Yazar "Demi̇rkeser, Özge" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hatay'ın belen ilçesinde yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinde fenolojik dönemler ile verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2018) Demi̇rkeser, Özge; Kami̇loğlu, ÖnderHatay ilinin tarihsel dokusu içerisinde geçmişten günümüze şarap kültüründen bahsetmek mümkündür. Bu tezde, Hatay'ın Belen ilçesi ekolojik koşullarında yetiştirilen Syrah, Merlot, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc şaraplık üzüm çeşitlerinde fenolojik özellikler, Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) istekleri ve olgunluk zamanı bazı kalite özellikleri, omca verimi ve vejetatif gelişimi ile yaprak besin elementi içerikleri 2016 ve 2017 olmak üzere 2 yıl süreyle araştırılmıştır. Çalışmanın yürütüldüğü koşullarda, çeşitlerde uyanma mart sonunda, çiçeklenme nisan sonu-mayıs ilk haftası, olgunluk ise temmuz sonu-ağustos ilk haftasında gerçekleşmiştir. En erken Sauvignon Blanc, en geç Cabernet Sauvignon çeşidi olgunlaşmıştır. Çeşitlerin çiçeklenme-olgunluk dönemi EST istekleri 1233.4-1712.1 g.d (gün.derece) arasında değişim göstermiştir. Olgunlaşma periyodunda şırada Suda Çözünebilir Kuru Madde (SÇKM), pH ve olgunluk indisi ile tane ağırlığında artış, şıranın toplam titre edilebilir asit (TA) içeriğinde ise azalış meydana gelmiştir. Çeşitler bölgesel koşullarda optimum SÇKM değerlerine ulaşmakla birlikte, TA içeriği Sauvignon Blanc çeşidinde düşük çıkmıştır. Renkli çeşitlerde olgunluk indisleri optimum değerler arasında bulunmuştur. Çeşitlerde tane ağırlığı değerleri 1.06 g (Cabernet Sauvignon)-2.15 g (Sangiovese) arasında değişim göstermiştir. Sangiovese çeşidi tanede çekirdek sayısı ve çekirdek ağırlığı bakımından en yüksek değere sahip olmuştur. Çeşitlerde yaprak N, K, Zn ve Cu içerikleri kısmen düşük bulunmuştur. Ravaz indeksi değerleri yüksek vejetatif gelişim nedeniyle düşük çıkmıştır. Bu durumun yaz budamaları ile kontrol altına alınabileceği öngörülmüştür. Çalışmanın yapıldığı Belen koşullarında Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon ve Syrah çeşitleriyle yeterli kalite ve verim düzeyinde, şaraplık üzüm yetiştirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.