Yazar "Binici, Burcu" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bakla (Vicia faba L.) çeşit ve hatlarında tohum depo proteinlerine göre genetik analizler ve kalite ilişkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2013) Binici, Burcu; Arslan, MehmetMustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuarı'nda 2012 yılında yürütülen bu çalışmada, 10 farklı bakla genotipinde (Line 62 , Line 29, Line 48, WBR 3-8, WBR 2-6, WBR 3, WBR 1-2, WBR 2-2, Giza Blanca, S 2001, 096- (BC) ve Line 91) tohum depo proteinlerinin genetik benzerlik analizleri ve kalite ilişkileri bakla ıslah çalışmalarının planlamasına kaynak oluşturmak amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada bakla genotiplerinde un rengi, Commission Internationalede' Eclairge (CIE)'e göre L*a*b* aralık sistemiyle ifade edilmiştir. Proteinler arasındaki benzerlik ve farklılıklar SDS-PAGE yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Bakla genotiplerinin un rengine ait renk parametrelerinden parlaklık (L*) değerleri 69.72 ile 64.80 arasında, kırmızılık (a*) değerleri -0.36 ile 0.52 arasında, mavilik değerleri (b*) ise 9.08 ile 6.46 arasında değişim göstermiştir. En yüksek L*, a* ve b* değerleri sırası ile WBR2-6, Line 29 ve WBR1-2 hatlarından elde edilmiştir. Genotiplerin protein oranları % 26.1 ile 30.1 arasında değişim göstermiş, en yüksek protein oranı WBR2-6 genotipinden, en düşük protein oranı ise S2001 genotipinden elde edilmiştir. Benzerlik katsayıları dikkate alındığında bakla genotipleri arasında benzerlik katsayı mesafeleri 0.53 ile 1.00 arasında değişim göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre, bakla genotipleri arasında en yüksek genetik benzerlik Line 29 ile S 2001 096, Line 29 ile WBR 2-6 ve WBR 3, S 2001 096 ile WBR 2-6 ve S 2001 096 ile WBR 2-6, S 2001 096 ile WBR 3, WBR 2-6 ile WBR 3 arasında kayıt edilmiştir. En yüksek farklılık ise WBR 1-2 ile WBR 2-2 arasında kayıt edilmiştir.