Yazar "Durak, Derya" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Amaranth sp. türlerinin yem olarak kalite kriterleri ve toksisitesinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2015) Durak, Derya; Çeliktaş, NafizAraştırma kapsamında USDA ARS koleksiyonundan temin edilen A. caudatus L. Bolivia, A. cruentus L. Mexico, A. cruentus L. Zimbabwe, A. cruentus L. Mexico, Puebla, A. hypochondriacus L. Mexico, puebla, A. hypochondriacus L. India, Himachal Pradesh tür ve ekotiplerinin, Amik Ovası koşullarına adaptasyon yetenekleri test edilerek, genotiplerin hayvan besleme amaçlı kullanılabilme olanakları irdelenmiştir. Ortalama 110 günlük bir olgunlaşma süreci sonunda Amaranth sp. tür ve ekotiplerinin, çiçeklenme sonrası süt olum aşamasındaki yeşil biyokütle verimleri 6.3-8.6 t/da, kuru biyokütle verimleri ise 0.945-1.945 t/da aralığında değişim göstermiştir. A.cruentus L. türüne ait Mexico, Puebla ekotipi en verimli genotip olarak değerlendirilirken önemli ekotipik ekotipik farklılıklar saptanmıştır. Türlerin ortalama NDF, ADF, ADL, selüloz ve hemiselüloz değerleri bir C4 bitkisi açısından oldukça düşük oranlarda bulunurken bu özelliklere ilişkin değerlerin sırası ile % 37.19-42.92, % 17.67-27.44, % 3.48-5.61 % 14.19-22.52, % 33.55-37.81 oranları arasında değişmiştir. Sindirilebilir kuru madde oranı 2.79-3.22 bulunurken, Amaranth biyokütlesi kuru maddesinin tüketimi değerleri ise 67.52-75.13, metabolize olabilir enerji değerleri ise 9.47-10.77 aralığında hesaplanmıştır. Elde edilen biyokütlenin göreceli yem değeri ise 149.8-187.9 bulunurken protein oranları % 12.10- 15.54 olarak belirlenmiş ve özellikle A.cruentus Zimbabwe ekotipinin, kaliteli bir yonca otu ile kıyaslanabilecek bir yem ürettiği gözlenmiştir. Amaranth biyokütlelerin Ca, P, K, Mg, Zn, Cu, Fe ve Mn içerikleri tür ve ekotiplere bağlı olarak 4.30-9.00 g kg-1, 0.74-1.13 g kg-1, 12.23-24.63 g kg-1, 8.9-16.9 g kg-1, 1.41-11.6 mg kg-1, 6.01-8.25 mg kg-1, 94.3-206.8 mg kg-1, 38.7-53.3 mg kg-1 aralıklarında değişim göstermiştir. Türlerin suda çözünebilir şeker içerikleri 0.91-12.67 g 100 g-1 olarak belirlenirken, yağ asidi kompozisyonunun % 42.9-47.7 oranı ile linoleik baskın bir yağ olduğu saptanmıştır. Amranthus otununu yüksek antioksidan etkiye sahip oldukları ve antioksidan kapasitenin 0.82-4.58 mM Trolox/g arasında değişim gösterdiği ve fenolik bileşikler toplamının A. hypochondriacus türünde 254.68 mg g-1 oranında bulunduğu saptanmıştır. İncelenen introdüksiyon Amaranth sp. tür ve ekotiplerinin Amik Ovası koşullarında yüksek ve oldukça kaliteli bir biyokütle üretebildikleri, üretilen otun hayvan beslemede doğrudan ya da rasyon katkısı olarak kullanılabilecek alternatif bir yem olduğu, A. cruentus türüne ait Zimbabwe ekotipi bu açıdan ön plana çıktığı değerlendirilmiştir.Öğe PHYTOCHEMICAL SCREENING OF AMARANTH HERBAGE AND THEIR IMPRESSION ON THE ANTIOXIDANT ACTIVITY WITH AN ASSESSMENT OF FEEDING QUALITY(Parlar Scientific Publications (P S P), 2021) Celiktas, Nafiz; Can, Ersin; Atis, Ibrahim; Durak, DeryaMultivariate relations of minerals, fatty acid profile, phenolic compounds and the antioxidant activity of Amaranthus species were studied in herbage, considering the livestock feed quality. Most of the mineral content of amaranth species detected as enough to satisfy the daily maintenance of any livestock. The Calf) ratio (4.5-11.0) of the hay was considerably high because of lower P accumulation. It was classified as Zn-poor in terms of the daily requirement of livestock but was so rich in respect of Cu and Fe. The unsaturation of the methyl esterified fat, which is predominantly linoleic acid (42.947.8 %), varied between 73.3-77.8 % depending on the species. The highest radical scavenging ability (4.58 mM Trolox kg(-1) DW as DPPH assay) was detected for the herbage of A. cruentus Zimbabwe. Protocatechuic acid predominant total phenolic compounds varied between 54.51-254.68 mg g(-1). Principal component analyses (PCA) between DPPH and the phytochemical compounds has classified the species with representing the total variation of 63.25% with the first two PC. According to partial least square regression (PLSR) the polyunsaturated fatty acids (PUFA), chlorogenic acid, Mg and. Zn are the major contributors of DPPH.