Yazar "Demir, Duygu" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe topraksız kültür çilek yetiştiriciliğinde kalsiyum klorür ve lysophosphatidylethanolamine uygulamalarının meyve verim ve kalitesine etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2014) Demir, Duygu; Özdemir, EmineBu çalışma 2013 - 2014 yılları arasında M.K.Ü. Ziraat Fakültesine ait cam serada yürütülmüştür. Denemede topraksız kültürde iki katlı yetiştiricilik sistemi kullanılmıştır. Yetiştirme ortamı olarak kokopit, fide tipi olarak taze fide kullanılmıştır. Topraksız kültürde (iki katlı) tek sıralı üst kata dikilen 'Florida Fortuna' çeşidi Deneme 1 olarak, çift sıralı alt kata dikilen 'Florida Festival' çeşidi Deneme 2 olarak değerlendirilmiştir. Deneme bitkilerine, hasattan 15 gün önce yapraktan kalsiyum (Ca), Lysophosphatidylethanolamine (LPE) ve Ca + LPE uygulamaları yapılmıştır. Deneme uygulamaları arasında uygulama yapılmamış kontrol 'de yer almıştır. Denemede ilk derim tarihleri, bitki başına aylık verim ve toplam verim (g/bitki, kg/ m2), erkencilik, meyve ağırlıkları, meyve eti sertliği, Sufa çözünebiir kuru madde (SÇKM) miktarı, asit içerikleri, pH, meyve dış rengi ve yapraktaki besin elementleri içerikleri araştırılmıştır. Deneme 1'de 'Florida Fortuna' çeşidinde ilk ürünler ocak ayının ikinci haftasında alınırken, Deneme 2'de 'Florida Festival' çeşidinde erkencilik sağlanamamış ve ilk ürünler şubat ayının üçüncü haftasında alınmıştır. Erkenci ürün eldesinde uygulamalar arasında Ca + LPE daha iyi sonuç vermiştir. Bitki başına ve m2 ye verim bakımından 'Florida Fortuna' çeşidi 'Florida Festival' çesidine göre daha verimli bulunmuştur. Uygulamalar 'Florida Fortuna' çeşidinde verim üzerinde önemli farklılıklar oluşturmamıştır. 'Florida Festival' çeşidinde ise en yüksek verim değeri LPE uygulamasından alınmıştır. Meyve ağırlığı üzerinde Ca ve LPE uygulamalarında bazı aylarda kontrole göre artışlara rastlanmakla birlikte; uygulamaların sürekli bir etkisi görülmemiştir. Uygulamaların her iki denemede de SÇKM içerikleri üzerinde etkisi olmamıştır. Bununla birlikte, asit içerikleri üzerinde uygulamaların etkisi önemli bulunmuştur. En yüksek asit içeriği Ca + LPE uygulamalarından alınmıştır. Meyve eti sertliği yönünden Ca uygulamaları meyve eti sertliğini arttırmıştır. Meyve dış rengi (L, a, b, C, H°) üzerinde bazı uygulamalar önemli farklılıklar oluşturmasına karşın derim boyunca sürekli bir etki saptanmamıştır. LPE uygulamasında kontrole göre renklenmede bir parça artış görülmüştür. Sonuçlar, erkenci çilek yetiştiriciliğinde bazı çeşitlerde Ca ve LPE uygulamalarının meyve kalitesini artırmak için kullanılabileceğini göstermiştir.