Yazar "Gürbüz, Ahmet Burak" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Pazardışı kalan karpuzların silolanma olanaklarının araştırılması(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2021) Gürbüz, Ahmet Burak; Çerçi̇, İbrahi̇m Hali̇lBu çalışmada pazar dışı kalmış karpuzlardan farklı yöntemlerle kaliteli ve dayanıklı karpuz püresi silajı üretmek amaçlanmıştır. Bu çalışmada pazar dışı kalmış karpuzların tümü kıyma makinasında kıyılarak püre haline getirilmiştir. Silaj yapma sürecinde karpuz püresinde mikrobiyolojik ve besin madde değişimine etkisini izlemek için bir grup karpuz püresine sitrik asit katılmış (karpuz püresinin pH'ı, 4.5'e düşünceye kadar) diğer gruba katılmamıştır. Asit katılmış ve katılmamış karpuz pürelerinin kuru madde düzeyi ya buğday samanı katılarak ya da kurutma dolabında suyunu uçurup pörsüterek yükseltilmiştir. Buna göre de araştırma grupları oluşturulmuştur. Sitrik asit katılmayan saman katılan karpuz püresi, 0-Samanlı Grup (0-S), Sitrik asit ve saman katılan karpuz püresi, A- Samanlı grup (A-S), sitrik asit katılmayan pörsütülen karpuz püresi, 0-Pörsütülen grup (0-P), sitrik asit katılarak pörsütülen karpuz püresi, A- Pörsütülen grup (A-P) adını almıştır. Karpuz püresine katılan samanda, sitrik asit katılmış ve katılmamış taze ve pörsütülmüş karpuz pürelerinde, 0 - S, A - S, 0 - P ve A - P gruplarında toplam aerob mezofilik bakteri sayısı, maya ve küf sayısı, aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 düzeyi, ham besin madde düzeyleri, pH düzeyi tespit edilmiştir. Ayrıca, silajlar DLG silaj değerlendirme anahtarına göre fiziksel analiz ve flieg puanları belirlenmiştir. Araştırmada karpuz püresinin silolanması sırasında sitrik asit katkısının mikrobiyolojik populasyon ve silajların besin madde düzeyine pek etkili olmadığı saptanmıştır. Toplam aerob mezofolik bakteri sayısının samanda 5.98 log10 cfu/g, asit katılmış taze karpuz püresinde 6.32 log10 cfu/g ve asit katılmamış karpuz püresinde 6.26 log10 cfu/g düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Asit katılmamış pörsütülmüş karpuz püresinde 5.14 log10 cfu/g asitli pörsütülmüş karpuz püresinde ise 6.64 log10 cfu/g düzeyinde olduğu saptanmıştır. Sitrik asit katılmış ve katılmamış taze karpuz püresine katılan buğday samanında en yüksek maya sayısı bulunmuş bunu asitsiz karpuz püresi ve asitli karpuz püresi izlemiştir. Kuru madde düzeyi arttırılmış karpuz püresinde çok az maya tespit edilirken asitli grupta hiç tespit edilmemiştir. Tüm silaj gruplarında da maya üremediği gözlenmiştir. Buğday samanında ve asitli taze karpuz püresinde küf üremesi tespit edilmiştir. Ancak pörsütülmüş sitrik asit katkılı ve katkısız silajlık karpuz pürelerinde ve tüm silaj gruplarında küf üremesi gerçekleşmemiştir. Buğday samanında, asitli ve asitsiz taze ve pörsütülmüş karpuz püreleri ile asitli asitsiz saman katkılı ve pörsütülmüş karpuz püresi silajlarında aflatoksin B1 ve B2 hiç, G1 ve G2 ise çok düşük düzeyde tespit edilmiştir. Silajlarının kuru madde düzeylerine bakılınca %38 ile en yüksek değer 0 - P silaj grubunda tespit edilirken, bunu 0 – S silaj grubu %34 ile takip etmiştir. Ham kül düzeyi, samanlı gruplarda pörsütülmüş karpuz püresi silajlarından daha yüksek olduğu saptanmıştır (P<0.001). Ham yağ düzeyi ise pörsütülmüş karpuz püresi silajlarında daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Ham protein düzeyleri saman katkılı silajlarda, pörsütülmüş karpuz püresi silajlarından daha düşük bulunmuştur. Saman katılarak üretilen kapuz püresi silajlarında ham selüloz düzeyi, pörsütülmüş karpuz püresi silajlarından daha yüksek çıkmıştır. Azotsuz öz madde düzeyi pörsütülmüş silajlarda %63 düzeyine çıkarken samanlı gruplarda ise %35 düzeyinde kalmaktadır. Silajların enerji düzeyleri de pörsütülmüş silajlarda ortalama 3012 (kcal/kg KM) düzeyindeyken, samanlı gruplarda ortalama 2059 (kcal/kg KM) dolayındadır. Silajların pH değerleri 4 dolayındadır. Silaj grupları arasında DLG anahtarı değerlendirme puanlarında hem de flieg puanlarında istatistiksel düzeyde bir farkın olmadığı saptanmıştır (P>0.05). Sonuç olarak Pazar dışı kalma durumunda kalan suca zengin karpuzlardan saman katılarak ve suyu uçurulup kuru madde düzeyi arttırılarak kaliteli silajlar üretilebileceği ortaya konmuştur. Ayrıca saman katkılı karpuz püresi silajı orta kaliteli ot veya mısır silajına, suyu uçurularak üretilen karpuz püresi silajı yüksek nemli konsantre yemlere benzer nitelikte olduğu gözlenmektedir.