Yazar "Deniz, Suphi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı enerji ve protein kaynaklarının koyunlarda ham besin maddelerinin sindirilme derecesi ve organizmada azot birikimi üzerine etkisi(2004) Aksu, Taylan; Deniz, SuphiBu çalışma, farklı enerji (arpa ve melaslı kuru şeker pancarı posası (KŞPP)) ve protein (soya küspesi (SK), formaldehitle muamele edilmiş soya küspesi (FMSK), pamuk tohumu küspesi (PTK)) kaynaklarının kombine edilmesinin ham besin maddelerinin sindirilme derecesi ve organizmada azot birikimi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 4 baş 1 yaşlı Morkaraman toklu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan yem karmalarında kuru madde, organik madde, ham protein, ham selüloz, ham yağ ve azotsuz öz maddelerin sindirilme dereceleri benzer bulunmuştur (P>0.05). Arpa+FMSK, KŞPP+FMSK, KŞPP+SK+PTK ve ticari besi yeminde, bu parametrelere ait sindirilme dereceleri sırasıyla kuru madde için %79.49, 79.03, 81.20 ve 77.91; organik madde için %80.38, 80.24, 83.37 ve 80.49; ham protein için %72.48, 70.52, 76.80 ve 74.56; ham selüloz için %67.00, 70.17, 73.87 ve 65.03; ham yağ için %89.12, 85.85, 92.22 ve 84.71; N'suz öz maddeler için ise %84.26, 86.03, 87.29 ve 85.59 olarak bulunmuştur. Azot dengesi denemesinde de, gruplar arasında bir farklılığın olmadığı, organizmada biriken azot miktarının Arpa+FMSK, KŞPP+FMSK, KŞPP+SK+PTK ve ticari besi yeminde sırasıyla 10.14 g, 7.22 g, 7.14 g ve 8.51 g olduğu ve bu değerlerin azot tüketiminin sırasıyla %60.36, 42.98, 42.84 ve 51.05'i; sindirilen azot miktarının sırasıyla %82.31, 60.93, 56.58 ve 68.46'sına karşılık geldiği belirlenmiştir. Bu çalışmada, farklı enerji ve protein kaynaklarının ham besin maddelerinin sindirilme derecesini ve organizmada azot birikimini etkilemediği; besi rasyonlarında formaldehit muamelesi üzerinde durulması gerektiği, ayrıca bu bulguların daha güvenli yorumlanabilmesi için, yedirme denemeleri ile desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.Öğe Farklı rasyonların koyunlarda bazı rumen sıvısı ve kan parametreleri üzerine etkisi(2003) Aksu, Taylan; Deniz, SuphiBu çalışma, farklı enerji (arpa ve melaslı kuru şeker pancarı posası (MKSPP)) ve protein (soya küspesi (SK), pamuk tohumu küspesi (PTK), formaldehitle muamele edilmiş soya küspesi (FMSFK), formaldehitle muamele edilmiş pamuk tohumu küspesi (FMPTK) ve üre) kaynağı yem maddelerinin kombine edilmesinin bazı rumen sıvısı ve kan parametreleri üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada rumen kanulu takılmış 4 baş 2 yaşlı Morkaraman koç kullanılmıştır. Rumen pH değerleri, bütün örnekleme saatlerinde, genelde rumen sıvısı için öngörülen optimum değerlerde (5,2-7,3) seyretmiştir. Rumen sıvısı $NH_{3}$ -N değerleri MKŞPP'lı gruplarda, Arpa'lı gruplardan daha yüksek bulunmuş (P < 0,05) ve tüm gruplarda 10,40-32,75 mg/1 OO mi aralığında tespit edilmiştir. Formaldehit muamelesi MKŞPP'lı karmalarda $NH_{3}$-N düzeyini düşürmüştür (P < 0,05). Asetik asit ve propiyonik asit miktarının enerji kaynağından etkilenmesi değişkenlik gösterirken, bütirik asit değerleri arpalı gruplarda MKŞPP'li gruplardan yüksek bulunmuştur (P < 0,05). Formaldehit muamelesi propiyonik asit miktarını etkilememiş, ancak SK içeren arpalı gruplarda asetik asit miktarı genel olarak artmıştır (P < 0,05). Bütirik asit miktarı, hem SK ve hem de PTK içeren gruplarda bu muameleden genellikle olumsuz etkilenmiştir (P < 0,05). Kan serumu total protein miktarı karbonhidrat kaynağından etkilenmiş ve MKŞPP'lı gruplardan elde edilen değerler, arpalı gruplardan elde edilen değerlerden yüksek bulunmuştur (P < 0,05). Kan serumu üre -N'u değerleri ise değişkenlik göstermiştir.












