Yazar "Denek, Nihat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The effect of fresh and frozen pre-fermented juice on the fermentation quality of alfalfa silage(2012) Denek, Nihat; Can, Abdullah; Avcı, Mehmet; Aksu, TaylanBu çalışma, fermente edilmiş laktik asit sıvısının (PFJ) yonca silajının fermentasyon kalitesi, besinsel kompozisyonu ve in vitro gaz üretim değerleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. PFJ’ler arpa (B), buğday (W) ve çayır otu (G) kullanılarak hazırlanmış ve hem taze olarak (PFJ-B, PFJ-W ve PFJ-G) hemde dondurulmuş olarak $(PFJ-B_{F},PFJ-W_{F},vePFJ-G_{F})$ silaj materyaline ilave edilerek inkube edilmişlerdir. Muameleler (1) kontrol (katkısız yonca silajı); (2) PFJ-B katkılı; (3) PFJ-W katkılı; (4) PFJ-G katkılı; (5) $PFJ-B_{F}$ katkılı; (6) $PFJ-W_{F}$ katkılı ve (7) PFJ-GF katkılı gruplardan oluşmuştur. Silajlar kontrol ve her bir muamele grubu için 5 tekerrür olacak şekilde 1 litrelik cam kavanozlarda hazırlanmışlardır. Dondurulmuş PFJ’ler -$22^{o}C$’de %20 gliserol (v/v) ilave edilerek hazırlanmıştır. Genel olarak tüm taze ve dondurulmuş PFJ katkıları ile hazırlanan silajların fermantasyon kaliteleri kontrol silajından daha iyi bulunmuştur. PFJ katkıları ile hazırlanan silajların pH, bütirik asit (BA) ve silaj amonyak azotu $NH_{3}-N$ konsantrasyonları kontrol silajından düşük (P<0.05); laktik asit (LA) konsantrasyonu, in vitro organik madde sindirimi (İVOMS), metabolik enerji (ME) içeriği ve gaz üretim miktarları ise kontrol silajından yüksek (P<0.05) bulunmuştur. Sonuç olarak, PFJ ilavesinin yonca silajının fermentasyon kalitesi, İVOMS, ME ve gaz üretim değerlerini arttırdığı görülmüştür