Yazar "Can, Hayriye Yeşim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Investigation of Pseudomonas Species in Chicken Drumstick Samples(2022) Can, Hayriye YeşimThis study aimed to detect the contamination of refrigerated poultry meat with psychrotrophic bacteria, such as Pseudomonas species. Pseudomonas spp. can grow well in the skin and muscle of poultry meat by using carbonhydrates and amino acids at refrigeration temperature (4 °C). They are mainly responsible for the spoilage of poultry meat with their enzymatic activiy. For this purpose, a total of 107 chicken drumstick samples were analyzed for the presence of Pseudomonas species (Pseudomonas fragi, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas putida, Pseudomonas lundensis, Pseudomonas aeruginosa). Of the samples, 92.5% found to be contaminated with Pseudomonas spp. A total of 99 isolates were confirmed as Pseudomonas spp. by PCR, targeting the 16S rDNA gene. Among the 99 isolates, 78.7% were identified as P. fluorescens, whereas P. fragi, P. putida, P. lundensis, and P. aeruginosa were not detected in the study. The findings show that P. fluorescens is the most prevalent species in refrigerated poultry meat, thus posing a potential risk for the spoilage of poultry meat.Öğe Kronik mastitli inek sütlerinde metisiline dirençli Staphylococcus aureus(2017) Can, Hayriye Yeşim; Elmalı, Mehmet; Ergün, YaşarAmaç: Bu çalışmanın amaçları: i) sürekli tekrarlayan mastitli inek sütlerinden koagulaz pozitif stafilokok ve koagulaz negatif stafilokokları izole etmek, ii) izolatları Staphylococcus spp., Staphylococcus aureus ve metisiline dirençli Staphylococcus aureus yönünden multipleks PCR yöntemi ile doğrulamak ve iii) disk difüzyon yöntemi ile izolatların antimikrobiyel duyarlılığını belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Bu kapsamda, Hatay ilinde sürekli tekrarlayan klinik mastit sorunu yaşayan süt ineklerinden toplam 52 adet süt örneği alındı. Koagulaz pozitif stafilokok ve koagulaz negatif stafilokokların izolasyon ve identifikasyonu klasik kültür tekniği ile yapıldı. Koagulaz pozitif stafilokok ve koagulaz negatif stafilokok olarak saptanan izolatların hepsi 16S rRNA, nuc ve mecA gen sekansları baz alınarak, sırasıyla Staphylococcus spp., S. aureus ve metisiline dirençli S. aureus yönünden multipleks PCR yöntemi ile doğrulandı. Ayrıca izolatların antimikrobiyel duyarlılığı araştırıldı.Bulgular: Süt örneklerinin % 48.0'inde pozitif sonuçlar elde edildi. Pozitif örneklerden toplam 56 adet stafilokok izolatı (22 adet koagulaz pozitif stafilokok ve 34 adet koagulaz negatif stafilokok) elde edildi. Koagulaz pozitif stafilokok izolatlarının 20'si (% 90.9) S. aureus olarak doğrulandı. S. aureus olarak doğrulanan izolatlarının 18'inde (% 90) mecA geni tespit edildi. Ayrıca, bu çalışmada izolatlarda disk difüzyon yöntemiyle, eritromisin (% 66), tetrasiklin (% 62.5), ampisilin (% 60.7), penisilin (% 60.7), sefoksitin (% 50), oksasilin (% 46.4) ve kloramfenikole (% 5.3) karşı direnç belirlendi Öneri: Çalışmada, kronik tekrarlayan mastitli inek sütlerinde antibiyotiklere dirençli stafilokokların ve özellikle metisiline dirençli S. aureus'un saptanması, bu bakterilerin süt ile birlikte gıda zinciri boyunca yayılma olasılığı açısından dikkate alınmalıdır.Öğe Kıyma ve geleneksel peynir örneklerinden izole edilen escherichia coli O157, escherichia coli O157:H7’nin virülens özellikleri ve mevsimsel dağılımı(2017) Can, Hayriye Yeşim; Elmalı, MehmetBu çalışma, bazı hayvansal gıdalarda (kıyma, Carra ve Surk peynirleri) Escherichia coli O157, Escherichia coli O157:H7varlığı ile virülens özelliklerini araştırmak ve izolatların aylık-mevsimsel dağılımlarını belirlemek amacıyla yürütüldü. Toplam 71 geleneksel peynir (35 Surk, 36 Carra) ve 60 kıyma örneği alındı. E. coli O157:H7'nin izolasyon ve identifikasyonunda immunomanyetik separasyon bazlı kültür tekniği ve PCR kullanıldı. Genel olarak, 131 gıda örneğinin 17 (% 13) ve 16'sının (% 12.2) sırasıyla E. coli O157 ve E. coli O157:H7 ile kontamine olduğu tespit edildi. İzolatların çoğunluğunun (% 83.3) eaeA genine sahip olduğu ve intimin en yaygın virülens faktörü olarak belirlendi. Stx2 geni yalnızca kıyma örneklerinden elde edilen iki (% 6.6) izolatta saptandı. Bu çalışmada, izolatlar örneklerden en fazla ilkbaharda elde edildi. Bu sonuçlar kıyma ve geleneksel peynirlerde virülens özelliği olan E. coli O157:H7 suşlarının bulunmasının insanlardaki infeksiyonlar açısından potansiyel bir risk oluşturabileceğini göstermektedirÖğe Malatya İlinde Üretilen Peynirlerden İzole Edilen Bacillus cereus Suşlarında Enterotoksin Kodlayan Genler ile Antibiyotik Direncinin Araştırılması(2023) Can, Hayriye Yeşim; Sarı, Kardelen BanuBu çalışmada, Malatya ilinde üretilen ve halk tarafından yaygın olarak tüketilen yöresel köy tipi peynir örneklerinde, i) Bacillus cereus’un varlığının belirlenmesi, ii) izolatlarda enterotoksin genlerinin polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile saptanması ve iii) antibiyotik direncinin belirlenmesi amaçlandı. Analize alınan toplam 75 adet peynir örneğinin 55’inde (%73,3) B. cereus saptandı. Yapılan moleküler analizler sonucunda, toplam 55 adet izolat B. cereus yönünden hemolizin geni hedef alınarak doğrulandı. Bu izolatlardan 3’ünün sadece nhe genini, 1’inin ise hem nhe hem de cytK genlerini taşıdığı tespit edilirken, ancak izolatların hiçbirisinde hbl genine rastlanılmadı. Antibiyotik duyarlılık testi sonucunda, izolatların tamamı (%100) sefoksitine karşı dirençli olarak bulundu. Bunu sırasıyla, %94,5 ile rifampin, %87,2 ile penisilin, %58,1 ile eritromisin, %56,3 ile gentamisin ve %12,7 ile kloramfenikol izledi. İzolatların %94,5’inin çoklu antibiyotik direnci gösterdiği belirlendi. Gıda güvenliği ve halk sağlığı kapsamında değerlendirildiğinde, çalışmadan elde edilen bulgular, sağlıklı peynir üretimi için gerekli teknolojik ve hijyenik önlemlerin alınması yönünde hem süt endüstrisine hem de halka önemli bilgiler sunmaktadır. Ayrıca, izolatların yüksek düzeyde çoklu antibiyotik direnci göstermesi, bu konuda alınacak önlemlere bağlı olarak halk sağlığının korunmasına katkı sağlayacaktır.