Yazar "Arslan, Ömer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Crisby karpuz çeşidinde aşılı üretimin derim sonrası kaliteye ve raf ömrüne etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2010) Arslan, Ömer; Özdemir, Ahmet ErhanÜlkemiz açısından büyük bir öneme sahip olan karpuzun muhafazası ve aşılamanın karpuzun tat ve kalitesine etkileri tam olarak bilinmemekte ve spekülasyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle aşılamanın karpuz muhafazası ve kalitesi üzerine etkilerini incelemek önem kazanmıştır. Bu çalışmada; Ferro ve RS841 (C. maxima x C. moschata melezi) ile Argentario ve Macis (Lagenaria siceraria) anaçları üzerinde aşılı olarak yetiştirilen Crisby karpuz çeşidinin depo ve raf ömrü ile derim sonrası kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal olarak, 2 adet ticari hibrit su kabağı anacı (Lagenaria siceraria) [Argentario (Syngenta) ve Macis (Nunhems)] ve 2 adet Cucurbita maxima x C. moschata melezi olan Ferro ve RS841 anaçları kullanılmıştır. Kalem olarak ise Crisby (Nunhems) karpuz çeşidi kullanılmıştır. Aşısız Crisby karpuz çeşidi tanık olarak kullanılmıştır. Yetiştirilen karpuzların derimi yapılmış ve karpuzlar 0 ve 7°C'de %85-90 oransal nemde 3 hafta depolanmıştır. Buna ilaveten meyveler 21°C'de %70 nemde raf ömrünü belirlemek için 7 gün depolandıktan sonra analizleri yapılmıştır. Sergen koşullarını sağlamak için 27°C'de %50 nemde muhafaza edilmiştir. Depolanan meyvelerde haftalık olarak meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve yüksekliği, meyve kabuk kalınlığı, meyve eti sertliği, Suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) içeriği, ağırlık kayıpları oranı, meyve et rengi (L*a*b*) analizleri yapılmış ve üşüme zararı ile mantarsal bozulmalara bakılmıştır.Elde edilen bulgulara göre; ortalama meyve ağırlığı Ferro anacı üzerine aşılı karpuzlarda (6579,92 g) en yüksek olmuştur, aşılamanın meyve yüksekliği ve meyve çapı üzerine herhangi önemli bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Raf ömründe 7°C'de muhafaza edilen meyvelerde meyve kabuk kalınlığı daha ince olmuştur, muhafaza sonunda raf ömrü ölçümlerinde meyve kabuk kalınlığı 15,10 mm'den 11,60 mm'ye düşmüş ve aşılı bitkilerden alınan meyvelerde kabuk daha kalın olmuştur. Muhafaza sırasında 7°C'de depolanan karpuzlarda (%0,62) 0°C'de depolanan karpuzlara (%0,57) oranla daha fazla ağırlık kaybı olduğu belirlenmiştir. En fazla ağırlık kaybı Ferro anacı üzerine aşılı meyvelerde saptanmıştır. Crisby karpuzlarında aşılama ile meyvelerin SÇKM içerikleri artmış, 0°C'de yapılan depolamada 7°C'de yapılan depolamadan daha yüksek SÇKM içeriği elde edilmiştir. Raf ömrü çalışmasında SÇKM içeriği muhafaza süresinin artmasıyla beraber artmıştır (%9,37 - %10,37). Aşısız tanık Crisby meyvelerinin aşılı karpuzlara göre meyve suyu pH' sının daha yüksek olduğu saptanırken, 0°C'de 7°C'den daha yüksek pH değeri elde edilmiştir. Gerek muhafaza, gerek raf ömrü ve gerekse sergen şartlarında meyve eti sertliği aşısız tanık Crisby meyvelerinde aşılı Crisby karpuzlarına oranla daha düşük değerde olduğu saptanmıştır. Meyve et rengi L* değeri 0°C'de depolanan karpuzlarda (39,49) 7°C'de depolanan meyvelerden (40,73) daha düşük olmuştur. Meyve et rengi L* değeri muhafazanın başlangıcında 34,08 iken artarak 3. hafta sonunda 42,76'ya ulaşmıştır. Raf ömrü sırasında meyve et rengi L* değeri 0°C'de depolanan karpuzlarda (39,99) 7°C'de depolanan meyvelerden (40,79) daha düşük olmuştur. Meyve et rengi a* değeri ise O°C'de depolanan karpuzlarda (20,86) 7°C'de depolanan meyvelerden (21,44) daha düşük olmuştur. Muhafaza sırasında meyve et rengi a* değeri en yüksek Ferro (22,84) ve RS841 (22,67) anaçları üzerine aşılı karpuzlarda olurken, en düşük aşısız tanık meyvelerinde (18,19) olmuştur. Meyve et rengi a* değeri muhafazanın başlangıcında 20,87 iken, ilk iki hafta artmış ve 3. hafta ise düşerek (20,49) başlangıç değerinin altına inmiştir. Raf ömründe meyve et rengi a* değeri 7°C'de depolanan karpuzlarda (20,27) 0°C'de depolanan meyvelerden (21,75) daha düşük olmuş, meyve et rengi a* değeri en yüksek RS841 (22,15), Ferro (22,01) ve Argentario (21,77) anaçları üzerine aşılı karpuzlarda olurken, en düşük aşısız tanık meyvelerinde (18,56) olmuştur. Gerek muhafaza (6,13-6,89) gerekse raf ömrü (6,82-7,70) ölçümlerinde anaçlar üzerine aşılı Crisby meyveleri aşısız tanık Crisby meyvelerinden daha yüksek duyusal analiz puanı almışlardır. 0°C'de muhafaza edilen Crisby meyveleri 7°C'de depolananlardan raf ömrü çalışmalarında da daha yüksek duyusal analiz puanı almışlardır. Raf ömrü çalışmaları sırasında 1 hafta depolama + 7 gün raf ömründe başlayan mantarsal bozulma 3. hafta + 7 günde (1-5) skalasına göre 2,16 olmuştur. Crisby meyvelerinde en uygun depolama süresinin %85-90 oransal nemde ve 7°C'de 15 gün olduğu ve raf ömrü süresinin ise 15 gün + 7 gün olduğu saptanmıştır.2010, 73 sayfaÖğe Effects of Chilling Injury, Physical and Biochemical Changes on Grafted Watermelons Stored at Low Temperature(2021) Çandır, Elif; Özdemir, Ahmet Erhan; Yetişir, Halit; Aras, Veysel; Arslan, Ömer; Baltaer, Özay; Ünlü, MustafaWatermelon fruit from Crimson Tide (CT) and Crisby (CR) grafted onto Ferro,\rRS841, Argentario, and Macis rootstocks and ungrafted CT and CR were\rcompared for effects of low temperature storage on chilling injury, physical and\rbiochemical changes at 0°C and 85?90% relative humidity for 21 days. After\rstorage, fruit were hold to 21°C and 75?80% relative humidity for 7 days to\rdetermine shelf life. Quality analyses were determined during storage and\rshelf life at a weekly interval. The chilling injury areas covered <25% of rind\rsurface of fruit for both cultivars. Weight loss in grafted and control fruit were\rvery low (<1%) during storage for both cultivars. Fungal decay was not\robserved during storage for both cultivars, but it was seen during the shelf life\rfor both cultivars. Total soluble solid content remained above 10% in fruit of\rboth cultivars throughout storage period. Lycopene content significantly\rdecreased at the end of storage for both cultivars.Öğe Muş ili özelinde doğal tarım ve hayvancılığa dayalı sürdürülebilir bir ekonomik gelişim(2018) Arslan, ÖmerMuş ili, Türkiye'nin üçüncü büyük iç ovasına (Muş Ovası) ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte Malazgirt, Bulanık ve Liz ovaları da Muş ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Başta Muş Ovası olmak üzere Muş’ta yer alan ovalarda şimdiye kadar konvansiyonel tarım yapılmadığından, bu ovalar kimyasal gübre ve ilaçlamalardan etkilenmemiş ve temiz kalabilmiştir. İlin ovaları dışında kalan toprakları dağlık veya engebelidir. Bu dağlık ve engebeli topraklarda mera alanları ağırlıktadır ve buralarda %80 oranında mera hayvancılığı yapılmaktadır. Dünyada ve ülkemizde sağlıklı beslenme konusunda gittikçe yükselen bir bilinçlenmeye bağlı olarak doğal gıdaya rağbet gün geçtikçe artmaktadır. Bu artan talebi karşılayacak toprak alanlarının sınırlı olmasından dolayı da doğal gıda fiyatları konvansiyonel gıdaya göre oldukça yüksektir. Ancak Muş ili bu iki potansiyelini pazarda iyi değerlendiremediği için Türkiye'nin sosyo-ekonomik açıdan en az gelişmiş kentlerinden biridir. Bu araştırmada, Muş ilinin doğal tarım ve hayvancılıktaki potansiyelini değerlendirebilmek için ilin geçmişten günümüze ekonomik gelişimiyle birlikte ilin SWOT analizi göz önünde bulundurularak tarım ve hayvancılığa dayalı sürdürülebilir ve katma değeri olan bir ekonomik gelişim için yapılması gerekenler tespit edilmeye çalışılmıştır.Öğe Rootstocks affected postharvest performance of grafted ‘Crisby’ an‘Crimson Tide’ Watermelon cultivars(Ankara University, 2018) Özdemir, Ahmet Erhan; Çandir, Elif; Yetişir, Halit; Aras, Veysel; Arslan, Ömer; Baltaer, Özay; Üstün, DurmusWatermelon fruit from ‘Crisby’ (CR) and ‘Crimson Tide’ (CT) grafted onto Ferro, RS841, Argentario and Macis rootstocks and non-grafted CR and CT were compared for their postharvest quality at 7 °C for 21 days. Changes in rind thickness, weight loss, fruit flesh firmness, taste, total soluble solids, juice pH, titratable acidity, chilling injury and fungal decay, flesh color values, hallow heart, ripening, citric and malic acid, glucose, fructose, sucrose, total sugar, ?-carotene and lycopene were determined during storage at a weekly interval. Watermelon fruit cv. CT grafted on Ferro, RS841 and Argentario rootstocks had thicker rind, lower ripening score, higher flesh firmness and lycopene content, more intense red color during storage, compared to non-grafted fruit. In comparison to non-grafted fruit, CR fruit grafted on Ferro, RS841 and Argentario rootstocks had thicker rind and higher flesh firmness, but higher lycopene content and C* values with lower ripening scores were observed only in the fruit grafted on Ferro and RS841 rootstocks. Macis and Argentario may lead an over-ripening, softening and less intense flesh color with lower lycopene content for CR and/or CT fruit during storage. Watermelons could successfully be kept for 21 days at 7 °C. Watermelons grafted on Ferro and RS841 rootstocks retained better postharvest quality, compared to the non-grafted fruit for both cultivars. © Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi.