Yazar "Bulut, Mahir" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Etlik damızlık tavukların içme sularına farklı oranlarda katılan bitki ekstraktlarının performans, yumurta kalite ve kuluçka özelliklerine etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2017) Bulut, Mahir; Yıldırım, HakanBu çalışmada; etlik damızlıkların, içme suyuna farklı oranlarda bitkisel ekstrakt (Pimpinella anisum, Echinace purpurea, Tussilego farfara ve Eucalyptus globulus) içeren katkı maddesinin ilave edilmesinin; performans, yumurta kalitesi ve kuluçka özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma, Hatay'da bulunan özel bir işletmeye ait damızlık kümesleri ve kuluçkahanesinde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan yemler yine aynı firmaya ait yem fabrikasında hazırlanmıştır. Araştırma süresince muamele grubundaki hayvanların beslenmesinde damızlık yumurta (26-50. hafta) rasyonu kullanılmıştır. Araştırmada, 25 haftalık toplam 6000 adet Ross-308 etlik damızlık tavuk kullanılmıştır. Tavuklar, tesadüf parselleri deneme planına göre 4 muamele grubuna ayrılmış, her bir grupta 5 tekerrür (300 tavuk/tekerrür) yer almıştır. Muamele gruplarında içme sularına % 0, % 0.1, % 0.2 ve % 0.4 oranlarında bitki ekstraktı ilave edilmiştir. Çalışma 24 hafta sürmüştür. Çalışmada, canlı ağırlık, kuluçka sonuçları, yumurta kırılma direnci, yem tüketimi yemden yararlanma oranı, yumurta kalite değerleri ve performans parametreleri incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, muamele gruplarının performans parametreleri, yumurta kalite parametreleri ve kuluçka sonuçları arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05).