Yazar "Kara, Ahmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı gelişme dönemlerinde ve muhtelif sürelerde meydana gelen su baskınlarının buğdayda verim ve verim unsurlarına etkisi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2016) Kara, Ahmet; Tiryakioğlu, MuratBu çalışmanın amacı; ekmeklik buğdayın farklı gelişme dönemlerinde ve muhtelif sürelerde maruz kaldığı su baskınının, verim ve verim unsurları üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışma, su baskını stresine kaşı farklı tepkiler göstermiş iki adet ekmeklik buğday çeşidinin (Gönen-98: toleranslı ve Meta-2002: duyarlı) bazı temel gelişme dönemlerinde (kardeşlenme: D1, sapa kalkma: D2 ve başaklanma: D3) değişik sürelerde (0, 10, 20, 30 gün) su baskınına maruz bırakılmaları sonucunda gösterecekleri tepkiler çeşitli morfo-fizyolojik özellikler bakımından tespit edilmiştir. Çalışma 86 x 30 x 34 cm (boy; en; derinlik) ebadındaki saksılarda, her saksıda 160 bitki olacak şekilde yürütülmüştür. Sonuç olarak; fertil başakcık sayısı, birim alan dane sayısı, tek dane ağırlığı, dane verimi, hasat indeksi ve biyolojik verim gibi verim ve ögeleri ile yaprak klorofil içeriği su baskını stresinden olumsuz etkilenmiştir. Buna karşın, stresin başak uzunluğuna herhangi bir önemli olumsuz etkisi tespit edilememiştir. Stresin genotiplere olumsuz etkisi çoktan aza D3 > D2 > D1 şeklinde olmuştur. Stres süresi uzadıkça bitkiye olan olumsuz etkisi daha da artmıştır. Bu olumsuz etkinin özellikle D3'de kendini gösterdiği ve bunun tek dane ağırlığı üzerinden gerçekleştiği tespit edilmiştir. Çeşitlerin su baskınına tepkileri incelenen özellikten özelliğe değişiklik göstermiştir. Birim alan dane sayısı çoktan aza; Meta 2002'de D1 > D2 > D3, Gönen 98'de D3 > D1 > D2 şeklinde tespit edilmiştir. Birim alan dane verimi ise Meta 2002'de D1 > D2 > D3 şeklinde gerçekleşmişken, Gönen 98'de D1 >D3 > D2 şeklinde sıralanmıştır. Tek dane ağırlığında ise her iki çeşidin de tepkileri benzer olmuştur. Sonuç olarak; su baskınının farklı gelişme dönemlerinde çeşitleri farklı şekilde etkilediği, su baskını süresi uzadıkça toleranslı veya duyarlı tüm genotiplerin stresten olumsuz etkilendikleri, dolayısıyla kısa süreli su baskınlarında toleranslı çeşit kullanmanın yetiştiricilikte önemli olduğu görülmüştür.Öğe Mersin koşullarında yetiştirilen Hayward kivi çeşidinde fiziksel ve kimyasal kalite değişimi ve optimum hasat döneminin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Kara, Ahmet; Toplu, Celi̇lBu araştırmada, Mersin bölgesinde son yıllarda üretimi hızla artan ve yetiştiriciliği bölgemiz koşullarına uygun olan 'Hayward' kivi çeşidinin fiziksel ve kimyasal kalite özelliklerinin farklı rakımlara göre değişimi ve optimum hasat döneminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal olarak, düşük rakımı (370 m) ve yüksek rakımı (1193 m) temsil edecek 2 bahçe belirlenmiş, belirlenen bu bahçelerden seçilen 5 bitkiden 1 Ağustos 2017 tarihinden 15 Ekim 2017 tarihine kadar 15 gün arayla meyve örnekleri alınmış her tekerrürden alınan meyvelerin fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Rakım arttıkça meyve ağırlığı (110.07 g – 99.09 g), meyve eni (57.97 mm – 52.42 mm), meyve boyu (73.19 mm - 69.07 mm), SÇKM değeri (%8.43 - %5.45), meyve kabuk rengi a* değeri (6.30 – 4.14) ve kuru madde miktarının (%13.01-%12.20) azaldığı; meyve eti sertliği (1.36 kg/kuvvet - 2.28 kg/kuvvet), TEA değeri (%1.36 - %1.46), pH değeri (3.21 – 3.,39), meyve kabuk rengi L*değeri (32.96 – 36.62), b* değeri (27.02 – 28.50) ve C vitamini (82.67 mg/100g – 92.09 mg/100g) değerlerinin arttığı tespit edilmiştir. Çalışmada, örnek alma süresince meyve ağırlığı (79.39 g – 119.68 g), meyve eni (43.52 mm – 58.66 mm), meyve boyu (61.19 mm - 75.01 mm), SÇKM değeri (%4.34 - %10.52), pH değeri (2.67 – 3.37), a* değeri (1.05 - 8.03), kuru madde miktarının (%9.69 - %14.55) değerlerinin arttığı; meyve eti sertliği (2.66 kg/kuvvet - 0.88 kg/kuvvet), meyve kabuk rengi L*değeri (42.24 - 28.74), b* değeri (31.18 - 24.59) ve C vitamini (106.82 mg/100g – 64.87 mg/100g) değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, en uygun hasat zamanının düşük rakımlı Dağlı (370 m) lokasyonunda 15 Eylül (SÇKM: %6.64), yüksek rakımlı Sıraç (1193 m) lokasyonunda 15 Ekim (SÇKM: %6.52) tarihleri olduğu belirlenmiştir.