Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Hacbeki̇r, Hasan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Capsicum baccatum L. türüne ait F3 hatlarının morfolojik karakterizasyonu
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2021) Hacbeki̇r, Hasan; Mavi̇, Kazım
    Biber vitamin ve mineral maddeler yönünden insan beslenmesine faydalı bir sebzedir. Bu tez ülkemizdeki çalışması Capsicum baccatum türüne ait iki genotipin (MKÜ-92 ve MKÜ-19) ebeveyn olarak kullanıldığı ilk melezleme çalışması olma özelliğindedir. Son yıllarda bu türe ait biber meyvelerinin ülkemizdeki tüketimi dikkat çekmektedir. Bu nedenle bu tür içerisinden bir çeşit geliştirebilmek amacıyla başlanan araştırmanın bu tezdeki kısmında bazı F3 hatların meyve ve bitki özellikleri incelenmiştir. Çalışmada ebeveyn ve hatları karakterize edebilmek için 22'si kantitatif, 8'i kalitatif olmak üzere toplam 30 morfolojik özellik kullanılmıştır. Sonuç olarak kantitatif özellikler incelendiğinde; ebeveyn ve hatların ortalama kotiledon uzunluklarının 1.53-2.40 cm, kotiledon genişliklerinin 0.73-1.13 cm, bitki boylarının 54.8-95.9 cm, bitki taç genişliklerinin 42.5-69.0 cm, bitki ilk dallanma yüksekliklerinin 30.1-44.7 cm, yaprak alanlarının 39.13-84.30 cm2, meyve uzunluklarının 36.39-104.62 mm, meyve et kalınlıklarının 1.65-3.12 mm, Scoville acılık değerlerinin 9262-99654 arasında geniş bir varyasyon gösterdiği belirlenmiştir. Kalitatif özelliklerden ise olgunlaşmamış ve olgun meyve rengi açısından varyasyon olduğu belirlenmiştir. Fenotipik olarak birbirinden farklı ebeveynlerin seçilmesi kapsamında bu ıslah programı ile geniş bir varyasyon oluşturulmuştur. Bu populasyondaki her hat, meyve özellikleri ve kimyasal (türe has bileşikler, suda çözülebilir kuru madde ve acılık gibi) içerik açısından geliştirilmesi hedeflenen özellikler bakımından biber ıslah programlarında kullanılabilir bulunmuştur.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim