Yazar "Atasever, Merve" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ekim zamanının Amik Ovası koşullarında yetiştirilen bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde ot verimi ve kalitesine etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2020) Atasever, Merve; Yılmaz, Şaban; Ertekin, İbrahimAmaç: Bu çalışma Hatay ekolojik koşullarında ekim zamanının ana ürün olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde ot verimi ve kalitesini belirlemek için 2017 yılında Amik ovası koşullarında çiftçitarlasında yürütülmüştür.Yöntem ve Bulgular: Denemede kullanılan ve bölgede en çok yetiştirilen P31P41, 70 May 82, DKC 6590 ve Carella F1 mısır çeşitleri 3 farklı ekim zamanında (25 Şubat, 14 Mart, 30 Mart) ekilmiştir. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada ekim zamanının farklı çeşitlerin ot verimi ve kalitesi üzerindeki etkisini belirleyebilmek için bitki boyu (BB), yaprak sayısı (YS), tepe püskülü çıkarma süresi (TPÇS), sap çapı (SÇ), yaprak ağırlığı (YA), sap ağırlığı (SA), koçan ağırlığı (KA), yeşil ot verimi (YOV), kuru ot verimi (KOV), ham protein oranı (HPO), nötr ortamda çözünmeyen lif (NDF), asit ortamda çözünmeyen lif (ADF), kuru madde tüketimi (KMT), net enerji laktasyon (NEL), nispi yem değeri (NYD) ve kuru madde sindirimi (KMS) özellikleri incelenmiştir. Ekim zamanlarının ele alınan mısır çeşitlerinin BB ve YS özellikleri dışında kalan tüm incelenen özellikleri üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Genel Yorum: Ekim zamanlarında genel olarak en yüksek YOV ve KOV 25 Şubat ekim tarihinde bulunmasına rağmen en düşük ise 30 Mart ekim tarihinde elde edilmiştir. En yüksek HPO 25 Şubat ekim tarihinde elde edilirken en düşük HP 14 Mart tarihli ekimde bulunmuştur. En yüksek NDF ve ADF oranı sırasıyla 30 Mart ve 14 Mart tarihinde yapılan ekimlerden elde edilmesine rağmen en düşük ise 25 Şubat ve 30 Mart tarihli ekimlerden elde edilmiştir. Çeşitlerin KMT ve NYD ekim tarihi geciktikçe azalmıştır. Çeşitlerin en yüksek KMS ve NEL değerleri 14 Mart tarihli ekimden elde edilirken en düşük değerler ise 25 Şubat tarihinde yapılan ekimlerden elde edilmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Bu sonuçlara göre ele alınan mısır çeşitlerinin 14 Mart tarihli ekiminin ot verimi ve kalitesi açısından iyi sonuç vereceği çıkarılabilir. Fakat ele alınan bitkilerin HPO’nı bu tarihte yapılan ekimde düşük bulunmuştur.Öğe Ekim zamanının Amik Ovası koşullarında yetiştirilen bazı mısır (Zea maysL.) çeşitlerinde ot verimi ve kalitesine etkisi(2020) Atasever, Merve; Yılmaz, Şaban; Ertekin, İbrahimAmaç: Bu çalışma Hatay ekolojik koşullarında ekim zamanının ana ürün olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde ot verimi ve kalitesini belirlemek için 2017 yılında Amik ovası koşullarında çiftçitarlasında yürütülmüştür.Yöntem ve Bulgular: Denemede kullanılan ve bölgede en çok yetiştirilen P31P41, 70 May 82, DKC 6590 ve Carella F1 mısır çeşitleri 3 farklı ekim zamanında (25 Şubat, 14 Mart, 30 Mart) ekilmiştir. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada ekim zamanının farklı çeşitlerin ot verimi ve kalitesi üzerindeki etkisini belirleyebilmek için bitki boyu (BB), yaprak sayısı (YS), tepe püskülü çıkarma süresi (TPÇS), sap çapı (SÇ), yaprak ağırlığı (YA), sap ağırlığı (SA), koçan ağırlığı (KA), yeşil ot verimi (YOV), kuru ot verimi (KOV), ham protein oranı (HPO), nötr ortamda çözünmeyen lif (NDF), asit ortamda çözünmeyen lif (ADF), kuru madde tüketimi (KMT), net enerji laktasyon (NEL), nispi yem değeri (NYD) ve kuru madde sindirimi (KMS) özellikleri incelenmiştir. Ekim zamanlarının ele alınan mısır çeşitlerinin BB ve YS özellikleri dışında kalan tüm incelenen özellikleri üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Genel Yorum: Ekim zamanlarında genel olarak en yüksek YOV ve KOV 25 Şubat ekim tarihinde bulunmasına rağmen en düşük ise 30 Mart ekim tarihinde elde edilmiştir. En yüksek HPO 25 Şubat ekim tarihinde elde edilirken en düşük HP 14 Mart tarihli ekimde bulunmuştur. En yüksek NDF ve ADF oranı sırasıyla 30 Mart ve 14 Mart tarihinde yapılan ekimlerden elde edilmesine rağmen en düşük ise 25 Şubat ve 30 Mart tarihli ekimlerden elde edilmiştir. Çeşitlerin KMT ve NYD ekim tarihi geciktikçe azalmıştır. Çeşitlerin en yüksek KMS ve NEL değerleri 14 Mart tarihli ekimden elde edilirken en düşük değerler ise 25 Şubat tarihinde yapılan ekimlerden elde edilmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Bu sonuçlara göre ele alınan mısır çeşitlerinin 14 Mart tarihli ekiminin ot verimi ve kalitesi açısından iyi sonuç vereceği çıkarılabilir. Fakat ele alınan bitkilerin HPO’nı bu tarihte yapılan ekimde düşük bulunmuştur.Öğe Ekim zamanının Amik Ovası koşullarında yetiştirilen mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde silaj ve tane verimine etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2018) Atasever, Merve; Yılmaz, ŞabanBu çalışma, Hatay ekolojik koşullarında ekim zamanının ana ürün olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde silaj ve tane verimine etkisini belirlemek amacıyla 2017 yılında Amik ovası koşullarında çiftçi tarlasında yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak; P31P41, 70 May 82 (FAO 700), DKC 6590 (FAO 700) ve Carella F1 (FAO 700) kullanılmıştır. Bitki materyali olarak seçilen çeşitlere 3 farklı ekim zamanı (25 Şubat, 14 Mart, 30 Mart) uygulanmıştır. Deneme tesadüf bloklardan bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. İncelenen özellikler yönünden ekim zamanı ve mısır çeşitleri arasında önemli farklılıklar çıkmıştır. Araştırmada farklı ekim zamanlarında ve farklı silajlık mısır çeşitlerinde; bitki boyu, yaprak sayısı, tepe püskülü çıkarma süresi, sap çapı, yaprak ağırlığı, sap ağırlığı, koçan ağırlığı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ADF, NDF, KMT, NEL, NYD, SKMO özellikleri; tanelik mısır çeşitlerinde ise koçan püskülü çıkarma süresi, ilk koçan yüksekliği, koçan boyu, koçan çapı, koçanda sıra sayısı, sırada tane sayısı, bindane ağırlığı, tane verimi özellikleri incelenmiştir. Ekim zamanlarının, bitki boyu, yaprak sayısı, koçan boyu ve koçan çapı özellikleri dışında incelenen diğer tüm özelliklerde istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır. Farklı ekim zamanlarında; en yüksek yeşil ot verimi (8510 kg/da) 25 Şubat, en düşük yeşil ot verimi (7293 kg/da) 30 Mart ekiminde, en yüksek kuru ot verimi (2627 kg/da) 25 Şubat, en düşük kuru ot verimi (2283 kg/da) 30 Mart ekiminde, olup en yüksek ham protein oranı (% 8.365) 25 Şubat, en düşük ham protein oranı (% 6.859) 14 Mart ekiminde, en yüksek ADF oranı (% 23.24) 14 Mart, en düşük ADF oranı (% 21.35) 30 Mart ekiminde, en yüksek NDF oranı (%54.58) 30 Mart, en düşük NDF oranı (% 44.72) 25 Şubat ekiminde, en yüksek bindane ağırlığı (375.8 g) 25 Şubat tarihli ekim olup, en düşük bindane ağırlığı ise (340.6 g) 30 Mart tarihli ekimde, en yüksek tane verimi (1390 kg/da) 14 Mart, en düşük tane verimi (1177 kg/da) 30 Mart ekim zamanında olduğu saptanmıştır.