Yazar "Müftüoğlu, Fatin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Yenilebilir kaplama ve modifiye atmosfer paketlemenin kayısının (kabaaşı) kalite özelliklerine ve muhafazasına etkileri(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2010) Müftüoğlu, Fatin; Ayhan, Zehra; Eştürk, OkanBu çalışmada 'Kabaaşı' kayısı çeşidinin duyusal ve fizikokimyasal özellikleri üzerine modifiye atmosferin, ambalaj materyalinin ve yenilebilir kaplamanın etkisi araştırılmıştır. Klorinli su ile dezenfekte edilen kayısılar %5'lik `Natureseal' ile kaplanmıştır. Yenilebilir kaplama uygulanan ve uygulanmayan kayısılar PP tabaklarda CPP veya BOPP film ile aktif (%5 oksijen, %10 karbondioksit) veya pasif atmosfer altında ambalajlanmış ve 4 ? C'de 42 gün süreyle depolanmıştır. Depolama boyunca üründeki fizyolojik (%O2 ve %CO2), fiziksel (renk, tekstür, kütle kaybı), kimyasal (pH, titrasyon asitliği, toplam kuru madde miktarı, antioksidan ve ß-karoten) ve duyusal analizler yapılmıştır. Ambalaj ortamındaki gaz bileşiminde başlangıçta pasif MAP uygulamasındaki O2 miktarı yaklaşık %21 iken aktif MAP uygulamasında bu oran %5'tir. O2 konsantrasyonu pasif MAP uygulamasında depolamanın 7. gününden sonra %2 seviyesine, aktif MAP uygulamasında ise 2. günden sonra %1 seviyesine düşmüş ve daha sonraki depolama süresince sabit kalmıştır. Ambalajlı ürünlerde kütle kaybı 42 günlük depolama sonunda %1 civarında iken ambalajsız örneklerde bu oran %57'dir. Kontrol grubu için ilk 7 günlük depolama sonrasında titrasyon asitliği azalırken, toplam kuru madde miktarı artmış, kalan depolama süresinde ise titrasyon asitliği ve toplam kuru madde miktarında istatistiksel olarak belirgin bir değişiklik görülmemiştir. Kayısının kimyasal özelliklerinden pH, antioksidan ve toplam karotenoid üzerine ambalaj materyalinin, ambalaj atmosferinin ve yenilebilir kaplamanın önemli bir etkisi bulunmamıştır. Tekstür sonuçlarına göre kaplama, MAP ve ambalaj materyalinin penetrasyon kuvveti üzerinde bir etkisinin olmadığı görülmüştür (P > 0.05). Ancak kaplama×MAP×ambalaj materyali etkileşiminin penetrasyon kuvveti üzerine etkisi olduğu görülmüştür (P ? 0.05). Renk değerleri (C*, L* ve Hº) bütün uygulamalarda 28. günden sonra düşmeye başlamıştır (P ? 0.05). Yapılan duyusal analizlerde kontrol grubunun duyusal nitelikleri 7 günlük depolamanın ardından kabul edilebilir değerin altına düşmüştür. Bütün duyusal nitelikler ve genel beğeni puanları dikkate alındığında tüm MAP uygulamalarındaki kayısılar 28 günlük depolama süresince kabul edilebilir bulunmuştur. Sonuç olarak BOPP veya CPP kullanılarak uygulanan MAP yönteminin, yenilebilir kaplama yapılmış veya yapılmamış ürünlerde 28 gün süreyle fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri koruduğu gözlenirken, ambalajsız kontrol grubunun 7 günden az bir sürede fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini ciddi bir şekilde kaybettiği görülmüştür.