Yazar "Gündüz, Kazim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Changes in chemical composition, total phenolic content and antioxidant activities of jujube (Ziziphus jujuba Mill.) fruits at different maturation stages(Wydawnictwo Akad Rolniczej W Lublinie, 2014) Gündüz, Kazim; Saraço?lu, OnurJujube (Ziziphus jujuba Mill.) fruit is an important medicinal plant in Turkey. Several characteristics of jujube fruit harvested at four maturation stages were evaluated. The maturation stages were classified by degree (%) of dark color formation on the fruit surface [Stage (S1), 1-10% (S2), 11-50% (S3), 51-100% (S4)]. Fruit weight, width, length, stone weight, flesh/stone ratio, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), organic acids and specific sugars were determined. Total phenolic content (TPC) was measured along with antioxidant activity (AOC), determined by Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) and Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC). Results of the study showed that TSS increased from 12.8% to 18.3% from the S1 to the S4 fruit stage, respectively. The S3 had the highest TPC (6518 mg GAEkg fw). The highest AOC were recovered from S2 (TEAC; 74.4 umol TEg fw, FRAP; 50.9 umol TEg fw), followed by S3 (TEAC; 63.6 umol TEg fw, FRAP; 37.6 umol TEg fw). The main organic acid was citric acid as determined by the HPLC method. Fructose content tended to be more stable than glucose or sucrose.Öğe Farklı sistemlerde yetiştirilen çileklerin (Fragaria x ananassa Duch.) meyve eti sertlik ölçümleri arasındaki ilişkiler(2008) Serçe, Sedat; Gündüz, Kazim; Özdemir, Emine; Kıyga, Yelda; Orhan, Emine; Ercişli, SezaiBu çalısmada, genis bir genetik çesitlilik içeren 11 çilek çesidi ısıtmalı cam sera, plastik sera ve açıkta olmak üzere üç yetistiricilik sisteminde yetistirilerek, çesitlerin meyve eti sertlikleri üç degisik yöntemle (Sessel sertlik sensörü; 5 mm uçlu el penetrometresi; 8 mm uçlu penotrometre) belirlenmistir. Üç yöntem arasındaki iliskilerden sadece iki penetrometre arasındakiler her üç yetistirme yerinde de önemli (R2= 0.60 – 0.93) bulunmus, öteki iliskilere ait regresyon degerleri istatistiksel olarak farklılık göstermemistir. Sonuçlar aynı genotiplere ait meyve eti sertlik degerlerinin, farklı yetistirme sistemlerinde degisik olmaları yanında farklı yöntemlerle belirlendiklerinde de degisim gösterdiklerini; ve bu degisimler arasındaki iliskilerin benzesmedigini göstermistir.Öğe Farklı yetiştirme yerlerinin bazı çilek genotiplerinin verim, meyve kalite özellikleri ve antioksidan kapasitesi üzerine etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2010) Gündüz, Kazim; Özdemir, EmineBu araştırma 2007-2009 yılları arasında Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümünde, cam sera (topraklı ve topraksız), plastik sera ve açıkta birinci yıl 18, ikinci yıl 13 çilek genotipi ile yürütülmüştür. Denemede verim, erkencilik indeksi ve meyve kalite kriterleri yanında toplam antosiyanin, toplam fenol, antioksidan kapasitesi, organik asit (malik, sitrik ve askorbik) ve şeker (glikoz ve fruktoz) profilleri incelenmiştir.Bitki başına en yüksek verim denemenin ilk yılında ?Cal Giant 3? (528.7 g/bitki) ve ?Sweet Charlie? (503.3 g/bitki), ikinci yıl ise ?Sweet Charlie? (626.1 g/bitki) ve ?Camarosa? (607.9 g/bitki) çeşitlerinden elde edilmiştir. En düşük verimler her iki yılda da ?Osmanlı? çeşidinden (sırasıyla, 140.9 ve 199.7 g/bitki) alınmıştır. Yetiştirme yerlerinden en yüksek verimler her iki yılda da plastik seradan alınırken, cam sera en düşük değeri vermiştir. Erkencilik bakımından ?Sweet Charlie?, çeşidi yetiştirme yerlerinden cam sera ve plastik sera ön plana çıkmıştır. Meyve iriliği açısından ?Camarosa? çeşidi en iri meyveleri verirken, en küçük meyveler ?Osmanlı? çeşidinden alınmıştır. En sert etli meyveler ?Camarosa?, ?Carmine? ve ?Kabarla?dan, en yumuşak etli meyveler ise ?Osmanlı? çeşidinden alınmıştır. Açıkta yetiştiricilik en sert etli meyveleri vermiştir. Suda çözünebilir kuru madde/asit oranı bakımından en yüksek değer genotiplerden ?Sweet Charlie?, yetiştirme yerlerinden plastik seradan elde edilmiştir. Meyve rengi ?Sweet Charlie?, ?Cal Giant 3? ve ?Whitney? çeşitlerinde açık kırmızı, ?Marlate?, ?Ebru? ve ?Kaşka? çeşitlerinde koyu kırmızı renkli olarak belirlenmiştir.Toplam antosiyanin miktarı en yüksek genotiplerden ?Ebru?, ?Marlate?, ?Kaşka? ve ?Carmine?, yetiştirme yerlerinden açık ve plastik sera yetiştiriciliğinde belirlenmiştir. Toplam fenol içeriği ve toplam antioksidan kapasitesi bakımından en yüksek değerler ?Carmine? ve ?Gaviota? çeşitlerinden elde edilmiştir. Yetiştirme yerlerinden ise en yüksek toplam fenol içeriği denemenin her iki yılında da plastik sera ve açıkta yetiştiricilikte saptanmıştır. Toplam antioksidan kapasitesi en yüksek denemenin birinci yılında plastik sera ve açıkta yetiştiricilikten alınırken, ikinci yılında belirgin bir farklılık görülmemiştir.Meyve kalite özellikleri arasındaki ilişkiler incelendiğinde meyve iriliği ile suda çözünebilir kuru madde ve titre edilebilir asit arasında negatif, suda çözünebilir kuru madde ile asitlik (titre edilebilir asit ve sitrik asit) ve şekerler (glikoz ve fruktoz) arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Toplam antosiyanin miktarı ile meyve dış ve iç rengi ve toplam fenol içeriği arasında pozitif korelasyon belirlenmiştir.Deneme kapsamında elde edilen toplam fenotipik varyans bileşenlerine ayrılmıştır. İki yılın ortalamasına göre, toplam varyansın % 46'sı genotipler, % 20'si yetiştirme yerleri, % 9'u ise genotip x yetiştirme yeri etkileşiminde belirlenmiştir. Sonuçlar, yüksek toplam fenol içerik ve antioksidan kapasiteli çilek meyvesi eldesinde, genotiplerin test edilen yetiştirme yerlerine oranla daha geniş bir çeşitlilik gösterdiğini; dolayısıyla, bu özellikte çilek çeşidi ıslahını amaçlayan programların önemli başarı şanslarının olduğunu göstermektedir.Öğe M9 anacı üzerine aşılı mondial gala elma çeşidinin Akdeniz bölgesindeki performansı(2019) Bayazit, Safder; Kılıç, Derya; Gündüz, KazimAmaç: M9 üzerine aşılı 3x1m aralıklarla dikilmiş 8 yaşlıMondial Gala (Malus domestica Borkh) çeşidinin Mersin(Türkiye) ilinde, subtropik iklim şartlarındakiperformansının saptanması amacıyla yürütülmüştür.Yöntem ve Bulgular: Mersin/erdemli ilçesinde özelsektöre ait bahçede çalışma yürütülmüştür. 1x3 m dikimmesafesiyle dikilmiş 8 yaşındaki Mondial Gala elmaçeşidinin çiçeklenme zamanı, verim ve meyve kaliteözellikleri araştırılmıştır.Genel Yorum: Mondial Gala çeşidinin ilk çiçeklenme 1Nisan, tam çiçeklenme 10 Nisan ve çiçeklenme sonu 17Nisan olarak gözlemlenmiştir. Meyveler Haziran’ınsonunda hasat edilmiştir. Ağaç başına verim 22.6 kg vegövde kesit alanına düşen verim 0.56 kg/cm2 olarakbelirlenmiştir. Ortalama meyve ağırlığı ise 223.2 g olaraksaptanmıştır. Elde edilen sonuçlar Mondial Gala elmaçeşidinin Akdeniz Bölgesinin yüksek kısımlarındaekonomik olarak yetiştirilebileceği göstermiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Türkiye’nin subtropik iklimkuşağında bulunan Mersin ilçesinde yüksek rakımdabulunan Mondial Gala elma çeşidinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlemek.