Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kürekçi, Cemil" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Applicability of Raman spectroscopy for characterization of three major foodborne pathogens
    (2016) Kürekçi, Cemil
    Hızlı, düşük maliyetli ve örnek üzerinde tahribat yapmayan özelliklerinden dolayı Raman spektroskopisi mikroorganizmaların saptanmasında ve tanımlanmasında son zamanlarda yararlı bir metot olarak kullanılabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmada, üç adet çok önemli gıda kaynaklı patojen olan Escherichia coli, Salmonella Typhimurium ve Staphylococcus aureus'un Raman spectral parmak izleri karşılaştırılarak bu metodun tanımlamada kullanılabilirliği araştırılmıştır. Tryptic soy broth içerisinde üretilen bakteri kültürleri formaldehit kullanılarak inaktive edildiler ve analize uygun hale getirmek için kurutuldular. DDC kamera ve Leica mikroskop cihazlarına sahip olan Renishaw marka Raman spektrometresi bu çalışmada kullanılmıştır. Elde edilen spektrumların görsel olarak yapılan incelemelerinde farklılıklar bulunmuştur. Örneğin, 856 ve 877 cm-1 bölgelerinde ortaya çıkan bantların yoğunluğu Gram negatif mikroorganizmalar ile kıyaslandığında S. aureus'dan elde edilen spektrumlarda daha fazla bulunmuştur. Buna ilaveten, 917 cm-1 bölgesinde elde edilen bant sadece S. Typhimurium'da bulunmuştur. Raman spektroskopisinin gıda kaynaklı patojenlerin genus seviyesinde tanımlanmasında güçlü bir araç olduğu söylenebilir, fakat metodun tür düzeyinde tanımlama yapabilmesi için standardizasyon çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Investigation of the effectiveness of some plant compounds and essential oils of corymbia citriodora against foodborne pathogens
    (2016) Kürekçi, Cemil; Yipel, Mustafa; Önen Pehlivanlar, Sevda
    The purpose of this study was to determine the antibacterial activity of plant derived compounds and essential oils of Corymbia citriodoraagainst selected Gram negative and Gram positive foodborne pathogens in broth dilution assay. The combination of compounds (cineole, terpinen-4-ol and ?-terpineol; CT?T) were further tested at three different concentrations (0.2, 0.4 and 0.8%) for the killing effect against E. coliO157:H7 and L. monocytogenesin milk including whole fat and skim fat. CT?T showed antimicrobial activity against all bacteria tested at minimum inhibition concentrations (MICs) from 0.125% to 1% in broth dilution assay. Linalool was also found to be antimicrobial at MICs between 0.25% and 2%, but not for Enterococcus casseliflavus. Further study carried out in milk showed that CT?T at concentrations of 0.4% and 0.8% significantly reduced the population of E. coliO157:H7 under detection limit in skim milk, whereas it was only effective at 0.8% in whole fat milk. CT?T, on the other hand, shown to be less active towardsL. monocytogenesas only significant effect was observed at 0.8% in skim milk. Taken together results of the present study indicate that plant derived compounds could be valuable alternatives to inactivatefoodborne pathogens in milk.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim