Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Aygun, O." seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ N/A ]
    Öğe
    Thermal destruction of Listeria monocytogenes during manufacture of Kunefe, a traditional Turkish dessert
    (A V A Agrarverlag, 2008) Durmaz, H.; Celik, S.; Aygun, O.
    This study was carried out to determine the thermal destruction norms (D and z-values) of Listeria monocytogenes during manufacture of Kunefe, a traditional Turkish dessert. Uncooked Kunefe samples were baked by holding the samples at 58.5, 62.5, 66.5 or 70.5 degrees C in an oven, and surviving cells were exposed for 2, 4 and 6 min at each baking temperature. Thermal death times (D-values) of L. monocytogenes 1/2b serotype in Kunefe determined by linear regression analysis were 26.41, 5.37, 2.18 and 1.08 min at 58.5, 62.5, 66.5 and 70.5 degrees C, respectively. The values for serotype 4b were calculated as 27.19, 8.13, 3.12 and 1.19 min at the same temperatures, respectively. Thermal resistance values (z-values) of L. monocytogenes serotypes 1/2b and 4b in Kunefe were determined as 8.77 and 8.93 degrees C, respectively. We found that thermal inactivation of L. monocytogenes serotypes in Kunefe at 70 degrees C for approximately 8-10 min ensured complete destruction of the pathogenic bacteria at a level of 10(6) CFU/g. D and z-values found in this study may help to design heating regimes in retail food industry leading to safe consumption of Kunefe contaminated with L. monocytogenes.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim