Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Karaja, Khadija" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Hayvansal gıdalardaki antibiyotik kalıntılarının incelenmesi
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2023) Karaja, Khadija; Sungur, Şana
    Gıda sağlığı ve güvenliği, halk sağlığının korunması son yıllarda üzerinde titizlikle durulan konular arasındadır. Bu bağlamda, hayvansal gıdalardaki antibiyotik kalıntılarının saptanması ile ilgili gerek yurt dışında, gerekse ülkemizde yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Bununla birlikte, Hatay bölgesinde yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Her bölgede kullanılan antibiyotikler kadar hayvan yetiştiricilerinin bilinç düzeyleri de farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle, sıkça tüketilen hayvansal gıdaların antibiyotik kalıntısı içerip içermediklerinin belirlenmesi, içerdikleri miktarların izin verilen maksimum limitlerin üzerinde olup olmadığının saptanması büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma kapsamında, Hatay'da markasız olarak satılan et, tavuk, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde 14 çeşit antibiyotik (ampisilin, amoksisilin, demeklosiklin, doksisiklin, enrofloksasin, klortetrasiklin, novobiosin, oksitetrasiklin, penisilin G, streptomisin, sülfadimetoksin, sülfametazin, tetrasiklin, tilosin) kalıntısının varlığı HPLC aracılığıyla incelenmiştir. Toplam antibiyotik konsantrasyonları tavuk eti örneklerinde 0.257 ile 0.891 mg kg-1 arasında, koyun eti örneklerinde 0.357 ile 0.971 mg kg-1 arasında, dana eti örneklerinde 0.077 ile 0.218 mg kg-1 arasında, süt örneklerinde 0.591 ile 1.985 mg L-1 arasında ve yumurta örneklerinde 0.006 ile 1.605 mg kg-1 arasında tespit edilmiştir. İncelenen hayvansal gıda örneklerinin hiç birisinde doksisiklin, novobiosin, streptomisin ve tilosine rastlanmamıştır. İncelenen örneklerin tamamında antibiyotik kalıntıları saptanmıştır. Bu da bazı üreticilerin halen bilinçsiz olduğunu göstermektedir. Özellikle markasız ürünleri satan üreticilerin verilecek eğitimlerle antibiyotik kullanımı ve insan sağlığına etkileri konularında bilinçlendirilmeleri gerekmektedir

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim