Yazar "Meşe, Ebru" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kabak sarı mozayik virüsü kılıf protein (ZYMV-CP) geni aktarılan karpuz hattının kaynak çeşitle karşılaştırılması(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2010) Meşe, Ebru; Çürük, SebahattinBiyotik ve abiyotik stres faktörlerinin bitkilerde verim düşüklüğüne neden olduğu bilinmektedir. Biyotik stres faktörleri içerisinde, bitki virüs hastalıkları önemli olanlardan bir tanesidir. Virüs hastalıklarından Kabak sarı mozayik virüsü (ZYMV), kabakgil yetiştiriciliğinde ekonomik anlamda ürün kayıplarına yol açan en önemli hastalıklardandır. Bu tez kapsamında yürütülen iki ayrı çalışmada, ZYMV kılıf protein (ZYMV-CP) geni aktarılarak elde edilen Crimson Sweet karpuz çeşidinin T1 ve T2 bitkilerinde genin varlığı PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) ile tespit edilmiş ve Southern blot ile bu sonuç teyit edilmiştir. İlk çalışmada, ZYMV-CP geni aktarılan T1 ve T2 bitkileri, gen aktarılmamış aynı çeşidin bitkileriyle morfolojik, pomolojik, büyüme ve verim özellikleri (toplam 88 özellik) açısından kıyaslanmıştır. Bu çalışmada, iki farklı tarihte T1 ve T2 bitkileriyle deneme gerçekleştirilmiştir. T1 bitkileriyle gerçekleştirilen ilk denemede, kotiledon genişliği ve kotiledon uzunluğu bakımından transgenik bitkilerin (1.47 cm, 2.23 cm) kaynak bitkilere (1.77 cm, 2.67 cm) göre sırasıyla %16.95 ve %16.48 daha düşük olduğu belirlenmiştir. Transgenik bitkilerin yaprak ayası genişliğinin (14.57 cm), kaynak bitkilerden (13.52 cm) %7.2 daha geniş olduğu saptanmıştır. Birinci ve ikinci denemede, transgenik olan bitkilerin hipokotil uzunluğunun (6.59 ve 5.35 cm), kaynak bitkilere (5.40 ve 4.94 cm) kıyasla sırasıyla %18 ve %7.6 daha uzun olduğu saptanmıştır. T2 bitkileriyle kurulan ikinci denemede ise, meyve eti sertliği ve meyve mühür büyüklüğü açısından kaynak bitki meyvelerinin (7.26 Newton, 6.50 mm) transgenik bitki meyvelerinden (7.75 Newton, 7.26 mm) sırasıyla %6.3 ve %10.4 daha düşük değere sahip olduğu saptanmıştır. Kabuk kalınlığı ve meyve sapı uzunluğu özelliklerinde, kaynak bitkiler (7.79 mm, 2.39 cm) transgenik bitkilere (7.17 mm, 2.13 cm) oranla %7.9 ve %10.8 daha yüksek değer almıştır. Transgenik bitkilerin meyvelerine (19.49) ait meyve et rengi a* değerinin kaynak bitki meyvelerine (18.02) göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kaynak bitki meyvelerinin (-16.39) kabuğundaki koyu yeşil şerit rengi a* değeri transgenik bitkilerin meyvelerine (-17.82) kıyasla yüksek bulunmuştur. Yürütülen ikinci çalışmada, yapay inokulasyonla ZYMV bulaştırılan ZYMV-CP genini taşıyan ve taşımayan bitkiler, bazı kalite ve verim özellikleri açısından karşılaştırılmıştır. Bu denemede, meyve et rengi, titre edilebilir asit içeriği, meyve suyu pH değeri, SÇKM ve toplam verim ile ilgili özellikler açısından, kaynak ve gen aktarılmış bitkiler arasında istatistiksel açıdan önemli farklar bulunmamıştır.