Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Dizlek, Halef" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yapraktan farklı düzeylerde bor uygulamasının ekmeklik buğdayın (Triticum aestivum L.) un kalitesine etkisi
    (2021) Dizlek, Halef; Konuşkan, Ömer
    Amaç: Ülkemizde tahıl yetiştirilen tarım arazisinde bor, çinko ve magnezyum gibi mikro besin elementlerinin miktarında azalma olduğu bilinmektedir. Söz konusu mineral maddeler buğday kalitesi üzerinde etkilidir. Bu çalışma, Hatay ilinde buğdayın kalitatif özelliklerine bor muamelesinin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Sagittario çeşidi yumuşak ekmeklik buğdaya (Triticum aestivum L.) farklı düzeylerde (0 [kontrol], 5, 10, 20 ve 40 kg/da) yapraktan seyreltilmiş borik asit uygulaması yapılmış ve bu muamelenin buğdayın bazı kalite özelliklerine etkisi incelenmiştir.Materyal ve Yöntem: Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak 2016-2017 yılında, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama arazilerinde yürütülmüş, bayrak yaprak ve çiçeklenme dönemlerinde olmak üzere iki kez seyreltilmiş borik asit uygulaması ile buğdayın ekmeklik kalitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Bunun için buğday örneklerinin ekmekçilik açısından önemli olan teknik değer ölçütleri belirlenmiştir.Araştırma Bulguları: Kontrol numunesine göre muhtelif dozlarda borik asit uygulamasının buğdayların fiziksel, kimyasal ve teknolojik özelliklerine etkisi çok sınırlı düzeyde olmuş, belirgin ve anlamlı bir etki tespit edilememiştir (p>0.05).Sonuç: Araştırmada ele alınan en yüksek borik asit düzeyinin (40 kg/da) buğdayın teknolojik niteliklerinde bir miktar gerilemeye yol açtığı, bunun kullanılan borik asit düzeyinin fazla olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Araştırmanın çok yıllık olarak ve farklı nitelikteki buğday numuneleri üzerinde uygulanmasının yararlı olacağı düşünülmektedir. Bundan sonraki yapılacak olan çalışmalarda yaprak yerine toprağa borik asit uygulaması yapılmasının ürün kalitesine etkisi araştırılabilir.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim