Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kazgöz Candemir, Derya" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yapraktan uygulanan farklı kükürt dozlarının pamuk bitkisinin (Gossypium hirsutum L.) değişik gelişme dönemlerindeki su stresinin azaltılması üzerine etkileri
    (T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2018) Kazgöz Candemir, Derya; Ödemiş, Berkant
    Araştırma, farklı gelişme dönemlerinde su stresine maruz bırakılmış pamuk (Gossypium hirsutum L.) bitkilerinde yapraktan kükürt uygulamalarının su stresinin azaltılmasına etkilerini belirlemek amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında Amik Ovasında (Hatay) yürütülmüştür. Denemede pamuk 3 farklı gelişme dönemine (vejetatif gelişme, çiçeklenme ve koza oluşumu, kozaların açılması dönemi) ayrılmış ve kimi dönemlerde tam sulama yapılırken bazı dönemlerde sulama yapılmamıştır. Sulama yapılan (T) ve yağışa dayalı (sulama yapılmayan; O) konularında farklı dozlarda (K0: 0 ml da-1, K1: 150 ml da-1, K2: 250 ml da-1, K3: 350 ml da-1) yapraktan elementel gübre uygulaması yapılmıştır. Sulama suyu miktarları ilk yıl 91-1136 mm, ikinci yıl 149-1078 mm; bitki su tüketimi yıllara göre sırasıyla 1012-304 mm ve 1070-256 mm; su kullanma randımanları 0.83-0.45 kg m-3 ve 0.76-0.43 kg m-3 arasında değişmiştir. Kükürt dozu ile verim arasındaki ilişkide; OOO konusunda en yüksek verim ilk yıl K3 dozundan, ikinci yıl K2 dozundan elde edilmiştir. Anılan konu kükürt uygulanmayan K0 ile kıyaslandığında (OOOK0) ilk yıl K3 dozu %60, ikinci yıl K2 dozu %27 oranında verim artışına neden olmuştur. En yüksek verim ilk yıl TTT konusunda K2 dozundan, TOO ve TOT konularında ise K1 dozundan elde edilmiştir. Anılan dozlar K0 dozu ile kıyaslandığında verimi sırasıyla %17, %24, %24 oranında arttırdığı; ikinci yılda ise TTT, OTT, OTO, TOT konularında sırasıyla en yüksek verim K3, K1, K3, K1 dozlarından elde edilmiş ve K0 ile kıyaslandığında verim değerleri sırasıyla %17, %7, %35, %26 oranında arttığı saptanmıştır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yapraktan uygulanan farklı kükürt dozlarının pamuk bitkisinin (Gossypium hirsutum L.) değişik gelişme dönemlerindeki su stresinin azaltılması üzerine etkileri
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2017) Kazgöz Candemir, Derya; Ödemiş, Berkant
    Araştırma, farklı gelişme dönemlerinde su stresine maruz bırakılmış pamuk bitkilerinde (Gossypium hirsutum L.) yapraktan kükürt uygulamalarının su stresinin azaltılmasına etkilerini belirlemek amacıyla 2015 yılında Amik Ovasında (Hatay) yürütülmüştür. Araştırma da pamuk bitkisi a) vejetatif gelişme dönemi, b) çiçeklenme ve koza oluşumu dönemi, c) kozaların açılması dönemi olmak üzere 3 farklı gelişme dönemine ayrılmıştır. Kimi dönemlerde tam sulama (T) yapılırken, kimi dönemlerde sulama yapılmamıştır (O). Her gelişme döneminde pamuk bitkisine farklı dozlarda (K0: 0 ml da-1, K1: 150 ml da-1, K2: 250 ml da-1, K3: 350 ml da-1) yapraktan elementel kükürt uygulanmıştır. Çalışma, bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada verim, verim parametreleri (kuru madde miktarı), vejetatif (bitki boyu, yaprak alan indeksi) ve fizyolojik özellikleri (stoma iletkenliği, klorofil içeriği) gibi parametrelere su kısıtının ve kükürt dozlarının etkileri incelenmiştir. Denemede uygulanan sulama suyu miktarları 1134.85 mm ile 90.25 mm, bitki su tüketimleri 1011.91 mm ile 304.10 mm, su kullanma randımanları 0.83 kg da-1 mm-1 ile 0.45 kg da-1 mm-1 ve sulama suyu kullanım randımanı 2.79 kg da-1 mm-1 ile 0.41 kg da-1 mm-1 arasında değişmiştir. Bitki su verim fonksiyonu (Ky) en yüksek 0.95 ve en düşük 0.87 olarak hesaplanmıştır. Ortalama kütlü pamuk verim değerleri OOO, TTT, TOO, OTT, OTO, TOT konularında sırasıyla 251.46 kg da-1, 532.87 kg da-1, 235.99 kg da-1, 451.09 kg da-1, 287.14 kg da-1, 305.03 kg da-1 olarak gerçekleşmiştir. Kükürt dozu ile verim arasındaki ilişki irdelendiğinde; OOO konusunda en yüksek verim K3 dozundan elde edilmiştir. Anılan konu kükürt uygulanmayan K0 ile kıyaslandığında (OOOK0) K3 dozu %59.58 oranında verim artışına neden olmuştur. TTT konusunda en yüksek verim K2 dozundan, TOO konusunda en yüksek verim K1 dozundan, TOT konusunda ise en yüksek verim K1 dozundan elde edilmiştir. Anılan dozlar (TTTK2, TOOK1, TOTK1) K0 dozu ile kıyaslandığında verimi sırasıyla %16.71, %24.18, %24.14 oranında arttırdığı belirlenmiştir. 2017, 85 Sayfa

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim