Yazar "Arslan Duru, Asuman" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı oranlardaki zeytin posası-mısır hasılı karışımlarının silaj kalitesinin belirlenmesi(2016) Arslan Duru, Asuman; Kaya, ŞerafettinBu çalışmada, laboratuvar koşullarında zeytinyağı sanayii yan ürünü yaş zeytin posasının mısır hasılına farklı oranlarda ilave edilmesiyle oluşturulan silajların, ham besin madde içerikleri, fermentasyon özellikleri ve in vitro sindirilebilirlikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan zeytin posası, mısır hasılına %0 (kontrol), 20 ve 40 düzeylerinde ilave edilmiş ve silolama dönemi 56 gün devam etmiştir. Silolama dönemi sonunda, mısır hasılına zeytin posası ilave edilen silajlarda kuru madde, organik madde, ham yağ, asit deterjan fiber, asit deterjan lignin içerikleri önemli düzeyde artmış ancak zeytin posası ilaveli silajların ham protein içeriği azalmıştır . En yüksek ham selüloz değeri %40 zeytin posası ilave edilen silajlarda saptanmıştır. Ham kül, laktik asit, asetik asit, pH ve CO2 içerikleri bakımından silaj grupları arasında görülen farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Silaj gruplarında bütirik asit ve amonyak azotuna rastlanmazken; zeytin posası ilave edilen gruplarda propiyonik aside de rastlanmamıştır. Mısır hasılına zeytin posası ilave edilen gruplarda in vitro organik madde, kuru madde ve nötral deterjan fiber sindirilebilirliği artmıştır. Sonuç olarak, zeytinyağı sanayii yan ürünü olan zeytin posasının kaliteli sayılabilecek bir silo yemi olabileceği sonucuna varılmıştır. Özellikle mısır hasılına %40 zeytin posası ilave edilerek oluşturulan silajlardan gerek fiziksel ve gerekse kimyasal özellikleri bakımından memnuniyet verici sonuçlar elde edilmiştir.Öğe Tüketicilerin yumurta tüketim tercihlerinin belirlenmesi : Uşak ili örneği(2017) Parlakay, Oğuz; Arslan Duru, Asuman; Akın, YükselYumurta, her gelir düzeyinden insanın kolayca temin edebileceği bir üründür. Bu çalışma tüketicilerin yumurta tüketim tercihlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda, Uşak ilinde farklı gelir grubundan 384 tüketiciyle yapılan anketle elde edilen birincil veriler çalışmanın ana materyalini oluşturmaktadır. Tüketicilerin gelir düzeyleri ile bazı değişkenler arasındaki ilişkiler incelenirken Ki-kare (?2) bağımsızlık testi kullanılmıştır. Sonuçlara göre; Uşak ilinde tüketilen yumurta miktarı Türkiye ortalamasının altındadır. Tüketicilerin büyük bir kısmı çiftlik yumurtası tercih etmektedir. Tükettikleri yumurtanın ağırlığı 53-72 gr arasında değişmektedir. Yumurta tüketim tercihinde kalite, fiyat ve damak zevki, imal tarihi, üretici firma, ambalaj ve reklam önemli faktörlerdir. Ayrıca tüketicilerin önemli bir kısmı kafes dışında gezen tavuklardan elde edilen yumurtaları almak için ek ödeme yapmaya gönüllüdür.