Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Altan, Hürü" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    ‘Alata Yıldızı’בBebeco’ kayısı melezlerinin fenolojik, bitkisel ve meyve kalite özellikleri yönünden değerlendirilmesi
    (2022) Altan, Hürü; Çalışkan, Oğuzhan
    Amaç: Bu çalışma Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (Erdemli/Mersin) arazisinde bulunan kayısı ıslah parselindeki ‘Alata Yıldızı’בBebeco’ (AY×B) melezlerinin fenolojik, bitkisel ve meyve kalite özelliklerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Çalışmada, ‘Alata Yıldızı’ ve ‘Bebeco’ çeşitleri ile melezlerine ait 2017 yılında 18 birey ve 2018 yılında da 12 birey incelenmiştir. Ebeveynlerin ve melez bireylerin bitkisel özelliklerinin incelenmesinde UPOV tarafından hazırlanmış olan kayısı deskriptörü kullanılmıştır. Çalışmada ebeveyn ve melez bireylere ait fenolojik gözlemlerden ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu ve hasat tarihi, meyve kalite özellikleri ve meyve kabuk renk özellikleri L, a*, b*, C ve h° değerleri olarak ölçülmüştür. Araştırma Bulguları ve Tartışma: Çalışma sonucunda, AY×B5 ve AY×B11 melezleri meyvelerini 10 Mayıstan önce olgunlaştırarak erkencilik bakımından ümitvar bulunmuştur. Genel olarak, melezlerin ebeveynlerine ait fenolojik, bitkisel ve meyve kabuk renk özelliklerin sınıf aralıklarında yer almıştır. Ancak, hibritlerdeki meyve ağırlığının ebeveynlerdekine göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç: AYxB kombinasyonundan elde edilen erkenci genotiplerden daha iyi meyve rengi oluşturmak amacıyla bu genotiplerin kırmızı renkli çeşitlerle melezlenmeleri ve geriye melezleme çalışmalarının yapılabileceği düşünülmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bazı melez kayısı genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Altan, Hürü; Çalışkan, Oğuzhan
    Erkenci kayısı ıslah programlarında özellikle olgunlaşma zamanı ve meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu çalışma Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisinde kurulu kayısı parselinde bulunan bazı erkenci melez kayısı kombinasyonlarda 2017-2018 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmada Alata Yıldızı×Bebeco (AY×B), Çağataybey×Ninfa (Ç×N), Çağataybey×Stark Early Orange (Ç×SEO), Şahinbey×P. de Tyrinthe (Ş×T), Alata Yıldızı×Ninfa (AY×N) ve Şahinbey×Ninfa (Ş×N) melezleri kullanılmıştır. Çalışmada ebeveyn ve melez bireylere ait fenolojik, morfolojik ve meyve kalite özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, AY×B5 ve AY×B11 melezleri erkencilik bakımından (<10 Mayıs) ümitvar bulunmuştur. Ana ebeveyn olarak Çağataybey çeşidinin kullanıldığı melezlerin meyve kabuk renginin daha kırmızı olduğu tespit edilmiştir. İncelenen meyve kalite özelliklerinin kalıtım derecelerinin 0.47-1.0 arasında değiştiği saptanmıştır. Bununla birlikte, meyve eti sertliği, SÇKM ve meyve kabuk renk özelliklerinin kalıtım derecelerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, ülkemiz erkenci kayısı çeşit geliştirme çalışmalarının devamlılığı yanında istenilen hedefe uygun ebeveynlerle ıslah programlarına devam edilmesi oldukça önemli görülmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bazı uygulamaların bacon avokado çeşidinin modifiye atmosferde muhafazasına etkileri
    (2017) Altan, Hürü; Alkan, Sevinç; Yılmaz, Serdar; Özdemir, Ahmet Erhan; Toplu, Celil; Duman, Canan; Ünlü, Mustafa
    Bu çalışmada Bacon avokado çeşidinin modifiye atmosfer paketleme (MAP), 1-Metilsiklopropan (1-MCP) uygulaması ve MAP+1-MCP uygulamasının muhafaza performanslarına etkisi belirlenmiştir. 1-MCP uygulanan ve/veya modifiye atmosfer torbalarına konan meyveler 6°C’de sıcaklıkta ve %90-95 oransal nemde 3 ay süreyle depolanmış ve depolama süresince ayda bir depodan çıkarılan örnekler analizlenmiştir. Muhafaza süresince ağırlık kayıpları, meyve eti sertliği, asit miktarı, pH, SÇKM miktarı, kabuk ve et rengi, fizyolojik ve mantarsal bozulmalar ve görünüş belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre modifiye atmosferde muhafaza ve 1-MCP uygulamaları başarılı bulunmuştur.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Evaluation of 'Alata Yildizi'×'Bebeco' apricot hybrids in terms of phenology, plant, and fruit quality characteristics
    (Ege Universitesi, 2022) Altan, Hürü; Çalişkan, O?uzhan
    Objective: This study was carried out to examine the phenological, vegetative and fruit quality characteristics of 'Alata Yildizi'×'Bebeco' (AY×B) hybrids in the apricot breeding plot located at the Alata Horticultural Research Institute (Erdemli/Mersin) land. Material and Methods: In the study, 18 individuals of 'Alata Yildizi' and 'Bebeco' cultivars and their hybrids were examined in 2017 and 12 individuals in 2018. Apricot descriptor prepared by UPOV was used to examine the vegetative characteristics of the parents and hybrid individuals. In the study, first blooming, full blooming, end of blooming and harvest date, fruit quality characteristics, and fruit skin color characteristics were measured as L, a*, b*, C, and h° values from the phenological observations of parent and hybrid individuals. Results and Discussion: As a result, AY×B5 and AY×B11 hybrids were found promising in terms of earliness by ripening their fruits before 10th of May. In general, the phenological, vegetative, and fruit skin color traits of the parents were within the class ranges. However, it was determined that the fruit weight of the hybrids was lower than that of the parents. Conclusion: It is thought that in order to produce better fruit color in the early genotypes obtained from the AYxB combination, these genotypes can be crossed with red colored cultivars and backcrossed studies can be done. © 2022 Journal of Agriculture Faculty of Ege University. All right reserved.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim