Yazar "Duman, Canan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 1-metilsiklopropen (1-MCP) uygulamasının ve modifiye atmosferde paketlemenin fuerte ve zutano avokado çeşitlerinin muhafazasına etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2016) Duman, Canan; Özdemir, Ahmet ErhanBu çalışmada, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Dörtyol Araştırma ve Uygulama Bahçesinde yetiştirilen Fuerte ve Zutano avokado (Persea americana) çeşitlerinin modifiye atmosferde paketleme (MAP), 1-Metilsiklopropan (1-MCP) uygulaması ve MAP+MCP uygulamasının muhafaza performansları belirlenmiştir. 1-MCP uygulanan ve/veya modifiye atmosfer torbalarına konan meyveler 6°C'de sıcaklıkta ve %90-95 oransal nemde Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait soğuk hava depolarında 3 ay süreyle depolanmış ve depolama süresince ayda bir depodan çıkarılan örneklerin ağırlık kayıpları, meyve eti sertliği, asit miktarı, pH, suda çözünebilir toplam kuru madde, kabuk ve et rengi, yağ oranı, fizyolojik ve mantarsal bozulmalar ve görünüş belirlenmiştir. Ayrıca 3 gün süreyle 20°C'de %70-75 oransal nem içeren depoda bekletilmiş ve analizler yinelenmiştir. Bulgularımıza göre, Fuerte ve Zutano çeşidi avokado meyveleri yerel ve uzak pazarlar için kalitesinden çok fazla bir şey kaybetmeden 6C'de ve %85-90 oransal nemde sadece 2 ay depolanabileceği belirlenmiştir. Meyveler MAP torbaları içinde veya 1-MCP uygulandıktan sonra MAP ambalajı kullanmadan muhafaza edildiğinde depolama süresi arttırılamamış ve 2 ay olarak saptanmıştır. 1-MCP uygulanarak MAP torbaları içinde muhafaza edildiğinde ise depolama süresi 1 ay uzatılarak 3 aya çıkartılabilmiştir.Öğe ‘Amankaki’ ve ‘Hachiya’ Trabzon hurması çeşitlerinde sıcak su uygulamalarının burukluğu önlemeye ve kaliteye etkisi(2017) Özdemir, Ahmet Erhan; Toplu, Celil; Yıldız, Ercan; Duman, Canan; Sarıgül, ZekiyeBu çalışmada ,,Amankaki" ve ,,Hachiya" Trabzon hurması çeşitlerinde sıcak su uygulamalarının burukluğu önlemeye ve kaliteye etkisi araştırılmıştır. Burukluğu gidermek için meyveler 1 ve 5 saat 20 ?C, 5 saat 40 ?C ve 1 saat 50 ?C suya daldırılmıştır. Uygulama yapılan ve kontrol meyveleri 20 °C sıcaklıkta ve %70-75 oransal nemde 7 gün süreyle bekletilmiş ve bazı kalite parametrelerindeki değişimler saptanmıştır. Çalışmada 3., 5. ve 7. günlerde alınan meyve örneklerinde ağırlık kayıpları, görünüş, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde, tat, mantarsal bozulmalar, meyve kabuk ve et rengi, suda çözünebilir ve çözünmez tanen miktarındaki değişimler saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, her iki çeşitte de 40 ºC suda-5 saat suya daldırma uygulaması burukluğu azaltmada başarılı olmuş ve raf ömrünün 3. gününde burukluk giderilmiştirÖğe Bazı uygulamaların bacon avokado çeşidinin modifiye atmosferde muhafazasına etkileri(2017) Altan, Hürü; Alkan, Sevinç; Yılmaz, Serdar; Özdemir, Ahmet Erhan; Toplu, Celil; Duman, Canan; Ünlü, MustafaBu çalışmada Bacon avokado çeşidinin modifiye atmosfer paketleme (MAP), 1-Metilsiklopropan (1-MCP) uygulaması ve MAP+1-MCP uygulamasının muhafaza performanslarına etkisi belirlenmiştir. 1-MCP uygulanan ve/veya modifiye atmosfer torbalarına konan meyveler 6°C’de sıcaklıkta ve %90-95 oransal nemde 3 ay süreyle depolanmış ve depolama süresince ayda bir depodan çıkarılan örnekler analizlenmiştir. Muhafaza süresince ağırlık kayıpları, meyve eti sertliği, asit miktarı, pH, SÇKM miktarı, kabuk ve et rengi, fizyolojik ve mantarsal bozulmalar ve görünüş belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre modifiye atmosferde muhafaza ve 1-MCP uygulamaları başarılı bulunmuştur.