Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Duru, Asuman" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effect of Seed Powder of a Herbal Legume Fenugreek (Trigonella foenum-graceum L.) on Growth Performance, Body Components, Digestive Parts, and Blood Parameters of Broiler Chicks
    (Zoological Soc Pakistan, 2013) Duru, Metin; Erdogan, Zeynep; Duru, Asuman; Kucukgul, Altug; Duzguner, Vesile; Kaya, D. Alpaslan; Sahin, Ahmet
    The aim of this study was to investigate the effects of dietary Trigonella foenum-graceum L. seed powder (TFGSP) on growth performance, blood glucose, protein and lipid profile of broilers (Ross-308). One hundred ninety two, 1-d old mixed sex broiler chicks were allocated to 5 dietary treatments in which 0, 5, 10, 20 and 40 g TFGSP doses per kg commercial broiler diet were added for a period of 42 days. The results showed that body weight and the breast weight decreased after TFGSP treatment compared to control (P<0.05). Feed intake decreased after 5 g TFGSP treatment while 40 g TFGSP treatment decreased feed efficiency and leg weight compared to control (P<0.01). There was no significant difference in weights of digestive system parts, except duodenum weight and lipid oxidation between control and treatment groups. A 20 g TFGSP treatment enhanced blood glucose level (P<0.01), but decreased triglyceride level (P<0.01) compared to control. At 40 g TFGSP the blood cholesterol decreased (P<0.05) but LDL level increased compared to control (P<0.01). In conclusion, TFGSP addition to broiler diet decreased appetite and, consequently, reduced growth performance, more likely, attributting to the enhanced blood glucose level.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Zeytinyağı sanayi yan ürünü yaş zeytin posasının silolanabilme olanaklarının araştırılması
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2012) Duru, Asuman; Kaya, Şerafettin
    Çalışma, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakülteleri Hayvan Besleme Anabilim Dalı Laboratuarları'nda yürütülmüştür. Çalışma kapsamında, zeytin posası ve mısır hasılı ana materyal olarak kullanılmış ve 2 deneme yürütülmüştür. İlk denemede; % 100 zeytin posası (kontrol), % 3 melas, % 6 buğday ve % 6 mısır ilavesinin zeytin posası silajı kalitesi üzerine olası etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. İkinci denemede ise; iyi düzeyde silolanabilme özelliğine sahip olduğu bilinen mısır hasılına % 0 (kontrol), 20 ve 40 düzeyinde zeytin posası eklenmesi ile kalite bozulmaksızın toplam silaj miktarının artırılma olanakları araştırılmıştır. Deneme silajlarının silolama dönemi 56 gün olmuştur. Örnekler, her uygulama grubu için 12 kavanoz olarak hazırlanmış ve silolama döneminin 7, 14, 28 ve 56. günlerinde her gruptan 3'er kavanoz açılmıştır. Deneme öncesinde kullanılacak ham materyalin ve deneme sonrası elde edilen silo örneklerinin; besin madde içerikleri [kuru madde (KM), organik madde (OM), ham kül (HK), ham yağ (HY), ham protein (HP), ham selüloz (HS), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), asit deterjanda çözünmeyen lignin (ADL)], silajların ağırlık kaybı, pH, suda çözünebilir karbonhidrat oranı (SÇK), aerobik stabilite (AS), Fleig Puanı (FP), amonyak azotu, uçucu yağ asitleri [asetik asit (AA), propiyonik asit (PA) ve bütirik asit (BA)], laktik asit (LA), in vitro sindirilebilirlik (İVSKM, İVSNDF ve İVSOM) ve duyusal analizleri (renk, koku ve strüktür) tespit edilmiştir.Deneme sonuçlarına göre, birinci denemede, % 6 mısır eklenmiş zeytin posası silajlarının KM, HS, NDF, pH, İVSKM, İVSNDF, İVSOM ve ağırlık kaybı oranları bakımından görülen farklılıklar kontrol grubuna göre önemli bulunmuştur (P<0.05). 56. gün açımında % 3 melas içeren grubun diğer gruplar nazaran SÇK oranı düşük, 28. gün açımında ise BA oranı yüksek bulunmuştur (P<0.05). 56. günde açılan zeytin posası silajlarının KM ve OM oranları diğer açım günlerine nazaran düşük bulunmuştur. İkinci denemede ise, 56. gün açımında, mısır hasılından oluşan silajlara zeytin posasının ilave edildiği her düzeyde KM, OM, HY, ADF, ADL, İVSKM, İVSNDF ve İVSOM oranları bakımından görülen farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.05). Deneme silajlarının tamamında hem farklı hammaddeler ile silolamanın hem de farklı açım günlerinin HK, HP, LA, AA ve PA üzerine etkisi istatistikî olarak önemli bir farklılık görülmemiştir (P>0.05). 56. gün açımda, % 3 melas ve % 6 buğday içeren zeytin posası silajları ile % 100 mısır hasılından ve % 20 zeytin posası içeren mısır hasılından oluşan silajların aerobik stabilite değerleri 7. gün açımı ile karşılaştırıldığında düşük bulunmuştur (P<0.05) Deneme silajlarında amonyak azotu tespit edilmemiş ve bütün silajların kalite sınıflarının FP bakımından pekiyi olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak, zeytinyağı sanayinin yan ürünü olarak ortaya çıkan zeytin posasının yaş olarak silolanma olanakları araştırıldığı bu çalışmada, % 6 mısır ve % 6 buğday içeren zeytin posasının silaj kalitesi üzerine olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim