Yazar "Bodur, Emre" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effects of Organic and Conventional Production Systems on Plant Vigor, Fruit Yield and Fruit Quality Attributes of Bananas Cultivated in the Mediterranean Region of Turkey(Springer, 2023) Bodur, Emre; Kilic, Derya; Caliskan, OguzhanThis study was designed to compare the plant vigor, fruit yield and quality characteristics of bananas produced by organic and conventional production systems in the Mediterranean region of Turkey. The two orchards under protected cultivation were located near each other in order to exclude any possible microclimate effects on the investigated properties. A significant difference was detected in the yield and the fruit quality parameters, based on the management systems and cultivars. 'Dwarf Cavendish' and 'Grande Naine' cultivars grown in conventional production were found to have more hands per bunch (14.00 and 14.20, respectively) than those grown in organic production (8.80 and 10.40, respectively). The largest fruit weight was found in the 'Dwarf Cavendish' (162.35 g) and 'Grande Naine' cultivars (190.81 g) from organic production. 'Dwarf Cavendish' had the highest bunch weight (46.20 kg) and yield (74.8 t/ha) from conventional cultivation, whereas 'Grande Naine' had the highest bunch weight (47.60 kg) and yield (69.9 t/ha) from organic cultivation. For both cultivars, fruits from organic cultivation analyzed at the ripe eating stage (stage 6) had greater total soluble solids, acidity, fruit peel L values, and pulp color b* values than the fruits grown with conventional cultivation. Sensory tests indicated that the organically grown bananas had a better flavor. These results reveal the widespread potential of organic banana cultivation in the Mediterranean region of Turkey.Öğe Organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen Dwarf Cavendish ve Grand Nain muz çeşitlerinin bitkisel, meyve verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2020) Bodur, Emre; Çalışkan, OğuzhanBu çalışma, Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen Dwarf Cavendish ve Grande Naine muz çeşitlerinin organik ve konvansiyonel yetiştiricilikteki bitkisel, meyve verim ve kalite özelliklerini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bitkisel özelliklerden gövde çapı ve yüksekliği (cm), bitki boyu (cm), aktif yaprak sayısı (adet), hevenk sapının çapı (cm), hevenk oluşumundan derime kadar geçen süre (gün) ve hasat tarihi; verim özelliklerinden tarak sayısı (adet), tarak ağırlığı (g), taraktaki ve hevenkteki parmak sayısı (adet), hevenk ağırlığı (kg), gövde kesit alanına düşen verim (g/cm2) ve dekara verim (ton/da) ile meyve kalite özelliklerinden parmak ağırlığı (g), parmak çapı ve uzunluğu (cm), meyve kabuk kalınlığı (mm), meyve kabuk ağırlığı (g), meyve eti oranı (%), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, asit miktarı, meyve kabuk ve et rengi ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca, organik ve konvansiyonel yetiştirilen çeşitlerde duyusal analizler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, gövde yüksekliği, bitki boyu, aktif yaprak sayısı yanında hevenk ağırlığı ve dekara verim bakımından organik ve konvansiyonel yetiştiricilik arasında bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Ancak, organik yetiştirilen Dwarf Cavendish ve Grande Naine çeşitlerinin meyve ağırlığı (sırasıyla, 162.35 g ve 190.81 g) ve uzunluğu (sırasıyla, 22.18 cm ve 23.46 cm) değerlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yapılan duyusal testlerde organik yetiştirilen muzların meyve tadının ön plana çıktığı görülmüştür. Sonuç olarak, Dwarf Cavendish ve Grande Naine çeşitlerinin organik yetiştiricilik için oldukça ümitvar oldukları bulunmuştur.