Yazar "Falay, Onur" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hatay ve Adana illerinde kavun üretiminin sosyo-ekonomik açıdan değerlendirilmesi(2011) Falay, Onur; Yetişir, HalitBu çalışma, Adana ve Hatay illerinde kavun yetiştiriciliği yapan üreticilerin sosyo-ekonomik açıdan durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Adana ve Hatay illerinde kavun yetiştiriciliği yapan üreticilerle yüz yüze görüşme yöntemi ile anket yapılmıştır. Bu şekilde Adana ve Hatay illerinde kavun yetiştiriciliği yapan üreticilerin sosyo-ekonomik yönden farklılıkları incelenmiştir. Kavun üretimi yapan ailelerin çoğunun geniş ailelerden oluştuğu gözlenmiştir. Eğitim ve işletme büyüklükleri bakımından Hatay ve Adana’nın üreticilere birbirine benzerken, diğer özellikler açısından farklılık göstermişlerdir. Kış aylarında, kavun yetiştirilen alanlarda Adana’da farklı sebzeler yetiştirilirken, Hatay’da yoğun olarak havuç yetiştirildiği tespit edilmiştir. Adana’da kavuna alternatif olarak pamuk ve tahıllar alternatif ürün olarak bulunurken, Hatay’da alternatif ürün olarak diğer sebzelerin yetiştirildiği görülmüştür.Öğe Hatay ve Adana illerinde kavun üretiminin sosyo-ekonomik ve yetiştiricilik yönünden incelenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2008) Falay, Onur; Yetişir, HalitBu çalışma Adana ve Hatay illerinde kavun yetiştiriciliği yapan üreticilerin sosyo- ekonomik ve yetiştiricilik yönünden durumlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır.Adana ve Hatay illerinde Kavun yetiştiriciliği yapan 120 çiftçi ile yüz yüze görüşme yöntemi ile anket yapılmıştır.Yapılan bu çalışmada, Adana ve Hatay illerinin bazı konularda birbirinden farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Adana ilinde çoğunlukla damla sulama ve malç uygulamasının yapıldığı görülmüştür. Hem Adana'da hem de Hatay'da yetiştiricilik açısından çok önemli sorunların yaşanmadığı belirlenmiştir. Ancak hastalık ve zararlıların kontrolü ve kimyasal ilaç kullanımı en önemli sorunlardan birisi olarak görülmüştür. Ne Adana'da ne de Hatay'da ekim veya dikim öncesi toprak analizi yapılmamaktadır. Kimyasal ilaçlar ve gübreler bilinçsiz bir şekilde kullanılmaktadır.Çiftçilerimizin yetiştirdikleri ürünler için ürün sigortası yaptırmadığı, herhangi bir kooperatif ya da birliğe üye olmadıkları ve pazarlamada önemli sıkıntılarının olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimler: Kavun yetiştiriciliği, sosyo-ekonomik analiz, Adana, HatayÖğe Hatay ve Adana illerinde kavun üretiminin yetiştiricilik açısından değerlendirilmesi(2012) Falay, Onur; Yetişir, HalitBu çalışma, Adana ve Hatay illerinde kavun üreticilerin yetiştiricilik açısından durumlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Anket çiftçilerle yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Adana ve Hatay illerinde toprak hazırlığı aşamasında önemli teknik sorun olmadığı görülmüştür. Taban gübresi uygulaması her iki ilimizde de yapılmaktadır. Adana’da damlama sulama sitemi ile üst gübre verilirken, bu uygulama Hatay’da yapılmamaktadır. Adana ve Hatay’da yaygın bir şekilde kantalop (Cucumis melo var cantalupensis) kavunlar yetiştirilmektedir. Alçak tünel altında masuralara dikim iki ilimizde de yaygın üretim tekniğidir. Adana’da kavun üreticisinin önemli bir kısmı damlama sulama kullanırken, Hatay’da damlama sulamanın yaygın olmadığı görülmüştür. Hatay’da önemli oranda üreticinin bitki koruma ile ilgili bilgileri ziraat mühendisi dışındaki kaynaklardan temin ettiği görülmüştür. Hazır fide kullanma oranı Adana’da Hatay’dan daha yüksektir. Adana daha erken dönemde pazara ürün sunmaktadır. Erkenci üretimde hasat sayısı artarken, geçci üretimde hasat sayısı azalmaktadır.