini araştırmak üzere iki aşamalı olarak yürütülmüştür. Birinci aşama olan fide dönemi Mersin Fide A.Ş. seralarında, ikinci aşama olan dikim ve sonrası dönem ise Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün araştırma ve deneme seralarında yürütülmüştür. Denemede Melis F1 domates çeşidinde optimum doz, %50 azaltılmış ve %50 artırılmış olmak üzere 3 farklı gübre dozu ile 5 farklı (0, 30, 60, 90, 120 ppm) Pro-Ca dozu uygulanmıştır. Deneme, tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre kurulmuştur. Deneme Gübre uygulamaları 1.faktör, Prohexadione-calcium (Pro-Ca) konsantrasyonları ise 2.faktör, olacak şekilde 3 tekerrürlü oluşturulmuştur. Her bir uygulama 3 kez yinelenmiştir. Araştırma sonuçlarina göre uygulanan bütün Pro-Ca dozları NPK gübreleri ile birlikte kullanılmadığı durumlarda domates fidelerinin ölçülen parametrelerinde özellikle aşırı boylanmayı yavaşlatığı; ancak NPK gübre Pro-Ca ile birlikte uygulandığı zaman Pro-Ca'nın etkisini azaltığı tespit edilmiştir. Fakat yüksek dozda uygulanan P gübresi; NK gübrelerinin Pro-Ca'ya olan maskeleme etkisini azaltarak Pro-Ca'nın etkisinin ortaya çıkmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Pro-Ca domates fidelerinin kısalaşmasına rağmen fidelerin kuru made ağırlığına önemli derecede etkisi olmamıştır. Bu yüzden Pro-Ca uygulamaları bitkinin boylanmada kullandığı enerjiyi bitkinin yatay gelişmesine yönlendirdiği düşünülmektedir. Bütün Pro-Ca dozları fide gelişmesini etkilemekle birlikte 120 ppm den daha düşük dozlarda elde edilen sonuçlar değişkenlik gösterdiğinden Pro-Ca'nın 120 ppm dozunda kullanılması gerekir. 2017, 56 sayfa

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim