Yazar "Durmaz, Yaşar" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The Effect of temperature on protein and amino acid composition of Spirulina platensis(2009) Hızarcı Uslu, Leyla; Işık, Oya; Sayın, Selin; Durmaz, Yaşar; Göksan, Tolga; Gökpınar, ŞevketBu çalışma, mevsime bağlı iklim değişikliğinin yaz ve kış mevsimlerinde kültüre alınan Spirulina platensis’in protein içeriği ve amino asit kompozisyonuna etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma boyunca ışık yoğunluğu, pH ve tuzluluk günlük olarak ölçülmüş, sıcaklık ve çözünmüş oksijen gün boyunca ve gece ölçülmüştür. Yaz ve kış mevsiminde ortalama gündüz sıcaklığı sırasıyla 33,9±0,4 ºC ve 18,6±0,5 ºC olarak belirlenirken, gece sıcaklığı 29,9±0,2 °C ve 14.4±0.2°C olarak belirlenmiştir. Ortalama ışık yoğunluğu yaz mevsiminde 848,3 ?mol m-2s-1 iken kışın 506,26±48 ?mol m-2s-1 olmuştur. Yaz büyüme döneminde protein miktarı (72,9±03 %) ve amino asit konsantrasyonu kış dönemine göre daha yüksek bulunmuştur. Amino asitlerden Prolin, Sistin ve Arjinin sadece kış mevsiminde gözlenmiştir.Öğe The effect of the enviromental factors on the vitamin C (Ascorbic Acid), E (Alpha-tocopherol), B-carotene contents and the fatty acid composition of Spirulina platensis(2006) Işık, Oya; Hızarcı, Leyla; Sayın, Selin; Gökpınar, Şevket; Durmaz, Yaşar; Göksan, TolgaThe purpose of this study was to clarify the seasonal variation of vitamin C (ascorbic acid), E (alpha-tocopherol), β-carotene contents and fatty acid composition of Spirulina platensis grown in the ponds in the subtropic area. While the light intensity, pH and salinity were measured daily, the temperature and dissolved oxygen were measured in day and night. The mean day temperatures were 33.9±0.4 ºC in summer and 18.6±0.5 ºC in winter. The mean night temperatures were measured 29.9±0.2 ºC and 14.4±0.2 ºC in summer and winter, respectively. The mean light intensity of 848.3 μmol/m2/s was determined in summer. It was 506.26±48 μmol/m2/s in winter. The vitamin C content (39.31±3.63 mg/100 g) of S. platensis grown in winter was found to be higher than in summer. The alpha-tocopherol content (6.57±1.18 mg/100 g) was higher in summer. However, -carotene contents were found to be similar both in summer and winter. Fatty acid composition was affected from the ambient factors significantly. The higher γ-linolenic acid content (22.221±0.388 %) was found in summer.