Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kalamak, Adem" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effect of Some Essential Oils on in vitro Ruminal Fermentation of Alfalfa Hay
    (Mattioli 1885, 2021) Onel, Suleyman Ercument; Aksu, Taylan; Kalamak, Adem; Kaya, Durmus Alpaslan; Aksu, Devrim Saripinar; Sakin, Fatib; Turkmen, Musa
    Study Objectives: This study aimed to investigate the effects of essential oils derived from the leaves of Laurus nobilis (LNEO), Myrtus communis (MCEO), Lavandula stoechas (LSEO), Artemisia annua (AAEO), and Thymbra spicata (TSEO) on the rumen fermentation parameters (gas production, methane emission, organic acids, and the number of protozoa) of dry alfalfa hay. Methods: The components of all essential oils were analyzed. The effects of adding the same dose (60 mg/L) of each essential oil to the rumen fluid on in vitro rumen digestion were determined by in vitro gas production. Results: The addition of Lavandula stoechas, Artemisia annua, Myrtus communis, and Laura nobilis essential oils decreased the total gas and methane formation (ml), organic matter digestion (OMD), ruminal ammonia nitrogen levels, and the metabolic energy (ME) values. On the other hand, the Thymbra spicata essential oil did not affect any parameter except the ruminal ammonia nitrogen level. The rumen protozoa numbers were unaffected by the addition of Thymbra spicata essential oil. The total volatile fatty acids (TVFA), acetic acid (AA), propionic acid (PA), and butyric acid (BA) amounts in the in vitro fermentation fluid of alfalfa hay were low in all groups. Conclusion: It was determined that the active ingredients of LSEO, AAEO, MCEO, and LNEO may have a regulatory effect on ruminal fermentation. We think that more studies using different feed types and combinations of essential oils are required to reveal the effects of these essential oils on ecology and the physiology of the digestive system.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim