Yazar "Karpuz, Esra" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hatay'da yetişen Salvia verticillata L. subsp. amasiaca türünün fitokimyasal özelliklerinin ve antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2012) Karpuz, Esra; Tekeli, YenerBu çalışmada Hatay'da yetişen Salvia verticillata L. subsp. amasiaca türünün antioksidan aktivitesi, antimikrobiyal etkisi, fenolik madde içeriği ve uçucu yağ bileşimi belirlenmiştir. Antioksidan aktivite tayini Folin metodu, DPPH serbest radikal süpürme metodu, bakır iyonu indirgeme gücü, demir iyonu indirgeme gücü, fosfomolibden metodu ve ß-karoten-linoleik asit emülsiyon sistemi kullanılarak tayin edilmiştir. Sonuçlar standart antioksidanlarla (BHA, BHT) kıyaslanmıştır. Antimikrobiyal etki 2 Gram pozitif bakteri (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis), 2 Gram negatif bakteri (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) ve 1 maya türüne (Candida albicans) karşı disk difüzyon metodu ile test edilmiştir. Numunenin içerdiği fenolik maddeler HPLC, yağ asitleri ve uçucu yağlar GC-MS ile tespit edilmiştir.Folin Ciocalteau metoduna göre yapılan toplam fenolik madde miktari analizlerinde numunenin fenolik içeriğini 347 mg/g GAE olarak bulunmuştur ve dolayısıyla antioksidan etkisinin kuvvetli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca DPPH metodunda 3.18 mg/ml olarak bulunan IC50 değeri numunenin radikal süpürücü aktivitesinin yüksek olduğunu göstermiştir.Antimikrobiyal analiz sonuçlarına göre Salvia verticillata L. subsp. amasiaca'nın Staphylococcus aureus'a karşı oldukça yüksek aktivite gösterdiği tespit edilirken, Pseudomonas aeruginosa için antimikrobiyal etkinliğin daha düşük olduğu saptanmıştır ve çalışmada en düşük antimikrobiyal etkinliğin Enterococcus faecalis'e karşı olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte Salvia verticillata L. subsp. amasiaca'nın Escherichia coli ve Candida albicans'a karşı herhangi bir antimikrobiyal etkisi saptanamamıştır.Salvia verticillata L. subsp. amasiaca türünün fenolik madde içeriğinin başlıca bileşenleri hesperidin ve rosmarinik asit olarak saptanmıştır. Uçucu yağ kompozisyonunun başlıca bileşenleri ise trans-caryophyllene (% 35.07), germacrene-d (% 10.98) ve caryopyllene oxide (% 5.81) olduğu tespit edilmiştir.Öğe PHENOLIC COMPOSITION, ANTIOXIDANT CAPACITY OF SALVIA VERTICCILATA AND EFFECT ON MULTIDRUG RESISTANT BACTERIA BY FLOW-CYTOMETRY(African Networks Ethnomedicines, 2014) Tekeli, Yener; Karpuz, Esra; Danahaliloglu, Hatice; Bucak, Serbay; Guzel, Yelda; Erdmann, HelmuthBackground: Antioxidants are of great importance for preventing oxidative stress that may cause several degenerative diseases. Studies have indicated phytochemicals have high free-radical scavenging activity, which helps to reduce the risk of chronic diseases. The aim of the present study is the determination of antioxidant properties, polyphenolic content and multidrug resistant bacteria of Salvia verticcilata L. Materials and Methods: Methanol was used as the extraction solvent. The total phenolic content was calculated using Folin-Ciocalteau method and phenolic composition was determined by HPLC. The radical scavenging activity of plant was evaluated in vitro based on the reduction of the stable DPPH free radical. The reducing capacity was identified by using the FRAP method. The ability of Salvia verticcilata L. to increase the permeability of multidrug resistant bacterial cells was conducted by flow cytometric assay on Listeria innocua and E-coli. Results: The amount of total phenolics was found to be 347.5 mg GA/g extract. The IC50 value and FRAP assay are 0.61, and 0.944 respectively, Free radical scavenging effect and FRAP values are less than synthetic antioxidant compounds (BHA and BHT). Eight phenolic compounds were found in Salvia verticcilata L. Intense concentration of S. verticcilata L. has destroyed 97 % of living cells for Listeria innocua and 94.86% for E-coli Conclusion: This studyshows that methanolic extracts of Salvia verticcilata L. is a potential source of natural antioxidants and antimicrobial agent and can form the basis for pharmacological studies.