Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Atan, Muhammet Meriç" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Hatay bölgesinde tüketilen et ve süt ürünlerindeki zararlı anyonların belirlenmesi
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2010) Atan, Muhammet Meriç; Sungur, Şana
    Son yıllarda, et ve süt ürünlerine katılan nitrat ve nitritlerin kanserojenik etkili N-nitrozo bileşiklerinin oluşmasına neden olduğu bilinmektedir. Hatta bu nedenle bazı ülkelerde bu katılım yasaklanmış, bazılarında ise önemli ölçüde kısıtlanmıştır. Benzer şekilde, perklorata maruz kalmanın da insan ve özellikle de yeni doğanlar açısından çok büyük bir risk oluşturduğu ortaya konmuştur ve tüm dünyada bu konular üzerinde çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Ülkemizde nitrat ve nitrit ile ilgili yapılmış çalışmalar olmasına rağmen, perklorat ile ilgili sadece bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, Hatay Bölgesinde tüketilen et ve süt ürünlerindeki (inek sütünden üretilmiş 15 çeşit, keçi sütünden üretilmiş 8 çeşit ve koyun sütünden üretilmiş 6 çeşit peynir, inek, keçi ve koyunlara ait süt, ağız sütü ve yoğurt, inek, keçi ve koyunlara ait et, dalak, karaciğer, akciğer, kalp ve böbrek) nitrat, nitrit ve perklorat miktarları belirlenmiştir. Nitrat ve nitrit analizleri spektrofotometrik yöntemle, perklorat analizleri ise iyon kromatografisi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Hatay Bölgesinde tüketilen etlerin sodyum nitrat (< 250 mg kg-1) ve sodyum nitrit (< 50 mg kg-1) içeriklerinin Türk Gıda Kodeksi Mevzuatında belirtilen sınırların altında olduğu, tüm örneklerde bulunan perklorat miktarlarının bir tehlike oluşturmadığı, bununla birlikte, bu bölgede tüketilen peynirlerin % 50'sinin kabul edilebilir sınırların üzerinde ( > 50 mg kg-1) sodyum nitrat kalıntısı içerdiği saptanmıştır.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim