Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Altinok Yipel, Fulya" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Accumulation of Nonessential Potentially Toxic Trace Elements (PTEs) in the Some Economically Important Seafood Species of Mediterranean
    (Kafkas Univ, Veteriner Fakultesi Dergisi, 2014) Yarsan, Ender; Yipel, Mustafa; Altinok Yipel, Fulya; Dikmen, Bilal
    This study was conducted to determine the levels of some nonessential potentially toxic trace elements (PTEs) (Ag, Al, As, Ni, Sn) of some economically important seafood species (Mullus barbatus, Linnaeus, 1758, Mugil cephalus, Linnaeus, 1758, Panaeus semisulcatus, De Haan, 1844) caught in the Gulf of Antalya Mediterranean Sea by using ICP-OES (Inductively Coupled Plasma-Optic Emission Spectrophotometer). The averages and the standard deviations of the results of the samples were determined as Ag (0.030 +/- 0.017 mg/kg), Al (12.163 +/- 7.298 mg/kg), As (0.269 +/- 0.121 mg/kg), Ni (0.084 +/- 0.067 mg/kg), Sn (0.022 +/- 0.003 mg/kg) for the Red Mullet (M. barbatus), Ag (0.038 +/- 0.024 mg/kg), Al (11.120 +/- 4.019 mg/kg), As (0.140 +/- 0.082 mg/kg), Ni (0.060 +/- 0.050 mg/kg), Sn (0.022 +/- 0.003 mg/kg) for the Grey Mullet (M. cephalus), Ag (0.032 +/- 0.029 mg/kg), Al (20.924 +/- 9.829 mg/kg), As (0.249 +/- 0.116 mg/kg), Ni (0.124 +/- 0.102 mg/kg), Sn (0.026 +/- 0.004 mg/kg) for the Green Tiger Prawn (P. semisulcatus). The determined levels of trace elements were below the available daily intake limits except Al. Also evaluation of other studies conducted in the Gulf of Antalya, Al levels are higher. These results showed that, although increasing the legal rules about environmental pollution, seafood species which caught from the Gulf are exposed to Al in a higher rate.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim