Yazar "Kadioğlu, Cemi̇l" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Firik buğdaylarda okratoksin A (OTA) varlığının tespiti(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2018) Kadioğlu, Cemi̇l; Duman, Ahmet DoğanBitkisel ve hayvansal kaynaklı gıdalar tarladan tüketime kadar olan tüm süreçlerde mikotoksinlere maruz kalmaktadırlar. İnsanlarda kanser gibi sağlık sorunlarına neden olduğu ispatlanan bu tür oluşumların önlenmesi veya ürünlerden uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu tür oluşumların kontrol altına alınmasında çok olumlu gelişmeler olmasına rağmen yer fıstığı, tahıl gibi ürünlerde istenen düzeye gelinememiştir. Okratoksin Penicillium ve Aspergillus cinsi küfler tarafından üretilen önemli bir mikotoksindir. Okratoksin ürettiği belirlenen ilk tür ochareus'dur. 1965 yılında Van der Merwe ve ark. tarafından tanımlanmış ve üreticisi küften dolayı bu ismi almıştır. Okratoksin üreten küfler benzer yapıda birçok metabolit üretirler. Bunlar içerisinde en çok bilinen ve gıdalarda en çok rastlanan metabolit OTA'dır. OTA başta hububat ve hububat ürünleri olmak üzere, taze ve kuru meyveler, bira, şarap, baharat elde edilen bitkiler, kahve, kakao ile böbrek ve karaciğergibi sakadatlar dahilbirçok üründe görülür. Tahıllarda en yaygın bulunan mikotoksin Okratoksin A olduğu ve vücuda giren günlük OTA'nın yarıdan fazlası bu ürünlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Tarımsal ürünlerin OTA üreten küflerle kontaminasyonu tarla ve bahçelerde başlar. Ancak OTA aslında yeterince kurutulmamış ürünlerin depolanması sırasında oluşmakta ve güvenli bir depolama için özellikle tahıllarda nem içeriğinin %14'ten az olması gerekmektedir. Bu çalışmada Hatay ağırlıklı olmak üzere Akdeniz bölgesinden toplanan firik buğdaylarda OTA varlığı araştırılmıştır. Toksin varlığı saptanmasında HPLC tekniği kullanılmıştır. Sezonda toplanan numuneler tarladan veya rastgele seçilmiş satış yerlerinden (bakkal, şaruteri, zahireci vb.) alınmıştır. Numuneler 500 g'lık örnekleme ile toplamda 50 adettir. Numuneler analize alınıncaya kadar; serin, havadar ve oda sıcaklığını geçmeyecek iklim şartlarında tutularak analizleri yapılmıştır. Analizler uluslararası akredite özel bir laboratuvarda yapılmıştır.