Yazar "Altay, Filiz" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Dielectric properties of foods(Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP), 2019) Tıraş, Buşra; Dede, Sercan; Altay, FilizDielectric properties of materials are used for evaluating their interactions with electromagnetic energy. Dielectric properties of food materials are required for various applications in food industry such as microwave (at 915 or 2450 MHz), radio wave (at 13.56, 27.12 or 40.68 MHz) and magnetic field processing. In order to understand the response of food materials to electromagnetic energy, dielectric parameters must be determined as a function of frequency, temperature, composition and moisture content. In this review, the dielectric properties of different food groups were listed depending on temperature and frequency ranges. In addition to the literature data of dielectric properties, the penetration depths of microwave or radio wave through food groups were calculated. The effects of temperature and composition (mostly moisture content) on dielectric properties depend on the type of the food and sometimes on frequency. However, the effect of frequency is constant; increased frequency decreased dielectric constant, loss factor and penetration depth. The lowest calculated penetration depth belonged to the fish surimi gel as 3.39 mm at microwave frequency whereas they were high generally for fats, oily seeds and flours (max was 372602 mm for corn flour). It appears that dielectric properties of foods should be investigated further depending on the interactions between frequency, temperature and composition. And then, dielectric heating based on the aim of the process can be applied accordingly. Besides, it appears that the moisture content and especially the dipole rotation and the conductivity movements of the molecules in free water content of the food are some of the most critical factors influencing the dielectric properties of food materialsÖğe Grup A beta hemolitik streptokok Türkiye makrolid direnç değerlendirmesi pilot çalışma sonuçları(2011) Kara, Ateş; Özkaya Parlakay, Aslınur; Gür, Deniz; Cengiz, Ali Bülent; Tezer, Hasan; Çiftçi, Ergin; Keser, Melike; Özen, Metehan; Çultu Kantaroğlu, Öge; Tutanç, Murat; Salihoğlu, Bahar; Yüksekkaya, Şerife; Çelikel, Elif; İnce, Erdal; Arıca, Vefik; Hatipoğlu, Sami; Odabaş, Dursun; Altay, Filiz; Karbuz, Adem; Ceyhan, MehmetAmaç: Bu çalışma ile Türkiye genelindeki 8 merkezden tonsillofarenjit etkeni olan A grubu beta hemolitik streptokok izolatı toplanarak makrolid duyarlılığı çalışılarak ülke genelinde grup A streptokok makrolid duyarlılığı ile ilgili genel bir bilgi edinilmesi ve makrolid direnç prevalansının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu yazıda ilk elde edilen örneklerin makrolid direnci açısından sonuçları açıklanmıştır.Gereç ve Yöntemler: İlk örneklerin alındığı merkezlerden, toplanan grup A beta hemolitik streptokok izolatlarının ait oldukları 5-15 yaş arası hastaların klasik yöntemlerle, boğaz kültüründe grup A beta hemolitik streptokok üremeleri (kanlı agar- basitrasin) transport besi yeriyle Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne nakledilmiş ve burada disk difüzyon tekniğiyle eritromisin, klaritromisin, klindamisin, azitromisin direnci çalışılmıştır.Bulgular: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden 75, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden 18, T.C Sağlık Bakanlığı Ankara Hematoloji ve Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 31, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden 51, Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi'nden 69, Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'nden 14, T.C. Sağlık Bakanlığı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 9, Ankara Özel Akay Hastanesi'nden 20 olmak üzere toplamda 287 adet grup A beta hemolitik streptokok çalışılmıştır. Suşların eritromisine orta derecede direncinin %2, klindamisine orta derecede direncinin %1.1, azitromisine orta derecede direncinin %1.8 ve klaritromisine orta derecede direncinin %1.8 olduğu saptanmıştır. Grup A beta hemolitik streptokokların %1.3'ünün eritromisine dirençli, %2.8'inin azitromisine dirençli, %1.3'ünün klaritromisine dirençli olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma sonuçlarıyla ülkemizde bu dönemde tonsillofarenjit etkeni olan A grubu beta hemolitik streptokoklarda yüksek olduğundan endişe duyulan makrolid direncinin sorun olmadığı ancak aralıklı olarak ülke genelinde ve merkez temelinde de izlenmesi gerektiği görülmüş, buna yönelik mevcut veriler bir an önce paylaşılmak istenmiştir. Çalışma katılan 20 merkezden gelen örneklerle devam etmektedir.