Yazar "Genç, Ahmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 1-metilsiklopropen (1-MCP) uygulamasının ve modifiye atmosferde paketlemenin Kırıkhan yöresinde yetiştirilen nantes çeşidi havuçların soğukta muhafazasına etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2017) Genç, Ahmet; Özdemir, Ahmet ErhanBu çalışmanın amacı, Hatay ili Kırıkhan ilçesinde yetiştirilen Nantes grubu havuçlardan 'Nanco F' havuç çeşidinde 1-Metilsiklopropen (1-MCP) ve modifiye atmosferde paketlemen (MAP) uygulamalarının kaliteye etkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada materyal olarak, Hatay ili Kırıkhan ilçesinde yetiştirilen Nantes grubu havuçlardan 'Nanco F' havuç çeşidi kullanılmıştır. Yapılan uygulamalar; 1) Çeşme suyunda yıkandıktan sonra delikli, deliksiz torba veya modifiye atmosferde paketleme (MAP), 2) Çeşme suyunda yıkandıktan ve 1-MCP uygulandıktan sonra delikli, deliksiz torba veya MAP paketleme, 3) Çeşme suyunda yıkandıktan ve %0,5 klor içeren hipokloridli su içine 3 dakika süre ile daldırıldıktan sonra delikli, deliksiz torba ve MAP paketleme ve 4) Çeşme suyunda yıkandıktan, %0,5 klor içeren hipokloridli su içine 3 dakika süre ile daldırıldıktan ve 1-MCP uygulandıktan sonra delikli, deliksiz torba veya MAP paketleme uygulamaları takiben havuçlar soğuk hava depolarında 0C'de ve %90-95 oransal nemde 5 ay süreyle depolanmıştır. Ayrıca raf ömrü belirlemek için her ay soğuk depodan çıkarılan çıkarılan havuçlar 7 gün 20°C'de %70-75 oransal nemde bekletilerek raf ömrü analizleri yapılmıştır. Periyodik olarak ayda bir ağırlık kayıpları, torbalar içindeki CO2 ve O2 konsantrasyonları, havuç rengi (L*a*b*C*h°), görünüş (1-9), köklenme ve filizlenme oranları, köklenme ve filizlenme derecesi, mantarsal ve fizyolojik nedenlerle bozulan havuç miktarları, havuç sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı, pH değeri, titre edilebilir asit (TEA) miktarı ve tat (1-9) incelenmiştir. Elde ettiğimiz bulgularımıza göre, delikli torbalarda ağırlık kaybı deliksiz torba ve MAP torbalarından daha yüksek olmuştur. 1-MCP uygulamalarının ağırlık kayıplarını önlemeye etkisi olmamıştır. Çeşme suyu ile yıkama ve hipokloridli suda bekletme yönüyle ağırlık kayıplarında farklılık saptanmamıştır. 1-MCP uygulamasının, çeşme suyu ile yıkama ve hipokloridli suda bekletildikten sonra ambalajlanan MAP uygulamalarında havuç rengi L*, a* ve C* değerleri artarken, havuç rengi b* değeri ve havuç görünüşü korunmuş, köklenme ve filizlenme oranları daha düşük olmuştur. 'Nanco F1' çeşidi havuçları yerel ve uzak pazarlar için kalitesinden çok fazla bir şey kaybetmeden MAP + 1-MCP uygulaması hariç 0C'de ve %85-90 oransal nemde 3 ay depolanabileceği belirlenmiştir. 1-MCP uygulanarak MAP torbaları içinde muhafaza edildiğinde ise depolama süresi 5 aya kadar uzatılabilmiştir. Havuç muhafazasında ağırlık kayıplarının azaltılması için MAP uygulaması yapılmalı, havuçta görülen fizyolojik bozulmaların azaltılması için ise 1-MCP uygulaması tavsiye edilebilir. Uzun ve başarılı bir muhafaza için MAP + 1-MCP H uygulaması daha olumlu sonuç verecektir.Öğe Havuçların soğukta muhafazasına zeolit uygulamasının etkileri(Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2019) Özdemir, Ahmet Erhan; Genç, Ahmet; Didin, Mustafa; Sermenli, TamerBu çalışmanın amacı, Hatay ili Kırıkhan ilçesinde yetiştirilen Nantes grubu havuçlardan ‘Nanco F1’ havuç çeşidinin soğukta muhafazası sırasında kalitesine zeolit ve modifiye atmosferde paketleme (MAP)’nin etkilerinin belirlenmesidir. Hasat edilen havuçlar çeşme suyu içine 3 dakika süre ile daldırıldıktan sonra zeolit uygulanmış, delikli torba veya modifiye atmosferde paketleme (MAP) yapılarak soğuk hava depolarında 0±0,5 C’de ve %90±5,0 oransal nemde 5 ay süreyle depolanmıştır. Ayrıca raf ömrü belirlemek için her ay soğuk depodan çıkarılan havuçlar 7 gün 20±0,5 °C’de %75±5,0 oransal nemde bekletilerek raf ömrü analizleri yapılmıştır. Periyodik olarak ayda bir ağırlık kayıpları, görünüş (1-9), tat (1-9), mantarsal ve fizyolojik nedenlerle bozulan havuç miktarları, havuç sertliği, havuç rengi (L* ve h°), köklenme ve filizlenme oranları, köklenme ve filizlenme derecesi, titre edilebilir asit (TEA) miktarı, pH değeri ve suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı incelenmiştir. Elde ettiğimiz bulgularımıza göre, zeolit uygulamaları ağırlık kayıplarını ve köklenme ve filizlenmeyi önlemede yeterli olmamıştır. Ayrıca, tat puanları düşük olmuştur. Uzun süre başarılı muhafaza için olumlu sonuçlar veren MAP önerilebilir.