Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Güngör, Candan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı kesimhanelerden izole edilen campylobacter türlerinin virülans genleri, antibiyotik duyarlılık profilleri ve moleküler karakterizasyonu
    (Ankara Mikrobiyoloji Derneği, 2020) Hızlısoy, Harun; Al, Serhat; Ertaş Onmaz, Nurhan; Yıldırım, Yeliz; Gönülalan, Zafer; Barel, Mukaddes; Güngör, Candan; Dışhan, Adalet; Dişli, Hüseyin Burak
    Bu çalışmada, Kayseri bölgesinde üç farklı kesimhaneden kesim tahtası, kesimhane atık suyu, duvar, bıçak ve karkas örneklerinden; i) Campylobacter türlerinin araştırılması, ii) izolatların antibiyotik direnç durumları ile virülans genlerinin ortaya konması, iii) klonal yakınlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Kayseri’de 2018 yılında üç farklı kesimhaneden her bir örnek tipinden (bıçak, duvar, kesim tahtası, karkas sürüntü örneği ve kesimhane atık suyu) onar adet olmak üzere toplam 150 numune toplanmıştır. Campylobacter türlerinin izolasyonu amacıyla ön zenginleştirmeyi takibensüspansiyonlardan modifiye “charcoal cefoperazone desoxycholate (CCD)” agara ekim yapılmıştır. Besiyerinde gri-beyaz renkteki şüpheli koloniler seçilerek Gram boyama, oksidaz, katalaz ve hareket testi yapılmıştır. Campylobacter türlerinin moleküler tanımlanması amacıyla multipleks polimeraz zincir reaksiyonu (mPCR) uygulanmıştır. Tür düzeyinde tanımlanan izolatların antimikrobiyal duyarlılıkları disk difüzyon testi ve antibiyotik gradiyent test yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. İzolatlarda virülans genleri (iam, cadF, cdtA, flaA, ceuE, cdtC, cdtB ve virB11) PCR ile incelenmiştir. Tür düzeyinde belirlenmiş izolatların moleküler tiplendirilmesi “Enterobacterial Repetitive Intergenic Consensus PCR (ERIC-PCR)” ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, kesimhane ortamından alınan 150 örneğin 17 (%11.3)’si Campylobacter spp. şüpheli bulunmuş ve izolatlara yapılan fenotipik tanımlama testleri sonucunda izolatların hepsi Campylobacter spp. olarak doğrulanmıştır. mPCR incelemesi sonunda izolatların, sekizi Campylobacter jejuni, sekizi Campylobacter fetus ve biri de Campylobacter coli olarak belirlenmiştir. Campylobacter türlerinin farklı kaynaklardan izolasyonunda, kesimhane atık suyundaki oranın, diğerlerinden daha yüksek olduğu (p< 0.001) ve farklı kaynaklardan elde edilen Campylobacter türlerinin oransal dağılımındaki farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu belirlenmiştir (p< 0.05). Disk difüzyon testi sonucu, C.jejuni izolatlarının tamamı siprofloksasine dirençli bulunurken, enrofloksasine direnç %87.5, neomisine direnç %25, amoksisilin-klavulanik asite direnç %25 ve eritromisine direnç %12.5 olarak saptanmıştır. Ayrıca, C.fetus izolatlarının amoksisilin-klavulanik asit, neomisin ve gentamisine direnci sırasıyla %25, %25 ve %12.5 olarak tespit edilmiştir. C.coli izolatında ise test edilen antibiyotiklere karşı direnç saptanmamıştır. Antibiyotik gradiyent test sonuçları ile disk difüzyon testi bulguları uyumlu bulunmuştur. İncelenen virülans genlerinden virB11, izolatların hiçbirinde tespit edilemezken, iam geni C.fetus ve C.coli izolatlarında bulunmamış, C.jejuni’de ise yalnız bir izolatta belirlenmiştir. C.jejuniizolatlarının altısında flaA geni tespit edilmiştir. C.coli izolatı ile yedişer C.jejuni ve C.fetus izolatı cdtC geni yönünden pozitif bulunmuştur. cdtA, cdtB, ceuE ve cadF genleri, C.jejuni izolatlarının tamamında pozitif saptanmıştır. Çalışmada analiz edilen izolatların hepsi birbirinden farklı ERIC-PCR profili göstermiştir. Sonuç olarak, kesimhanelerden izole edilen Campylobacter izolatlarının güncel antibiyotiklerin birçoğuna dirençli olduğu ortaya konmuştur. Kesimhane ortamında yüksek virülans özelliklere sahip Campylobactertürlerinin bulunması, karkaslar ve dolayısıyla gıdalar vasıtasıyla insanlara etkenin bulaşma riskinden dolayı halk sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle, kesimhanelerde Campylobacter türleri ile kontaminasyonun azaltılması için hijyen kurallarına tam olarak uyulması gerekmektedir.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim