Yazar "Döş, Ayşegül" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Servis miktarı, cinsiyet, yaş ve diğer faktörlerin rooibos (Aspalathus linearis) çayının duyusal özelliklerine, ürün kabul edilebilirliğine ve tüketici tercihlerine etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2004) Döş, Ayşegül; Ayhan, ZehraÖZET SERVİS MİKTARI, CİNSİYET, YAŞ VE DİĞER BAZI FAKTÖRLERİN ROOİBOS (Aspalathm linearis) ÇAYININ DUYUSAL ÖZELLİKLERİNE, ÜRÜN KABUL EDİLEBİLİRLİĞİNE VE TÜKETİCİ TERCİHLERİNE ETKİLERİ Bu çalışmada bitkisel çay tüketim alışkanlıklarımızın belirlenmesi, ülkemizde yeni bir ürün olan ve tıbbi etkileri oldukça yaygın olan Rooibos çayımn tüketimine etki eden faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla servis miktarı, cinsiyet, yaş, çay çeşidi, çay hazırlama tekniği ve kullanılan suyun Rooibos çayının görünüş (renk ve berraklık), koku ve tat (tat, tatlılık ve burukluk) özelliklerine, ürün kabul edilebilirliğine ve tüketici tercihlerine etkileri incelenmiştir. Servis miktarı, cinsiyet ve yaşın etkilerinin belirlenmesi için üç farklı yaş grubunu içeren 180 panelist (90 erkek ve 90 bayan) 163 mi örneğin istediklerini kadarını, diğer 1 80 panelist (90 erkek ve 90 bayan) ise tamamını tüketmişler ve Rooibos çayının duyusal özelliklerini 1 1 puanlı yoğunluk ve beğeni (hedonik) skalası ile, ürün kabul edilebilirliğini 1 1 puanlı hedonik skala ile değerlendirmişlerdir. Rooibos çayının incelenen duyusal özellikleri ve ürün kabulünde genel olarak yaşın ve interaksiyonların etkisi ağırlıklı olarak tespit edilmiştir. Yaş; koku (beğeni), tat (yoğunluk ve beğeni) ve tatlılık (yoğunluk) puanları üzerinde etkili olmuştur (p < 0.05). Renk ve berraklık puanlan ile tatlılık ve burukluk beğeni puanları üzerinde özellikle cinsiyet ve yaş etkileşimi önemli bulunmuştur (p< 0.05). Genel ürün kabul edilebilirliğinde ise servis miktarı, cinsiyet ve yaş etkileşiminin önemli olduğu belirlenmiştir (p < 0.05). Çay çeşidi (doğal ve vanilya aromalı), çay hazırlama tekniği (demleme ve daldırma) ve kullanılan suyun (şehir şebeke ve doğal kaynak suyu) Rooibos çayının duyusal özeliklerine, ürün kabulüne ve tercih testlerine etkileri 30 kişilik deneyimli panelist grubu ile değerlendirilmiştir. Doğal ve vanilya aromalı Rooibos çayları renk, berraklık, koku ve tat açısından farklı bulunmasına rağmen, bu farklılık genel ürün kabul edilebilirliğine yansımamıştır. Demleme ve daldırma teknikleri arasında yalnızca çayın kokusu açısından farklılık bulunmuş olup; daldırma ile hazırlanan çayın kokusu daha keskin bulunmuştur. Kaynak suyu ile hazırlanan çaylar ise şehir şebeke suyu ile hazırlananlara kıyasla daha berrak bulunmuş ve ürün kabulü daha yüksek çıkmıştır (p < 0.05). Doğal ve vanilya aromalı Rooibos çayı ile demleme ve daldırma ile hazırlanan çaylardan biri diğerine tercih edilmezken; kaynak suyu ile hazırlanan çay şehir şebeke suyu ile hazırlanana tercih edilmiştir. Özetle, Rooibos çayının kabulünde servis miktarı, cinsiyet ve yaş faktörleri birlikte etkili olmuş ve bu çay genel olarak tüketicinin orta düzeyde beğenisini kazanmıştır. Doğal ve vanilya aromalı Rooibos'un demleme veya daldırma yoluyla tüketilebileceği; renk ve berraklık üzerindeki olumlu etkisi ve ürün kabulünün daha yüksek olması nedeniyle bu çayın doğal kaynak suyu kullanılarak hazırlanması tavsiye edilmektedir. 2004, 54 sayfa Anahtar kelimeler : Bitkisel çaylar, Rooibos çayı, Aspalathm linearis, servis miktarı, cinsiyet, yaş, duyusal değerlendirme, tüketici tercih testleri r>