Yazar "Gezer, Esra" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Lipaz enziminin immobilizasyonu ve aromatik esterlerin sentezinde kullanımı(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2009) Gezer, Esra; Özyılmaz, GülBu çalışmada başlıca kalsiyum-alginat/kitosan (Ca-Alg/Kitosan) jele hapsetme yöntemiyle ve kitosan desteğe kovalent bağla immobilize edilmiş Candida rugosa (CRL) ve domuz pankreası (PPL) kaynaklı lipaz enzimleri kullanılarak aromatik ester üretimi amaçlanmıştır. Başlangıçta lipaz katalizi ile 15 farklı aroma esteri sentezlenmiş ve kokularına göre izoamil asetat ve hekzil asetat olmak üzere 2 tanesi araştırma amacıyla seçilmiştir. Aroma ester sentezi 4 enzim örneği (2 farklı lipaz ve 2 farklı destek) ve 2 farklı aroma esteri için ayrıntılı olarak araştırılmıştır. Reaksiyon ortamını belirlemek için ester sentezi hekzan, heptan, toluen, ksilen, kloroform ve ayrıca çözücüsüz ortamda gerçekleştirilmiştir. Tüm enzim türü ve aromalar için en iyi sonuçlar heptan ortamı için elde edilirken çözücüsüz ortamda en düşük üretim elde edilmiştir. İmmobilizasyon koşulları Ca-Alg/kitosan destek için sodyum alginat derişimi, kitosan derişimi, glutaraldehit derişimi ve kuruluk oranı, kitosan destek için ise arakol türü ve glutaraldehit derişimi açısından optimize edilmiştir. Ester sentezi için reaksiyon sıcaklıkları 30-60 ? C arasında değiştirilmiş ve en iyi sonuçlar Ca-Alg/Kitosan ve kitosan destek için sırasıyla 45 ve 40 ? C olarak elde edilmiştir. Asit ve alkol substratlarının derişimleri 10, 25, 50, 75 ve 100 mM arasında kullanılarak substrat çiftlerinin en uygun derişim değerleri elde edilmeye çalışılmıştır. En yüksek ester üretimi genellikle 50 mM asit ve alkol derişimlerinde elde edilmiş ve daha yüksek substrat derişimlerinde ester veriminin düştüğü gözlenmiştir. Ester üretimi ayrıca kesikli ve dolgu yataklı sürekli kolon reaktörlerde 8 saat reaksiyon süresince gerçekleştirilmiştir. İmmobilize lipazların 40 ? C'deki termal kararlılıkları 24 saat süreyle belirlenmiştir. Ayrıca depolama kararlılıkları 4 ? C'de 60 gün boyunca izlenmiştir. 60 günün sonunda Ca-Alg/kitosana immobilize edilmiş CRL ve PPL lipazlarının başlangıca göre sırasıyla % 36,8 ve % 33 aktivite gösterdikleri gözlenmiştir. Kitosan destek kullanıldığında ise bu değerler Candida rugosa ve domuz pankreası lipazları için sırasıyla %24,4 ve % 21,3 olarak belirlenmiştir.Öğe Production of aroma esters by immobilized Candida rugosa and porcine pancreatic lipase into calcium alginate gel(Elsevier, 2010) Ozyilmaz, Gul; Gezer, EsraCandida rugosa lipase (CRL) and porcine pancreatic lipase (PPL) were immobilized into calcium alginate (Ca-Alg) gel beads by means of entrapment and were used to produce three industrially important flavour esters, namely isoamyl acetate (banana flavour), ethyl valerate (green apple flavour) and butyl acetate (pineapple flavour). Immobilization conditions were optimized in terms of sodium alginate (Na-Alg) and CaCl2 concentrations by determination of the entrapped enzyme amount as well as by esterification of 4-nitrophenol and acetic acid. The best results were obtained at 2.5% Na-Alg and 2.5 M CaCl2 for CRL while at 2.5% Na-Alg and 2.0 M CaCl2 for PPL On carrying out flavour syntheses in solvent-free medium and also in hexane medium, higher ester yields were obtained in hexane medium for all esters and both types of lipases. Ester esterification efficiency increased in parallel with both enzyme concentrations at immobilization medium and the immobilized lipase amount in esterification medium. Maximum ester production was observed between 40 and 50 degrees C for CRL and PPL Besides, the effect of substrate concentrations on ester conversion was remarkable. The best ester yield was obtained for isoamyl acetate when immobilized PPL was used. (C) 2009 Elsevier B.V. All rights reserved.