Yazar "Duman, Di̇dem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Yüksek kolesterol diyetle beslenen ratlarda silybin'in hiperlipidemi üzerine etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Duman, Di̇dem; Arpacı, AbdullahHiperlipidemi aterosklerozun ana nedenidir ve ateroskleroz ile ilişkili durumlar, (Koroner Kalp Hastalığı, iskemik serebrovasküler hastalık ve periferik vasküler hastalık gibi) halen dünyada en çok ölüm nedeni olan hastalıklardır. Hipolipidemik ilaçlar mevcut olmasına rağmen, daha etkin bir hipolipidemik ajan arayışı devam etmektedir. Silymarin, yenilebilir bir bitki; süt dikenininden (Silybum marinum) elde edilen bir grup flavonoid karışımı olup, 2000 yıldan uzun bir süredir karaciğer ile ilgili bozuklukların tedavisinde bitkisel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Silybin'in hiperlipidemiye etkisi birçok çalışma tarafından desteklenmekte ve Silymarin izomerlerinden en aktif olan Silybin olup hala Silybin ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Silybin kolay erişilebilirlik ve düşük maliyet avantajlarına sahip olmasının yanı sıra anti hiperlipidemik etkisi bir çok çalışmayla desteklenmiştir. Dolayısıyla, antilipidemik olarak Silybin hiperlipidemi tedavisinde kullanılabileceği düşünülebilir. Biz çalışmamızda obez haline getirdiğimiz ratlarda Silybin'in hiperkolesterolemi üzerine etkisini incelenmesi amaçlandı. Biz bu çalışmada deneysel obez sıçan modellerinde Silybinin, serum LDL, Total Kolesterol, VLDL, HDL, TG, OxLDL düzeylerine etkisini incelendi. Ayrıca silibinin antioksidan etkisini gözlemlemek için TAS, TOS parametrelerini çalışıldı. Elde edilen sonuçlarda sıçanları obez haline getirildi. Sıçanların ilk kilo ve son kiloları arasında anlamlı bir fark bulundu (p=0.01). Çalışmamızda standart diyet (SD) uygulanan grup, yüksek kolesterollü diyet (YKD) uygulanan grup, yüksek yağlı diyete ek olarak son 7 gün yumurta verilen grup ve Yüksek Kolesterol Diyeti + Silybin 50mg / kg ve Yüksek Kolesterol Diyeti + Silybin 100mg / kg deneyin başlamasından 60 gün önce ve deney sırasında (7 gün) yumurta sarısı ile beslendi.Daha sonra iki gruba 50 mg ve 100mg Silybin 7 gün boyunca uygulandı. Çalışmamızda yüksek kolesterollü diyet ile beslenen gruplar ile kontrol grubu arasında TK, LDL ve TG, VLDL seviyelerini anlamlı bir şekilde yükseltirken, HDL seviyesinde kontrol grubuna göre anlamlı bir azalma olduğu görüldü (p=0.001). Yüksek kolesterol ile beslenen grupların kontrol grubu ile arasında antioksidan parametrelerine baktığımızda ise; OxLDL ve TAS seviyelerinde yine anlamlı bir fark olduğu saptandı (p=0,037 p=0,1). Anlamlı farkın hangi iki grup arasında olduğuna baktığımızda ise farklı dozlarda Silybin'e maruz bırakılan gruplarla diğer gruplar arasında TK, LDL ve TG, VLDL, TOS gruplarında anlamlı bir fark saptanmadı; OxLDL vea ntioksidan parametre olan TAS seviyesinde anlamlı bir fark olduğu saptandı (p=0.004). TAS (Total Antioksidan) parametresinde kontrol grubu ile hiperkolesterolemik grup ve Silybin verilen grup arasında hatta Silybin ile 50 mg Silybin arasında anlamlı fark olduğunu bulundu (p< 0,008).