Yazar "Atay, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Analysis of vascular trauma in terror-related civilian attacks within South-Eastern Turkey(2016) Fansa, İyad; Atay, Mehmet; Altınay, Levent; Saydam, Onur; Karatepe, Celalettin; Acıpayam, Mehmet; Lale, CemTürkiye'nin Güneydoğusu'nda meydana gelen teröre bağlı vasküler yaralanmalar ve mor-- talite göstergelerini incelemek. Gereç ve Yöntemler. Ocak 2012--Ağustos 2015 arasında teröre bağlı vasküler yaralanması olan 88 hasta (82 erkek, yaş 24418.1) bu retrospektif çalışmaya alındı. Travmatik amputasyon, yaygın doku kaybı, ciddi sinir hasarina bağlı amputasyon ve baş yaralanması olan hastalar çalışmaya alınmadı. Hastalar yaralanmanın ciddiyeti ve mekanizması, travma lokalizasyonu ve cerrahi tedavi şekillerine göre değerlendirildi. Bulgular: Kırkaltı (%52.3) hastada alt ekstremite, 19 (%21.6) hastada üst ekstremite, 13 (%14.8) hastada alt ve üst ekstremitede vasküler yaralanma vardı. Ayrıca boyun (n=3; %3.4), toraks (n=2; %2.3), abdomino--pelvik (n=5; %5.7) yaralanmalar da vardı. Yaralanmaların 23'ü (%26.1) mermi, 54'ü (%61.4) şarapnel, 11'i (%12.5) patlama sebebiyle meydana gelmişti. Hataların 38'i (%43.2) hastaneye geldiklerinde hipovolemik şoktaydı. Kırk (%45.5) hastada izole arter, 42 (%47.7) hastada arter ve ven, (%6.8) hastada sadece ven yaralanması vardı. Yirmisekiz (%31.8) hastada otojen greft, 10 (%11.4) hastada sentetik greft kullanıldı. Onsekiz (%20.5) hastada vasküler ligasyon yapıldı. Yedi (%8) hastada postoepratif akut böbrek hasarı gelişti. Yirmisekiz (%31.8) hastada yara enfeksiyonu gelişti. Çalışmamızda erken dönem mortalite oranı %18.2 (16 hasta)'dir. Hipovolemik şok (p<0.0001), akut böbrek yetmezliği (p=0.002) ve masif kan transfüzyonu (p=0.007) mortalite prediktörleridir. Sonuç: Teröre bağlı bağlı vasküler yaralanmalarda multi--disipliner yaklaşımla hipovolemik şok tedavi edilmeli, akut renal yetmezlik engellenmeli ve acil kompleks vasküler cerrahi girişimler planlanmalıdır.Öğe Biber meyvelerinde hasat sonrası çürümelere sebep olan bazı fungal hastalık etmenlerine karşı Isothiocyanate bileşiklerinin antifungal etkilerinin belirlenmesi(2022) Atay, Mehmet; Soylu, SonerDepolanmış ürünlerde sorun olan fungal hastalık etmenleri, hasat sonrası ürünlerde kaliteyi sınırlandıran önemli faktörlerden biridir. Hasat sonrası kurutulmalık biberler mikotoksin üreten fungal patojenler tarafından çok sık enfekte olmaktadırlar. Aspergillus niger, Alternaria alternata ve Fusarium incarnatum, birçok bitkide hasat öncesi ve sonrası dönemlerde hastalıklara neden olan potansiyel mikotoksin üretebilen önemli fungal etmenlerdir. Brassica spp. tarafından üretilen ve geniş antimikrobiyal etkiye sahip olan isothiocyanate (ITC)’lar, glukozinolatların biyolojik olarak aktif bozulma ürünleri ile bağlantılı allelokimyasal bileşiklerdir. Bu çalışmada, farklı kimyasal yapıdaki isothiocyanate bileşiklerden methyl isothiocyanate (MITC), 2-propenyl (Allyl) isothiocyanate (AITC), benzyl isothiocyanate (BITC) ve ethyl isothiocyanate (EITC)’ın Aspergillus niger, Alternaria alternata ve Fusarium incarnatum izolatlarına karşı in vitro antifungal etkileri araştırılmıştır. Test edilen Fusarium incarnatum, Aspergillus niger ve Alternaria alternata’nın misel gelişimini tamamen engelleyen konsantrasyonları (MIC) baz alındığında en yüksek antifungal etkinlik MITC tarafından sırasıyla 0.06, 0.09 ve 0.09 ?l petri-1 konsantrasyonlarında gösterilmiştir. En düşük antifungal aktivite ise A. niger ile F. incarnatum’a karşı EITC (0.15 ve 0.21 ?l petri-1), A. alternata’ya karşı ise AITC ve BITC (0.21 ?l petri-1) tarafından gösterilmiştir. Farklı yapıdaki ITC’ların MIC değerlerinde genelde fungisidal etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, oldukça düşük konsantrasyonlarda antifungal etkinlik gösteren isothiocyanate’ların, depolanmış tarımsal ürünlerde bozulmalara neden fungal etmenlere karşı fumigant olarak olarak uygulanabilir potansiyele sahip olduğunu göstermiştir.Öğe In vitro Antifungal Effects of Plant Essential Oils Against Some Fungal Disease Agents Causing Internal Rot of Dried Pepper Fruits(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu, 2023) Atay, Mehmet; Soylu, SonerFungal disease agents that cause internal fruit rot in agricultural products before and after harvest cause serious quality and yield losses. At the same time, the mycotoxins they produce in foods pose a health risk for consumers. In this study, it was aimed to isolate fungal disease agents that cause internal rot symptoms in dried pepper fruits grown in Hatay province and sold in local bazaars, to identify by morphological and MALDI-TOF methods, and to determine the antifungal effects of different plant essential oils against the most common disease agents. Alternaria alternata and Aspergillus niger were determined as the most common fungal disease agents following the result of isolations, morphological and MALDI-TOF diagnostic studies from fruit samples showing signs of disease. Antifungal effects of different vapor doses of essential oils of different thyme (Thymus vulgaris L., Tymbra spicata L. and Origanum syriacum L.), fennel (Foeniculum vulgare Mill.), laurel (Laurus nobilis L.) and eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis Dehnh) were investigated against fungal disease agents in vitro conditions. The highest antifungal activities (100% inhibition) against fungal isolates were displayed by essential oils of Thymbra spicata (2.0-4.0 mu l Petri-1), Origanum syriacum (4.0 mu l Petri-1) and Thymus vulgaris (4.0-6.0 mu l Petri-1). Eucalyptus camaldulensis (16.0-40.0 Petri-1) exhibited the lowest antifungal activity against tested fungal isolates. In addition, the antifungal properties and EC50 values of essential oils were also determined. Plant essential oils showed antifungal effects against the tested fungal isolates in a dose-dependent manner. The results showed that plant essential oils might be applied as biofumigants in dried agricultural products.Öğe Morphological and molecular characterization of Fusarium incarnatum as a causal disease agent of pepper (Capsicum annuum) fruit rot(Wiley, 2023) Soylu, Soner; Atay, Mehmet; Kara, Merve; Uysal, Aysun; Soylu, Emine Mine; Kurt, SenerChilli pepper (Capsicum annuum L.) is one of the most important commercially cultivated and consumed vegetables in Turkey. During a disease survey, typical symptoms of fruit rot were observed on mature chilli pepper fruits in several surveyed fields and on dried pepper fruits obtained from local retailers/bazaars in Hatay Province, Turkey. Disease incidence varied from 15 to 45% of the plants in the inspected fields. Following standard isolation procedures, 40 fungal isolates were isolated, purified and single-spore cultures were obtained from surface-disinfected, rotted dried pepper tissue. Of these isolates, six fungal isolates with dense, cottony white aerial mycelia that became beige with age, were isolated on a potato sucrose agar. All isolates were found to be pathogenic on artificially inoculated chilli pepper fruit. Based on morphological characteristics, the isolates were initially identified as Fusarium incarnatum (Desm.) Sacc. 1886. Morphological identification of F. incarnatum isolates was further confirmed by MALDI-TOF and molecular analyses using the sequences of the internal transcribed spacer (ITS), partial translation elongation factor-1 alpha (TEF-1 alpha) and second largest subunit of RNA polymerase II (RPB2) loci. Phylogenetic analysis based on ITS, TEF-1 alpha, RPB2 and concatenation of TEF-1 alpha, RPB2 loci sequences performed with several isolates of Fusarium spp. confirmed that representative fungal isolates (MKUZF1 and MKUZF4) belong to F. incarnatum. To our knowledge, this is the first report of F. incarnatum causing fruit rot in chilli peppers grown in Turkey.